Jojobový olej, jedinečný pomocník (nejen) v péči o pleť

Jojobový olej je vskutku všestranným přírodním produktem. Často k němu už ani nemusíte nic přidávat a funguje. A pokud přidávat chcete, pak je neuvěřitelně mnoho způsobů, jak jeho jedinečných vlastností využít. Je to prostě skvělý olejový pomocník! A v mojí olejové zásobárně nechybí nikdy.

Přečtěte si a inspirujte se…

  • Čím je výjimečná simondsie čínská a jak se z ní jojobový olej získává?
  • Jaké jsou účinky jojobového oleje a jak působí na pleť, vlasy, jizvy nebo strie?
  • Jarní pleťový restart, olejový balzám na frustrované ruce a další jojobové recepty.

Proč nedáme na jojobový olej dopustit?

Jojobový olej má regenerační schopnosti na všechny typy pleti, dobře se vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelným používáním pomáhá vyšší odolnosti pleti. Dobře dělá pokožce vysušené, popraskané a ekzematické. Je protizánětlivý, a tedy vhodný i pro pleť mastnou či s akné. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Já osobně ho ráda používám místo krému na ruce, pár dobře rozetřených kapek zajistí výživu i ochrannou vrstvičku. Další vychytávky, tipy i recepty najdete v článku.

Simmondsia chinensis ve svém přirozeném prostředí, foto: Wikimedia commons

Miluje sucho

Stálezelený, divoce rostoucí keř simondsie čínská (Simmondsia chinensis) je doma v Sonorské poušti, v oblastech jižní Arizony, jižní Kalifornie a na severozápadě Mexika. Dnes ji ovšem najdete v mnoha částech světa, kde je horké a suché podnebí. Je totiž komerčně zajímavá, tahle extrémně odolná olejodárná indiánská rostlina. Velmi mne zaujalo, že vydrží uprostřed pouště až rok bez vláhy. Minimum vláhy potřebuje nejen keř samotný, ale i jeho květy a semena.

Jojobová semena patřila k tradičním přírodním prostředkům indiánských národů. Olej k péči o kůži i vlasy, semena k přípravě speciálního nápoje. Výživná semena keře slouží také jako kvalitní potrava pro pouštní divoká zvířata.

K lisování oleje se používají semena velká přibližně jako arašídy. Mají vysoký obsah oleje – až 60 %.

Tekutý vosk, co to ale znamená?

Někdy se setkáte s názvem jojobový vosk, případně s informací, že se o vosk jedná. Jde o obsah chemických látek. Běžné rostlinné oleje se skládají ze sloučenin triglyceridů. Jojobový olej / vosk je neobsahuje, je směsí esterů mastných kyselin s mastnými alkoholy. Díky tomu například v chladu tuhne (do tekuté podoby taje při 10 °C) a oplývá svou dlouhou trvanlivostí. Přitom však obsahuje unikátní poměr vysoce nenasycených mastných kyselin, které naše pleť miluje.

Hladký průnik pokožkou

Jednou z jeho top vlastností je skvělá schopnost pronikat pokožkou. Je to dáno jeho silně lipofilním charakterem a malou velikostí molekul. Molekuly esterů jsou totiž menší než molekuly triglyceridů v ostatních rostlinných olejích.

Jojobový olej / vosk je jedinečný v tom, že po proniknutí vlasovou folikulou do pokožky se hromadí pod keratinovou vrstvou. Poskytuje tak výživu i ochranu v jednom. Toto je vědecká informace z článku Petra Radiměřského pro Listy aromaterapie. A úplně přesně potvrzuje můj osobní dojem, který už léta z tohohle oleje mám. Moje oblíbené použití je například na ruce: 2–3 kapky čisté jojoby rozetřít místo krému.

Na pleť suchou i mastnou? Tak určitě

Na první pohled to možná vypadá zvláštně, ale jojobový olej má schopnost regulovat tvorbu našeho kožního mazu a vlhkost pokožky. Zvláčňuje a vyživuje pleť vysušenou, popraskanou, ekzematickou. Mastné pleti pak uleví od nadměrné tvorby mazu. K tomu má protizánětlivé složky, takže v místech, kde se tvoří zánětlivá ložiska jako akné apod., pleť vyhojí.

Jojobový olej je velmi dobře snášen, nemá řádné kontraindikace a mnohaletá zkušenost ukazuje, že je jedním z nejlépe kůží přijímaných rostlinných olejů. Často se o něm říká, že je složením velmi podobný přirozenému lidskému kožnímu mazu. Ten chrání naši pokožku před vnějšími vlivy a jeho kvalita i množství negativně ovlivňuje extrémní používání běžných mycích prostředků.

Příjemná jemná ochrana před sluncem

Jojobový olej má přirozený ochranný faktor odpovídající hodnotě SPF 3–4. Takže v běžných podmínkách příjemně chrání i před UV zářením. Rozhodně nenahrazuje prostředek na opalování, pokud budete trávit na ostrém slunci delší dobu.

Je také výborným olejem po opalování na regeneraci kůže, tady doporučuji v kombinaci s avokádovým olejem, případně gelem z aloe vera.

