Jojobový olej, jedinečný pomocník (nejen) v péči o pleť

Jojobový olej je vskutku všestranným přírodním produktem. Často k němu už ani nemusíte nic přidávat a funguje. A pokud přidávat chcete, pak je neuvěřitelně mnoho způsobů, jak jeho jedinečných vlastností využít. Je to prostě skvělý olejový pomocník! A v mojí olejové zásobárně nechybí nikdy.

Přečtěte si a inspirujte se…

  • Čím je výjimečná simondsie čínská a jak se z ní jojobový olej získává?
  • Jaké jsou účinky jojobového oleje a jak působí na pleť, vlasy, jizvy nebo strie?
  • Jarní pleťový restart, olejový balzám na frustrované ruce a další jojobové recepty.

Proč nedáme na jojobový olej dopustit?

Jojobový olej má regenerační schopnosti na všechny typy pleti, dobře se vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelným používáním pomáhá vyšší odolnosti pleti. Dobře dělá pokožce vysušené, popraskané a ekzematické. Je protizánětlivý, a tedy vhodný i pro pleť mastnou či s akné. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Já osobně ho ráda používám místo krému na ruce, pár dobře rozetřených kapek zajistí výživu i ochrannou vrstvičku. Další vychytávky, tipy i recepty najdete v článku.

Simmondsia chinensis ve svém přirozeném prostředí, foto: Wikimedia commons

Miluje sucho

Stálezelený, divoce rostoucí keř simondsie čínská (Simmondsia chinensis) je doma v Sonorské poušti, v oblastech jižní Arizony, jižní Kalifornie a na severozápadě Mexika. Dnes ji ovšem najdete v mnoha částech světa, kde je horké a suché podnebí. Je totiž komerčně zajímavá, tahle extrémně odolná olejodárná indiánská rostlina. Velmi mne zaujalo, že vydrží uprostřed pouště až rok bez vláhy. Minimum vláhy potřebuje nejen keř samotný, ale i jeho květy a semena.

Jojobová semena patřila k tradičním přírodním prostředkům indiánských národů. Olej k péči o kůži i vlasy, semena k přípravě speciálního nápoje. Výživná semena keře slouží také jako kvalitní potrava pro pouštní divoká zvířata.

K lisování oleje se používají semena velká přibližně jako arašídy. Mají vysoký obsah oleje – až 60 %.

Tekutý vosk, co to ale znamená?

Někdy se setkáte s názvem jojobový vosk, případně s informací, že se o vosk jedná. Jde o obsah chemických látek. Běžné rostlinné oleje se skládají ze sloučenin triglyceridů. Jojobový olej / vosk je neobsahuje, je směsí esterů mastných kyselin s mastnými alkoholy. Díky tomu například v chladu tuhne (do tekuté podoby taje při 10 °C) a oplývá svou dlouhou trvanlivostí. Přitom však obsahuje unikátní poměr vysoce nenasycených mastných kyselin, které naše pleť miluje.

Hladký průnik pokožkou

Jednou z jeho top vlastností je skvělá schopnost pronikat pokožkou. Je to dáno jeho silně lipofilním charakterem a malou velikostí molekul. Molekuly esterů jsou totiž menší než molekuly triglyceridů v ostatních rostlinných olejích.

Jojobový olej / vosk je jedinečný v tom, že po proniknutí vlasovou folikulou do pokožky se hromadí pod keratinovou vrstvou. Poskytuje tak výživu i ochranu v jednom. Toto je vědecká informace z článku Petra Radiměřského pro Listy aromaterapie. A úplně přesně potvrzuje můj osobní dojem, který už léta z tohohle oleje mám. Moje oblíbené použití je například na ruce: 2–3 kapky čisté jojoby rozetřít místo krému.

Na pleť suchou i mastnou? Tak určitě

Na první pohled to možná vypadá zvláštně, ale jojobový olej má schopnost regulovat tvorbu našeho kožního mazu a vlhkost pokožky. Zvláčňuje a vyživuje pleť vysušenou, popraskanou, ekzematickou. Mastné pleti pak uleví od nadměrné tvorby mazu. K tomu má protizánětlivé složky, takže v místech, kde se tvoří zánětlivá ložiska jako akné apod., pleť vyhojí.

Jojobový olej je velmi dobře snášen, nemá řádné kontraindikace a mnohaletá zkušenost ukazuje, že je jedním z nejlépe kůží přijímaných rostlinných olejů. Často se o něm říká, že je složením velmi podobný přirozenému lidskému kožnímu mazu. Ten chrání naši pokožku před vnějšími vlivy a jeho kvalita i množství negativně ovlivňuje extrémní používání běžných mycích prostředků.

Příjemná jemná ochrana před sluncem

Jojobový olej má přirozený ochranný faktor odpovídající hodnotě SPF 3–4. Takže v běžných podmínkách příjemně chrání i před UV zářením. Rozhodně nenahrazuje prostředek na opalování, pokud budete trávit na ostrém slunci delší dobu.

Je také výborným olejem po opalování na regeneraci kůže, tady doporučuji v kombinaci s avokádovým olejem, případně gelem z aloe vera.

Jojoba je skvělá volba pro vlasy

Hodí se pro všechny typy vlasů. Nadměrně se mastící vlasové pokožce pomůže s regulací. Vysušenou, svědící či tvořící lupy zas harmonizuje do optimálního fungování.