Jojoba je skvělá volba pro vlasy

Hodí se pro všechny typy vlasů. Nadměrně se mastící vlasové pokožce pomůže s regulací. Vysušenou, svědící či tvořící lupy zas harmonizuje do optimálního fungování.

Jojobový olej se opravdu dobře vstřebává, takže při umírněné aplikaci se vůbec nemusíte bát mastnoty vlasů. Já sama mám vlasy mastnější a když obden vmasíruju 3 kapky oleje pod vlasy do pokožky, vůbec to není znát.

Proč to dělám? Poslední měsíce mi začaly vlasy nějak chřadnout, více padat, ztrácet objem. Tak je tímto revitalizuju. Už po týdnu aplikace je cítit zlepšení.

Přírodní kosmetika i skvělé odličovadlo

Domácí výroba přírodní kosmetiky by se bez jojobového oleje neobešla. Jako základ se používá nejen do pleťových olejíčků, ale také do balzámů na rty, krémů, sprchových olejů, mýdel atd.

Vysoce populární je jako základ olejových parfémů. Nejen pro svou vysokou trvanlivost, ale i pro svou „nevůni“ – žádoucí vlastnost pro vytváření vonných kompozic, kde by nám typické vůně jiných rostlinných olejů mohly vadit.

Perfektní je i na odličování – make-up, řasenka, rtěnka, oční stíny… Vše z tváře s ním dobře dostanete dolů, ideálně dočistit zbytky oleje přírodní květovou vodou (hydrolátem).

Pokud používáte make-up a jiné oleje jsou pod něj moc mastné, zkuste přiměřené (tedy malé) množství jojobového oleje dobře vklepat do pokožky místo krému a uvidíte. Jde to!

A speciální, méně obvyklé, použití jojobového oleje?

Třeba na omrzliny! Také pomáhá zlepšit stav jizev i strií. Pokud trpíte na záděry či vás trápí suchá kůžička kolem nehtů, aplikujte jojobu. Jo a na holení i po něm je taky fajn…

Jojobový olej působí protizánětlivě, a to nejen na různé pleťové obtíže, ale i na artritidu v kloubech. Tady bych ho nejlépe kombinovala s meruňkovým olejem, taktéž doporučovaným.

Partnerem seriálu je společnost Saloos.

Jojobový bio olej nejvyšší kvality koupíte na zbrusu novém e-shopu firmy Saloos, skvělá cena přímo od výrobce.

Jojobové recepty

Jarní pleťový „restart“ macerát z fialek a sedmikrásek

Taky už lovíte jarní kvítka? V souvislosti s jojobovým olejem určitě nezapomeňte vyrobit klidně mini lahvičku pleťového olejového macerátu z fialek či sedmikrásek (nebo je smíchejte napůl).

Síla první jarní květeny je veliká a její působení na naši pleť po zimě nenahraditelné. Z mojí zkušenosti úplně postačí 20 ml macerátu. Používám ho, když v průběhu roku potřebuju pocítit tuhle jarní sílu. Stačí pár kapek a je to znát – buď přímo na pleť, nebo přidat do běžného pleťového oleje/krému, zakápnout do pleťové masky apod.

Malá hrstička květů se zalije olejem tak, aby byly úplně ponořené 2× denně s láskou promíchat a nechat 4 týdny macerovat. Přefiltrovat a uchovávat ve tmě a stabilní teplotě.

Regenerační a hojivý pleťový olejíček na problematickou pleť

Krásný recept na univerzální masážní a tělový olej (Rostliny v aromaterapii)

  • 50 ml jojobového oleje
  • 4 kapky éo jedle
  • 2 kapky benzoe
  • 2 kapky neroli
  • 2 kapky palmorůžová
  • 1 kapka jasmín

Olejový balzám na frustrované ruce

  • 20ml lahvička s kapátkem
  • 1 ml rostlinného glycerinu
  • 1 kapka vitaminu E
  • 4 ml měsíčkového macerátu
  • 1 ml lesní pryskyřice v oleji (recept v článku o mandlovém oleji)
  • 2 ml macerátu z myrhy (nemusí být)
  • 2 kapky éo myrha
  • 3 kapky éo sladký pomeranč bio
  • 1 kapka éo růže (destilované) nebo 3 kapky éo geránium

Přidat rostlinné oleje:

Pokud byste chtěli balzám výživnější (já jsem chtěla lehkou, dobře vstřebávající se konzistenci), tak místo švestkového oleje použijte olej z pšeničných klíčků. Směs skvěle regeneruje ruce zničené častým mytím a dezinfikováním.

 

Partnerem článku je firma Saloos.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

 

Foto: Wikimedia commons, Pixabay.com, autorka.

Zdroje:

    • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
    • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
    • GERMANN, Gudrun a Peter GERMANN. Rostliny pro aromaterapii: 90 vonných rostlin, jejich znaky a způsob využití. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4672-2.
    • RADIMĚŘSKÝ, Petr. Jojobový olej. Listy aromaterapie. Asociace českých aromateraputů, 2002, 2002(podzim), 1.
      Jojoba-oil-simmondsia-chinensis [online]. [cit. 2020-03-29]. Dostupné z: https://www.circulating-oils-library.com/en/base-oils/jojoba-oil-simmondsia-chinensis
Kateřina Polívková
Propojme se