Jojobový olej se opravdu dobře vstřebává, takže při umírněné aplikaci se vůbec nemusíte bát mastnoty vlasů. Já sama mám vlasy mastnější a když obden vmasíruju 3 kapky oleje pod vlasy do pokožky, vůbec to není znát.

Proč to dělám? Poslední měsíce mi začaly vlasy nějak chřadnout, více padat, ztrácet objem. Tak je tímto revitalizuju. Už po týdnu aplikace je cítit zlepšení.

Přírodní kosmetika i skvělé odličovadlo

Domácí výroba přírodní kosmetiky by se bez jojobového oleje neobešla. Jako základ se používá nejen do pleťových olejíčků, ale také do balzámů na rty, krémů, sprchových olejů, mýdel atd.

Vysoce populární je jako základ olejových parfémů. Nejen pro svou vysokou trvanlivost, ale i pro svou „nevůni“ – žádoucí vlastnost pro vytváření vonných kompozic, kde by nám typické vůně jiných rostlinných olejů mohly vadit.

Perfektní je i na odličování – make-up, řasenka, rtěnka, oční stíny… Vše z tváře s ním dobře dostanete dolů, ideálně dočistit zbytky oleje přírodní květovou vodou (hydrolátem).

Pokud používáte make-up a jiné oleje jsou pod něj moc mastné, zkuste přiměřené (tedy malé) množství jojobového oleje dobře vklepat do pokožky místo krému a uvidíte. Jde to!

A speciální, méně obvyklé, použití jojobového oleje?

Třeba na omrzliny! Také pomáhá zlepšit stav jizev i strií. Pokud trpíte na záděry či vás trápí suchá kůžička kolem nehtů, aplikujte jojobu. Jo a na holení i po něm je taky fajn…

Jojobový olej působí protizánětlivě, a to nejen na různé pleťové obtíže, ale i na artritidu v kloubech. Tady bych ho nejlépe kombinovala s meruňkovým olejem, taktéž doporučovaným.

Partnerem seriálu je společnost Saloos.

Jojobový bio olej nejvyšší kvality koupíte na zbrusu novém e-shopu firmy Saloos, skvělá cena přímo od výrobce.

Jojobové recepty

Jarní pleťový „restart“ macerát z fialek a sedmikrásek

Taky už lovíte jarní kvítka? V souvislosti s jojobovým olejem určitě nezapomeňte vyrobit klidně mini lahvičku pleťového olejového macerátu z fialek či sedmikrásek (nebo je smíchejte napůl).

Síla první jarní květeny je veliká a její působení na naši pleť po zimě nenahraditelné. Z mojí zkušenosti úplně postačí 20 ml macerátu. Používám ho, když v průběhu roku potřebuju pocítit tuhle jarní sílu. Stačí pár kapek a je to znát – buď přímo na pleť, nebo přidat do běžného pleťového oleje/krému, zakápnout do pleťové masky apod.

Malá hrstička květů se zalije olejem tak, aby byly úplně ponořené 2× denně s láskou promíchat a nechat 4 týdny macerovat. Přefiltrovat a uchovávat ve tmě a stabilní teplotě.

Regenerační a hojivý pleťový olejíček na problematickou pleť

Krásný recept na univerzální masážní a tělový olej (Rostliny v aromaterapii)

  • 50 ml jojobového oleje
  • 4 kapky éo jedle
  • 2 kapky benzoe
  • 2 kapky neroli
  • 2 kapky palmorůžová
  • 1 kapka jasmín

Olejový balzám na frustrované ruce

  • 20ml lahvička s kapátkem
  • 1 ml rostlinného glycerinu
  • 1 kapka vitaminu E
  • 4 ml měsíčkového macerátu
  • 1 ml lesní pryskyřice v oleji (recept v článku o mandlovém oleji)
  • 2 ml macerátu z myrhy (nemusí být)
  • 2 kapky éo myrha
  • 3 kapky éo sladký pomeranč bio
  • 1 kapka éo růže (destilované) nebo 3 kapky éo geránium

Přidat rostlinné oleje:

Pokud byste chtěli balzám výživnější (já jsem chtěla lehkou, dobře vstřebávající se konzistenci), tak místo švestkového oleje použijte olej z pšeničných klíčků. Směs skvěle regeneruje ruce zničené častým mytím a dezinfikováním.

 

Partnerem článku je firma Saloos.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

 

Foto: Wikimedia commons, Pixabay.com, autorka.

Zdroje:

    • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
    • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
    • GERMANN, Gudrun a Peter GERMANN. Rostliny pro aromaterapii: 90 vonných rostlin, jejich znaky a způsob využití. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4672-2.
    • RADIMĚŘSKÝ, Petr. Jojobový olej. Listy aromaterapie. Asociace českých aromateraputů, 2002, 2002(podzim), 1.
      Jojoba-oil-simmondsia-chinensis [online]. [cit. 2020-03-29]. Dostupné z: https://www.circulating-oils-library.com/en/base-oils/jojoba-oil-simmondsia-chinensis

Na horách právě kvete léčivé zlato, ale pozor, je chráněné

Arnica montana je – alespoň podle názvu – známá všem, kdo používají homeopatika. Co je vůbec česky zvaná Prha chlumní zač? Jak vypadá a v čem je tak speciální? Na co je tato bylina dobrá?

Stále více Čechů potkávám v Galtüru, v malé vesničce na konci Paznaunského údolí v západním Tyrolsku, kde žiji se svou rodinou. Tato horská vesnice má svá specifika. Jedním z nich je její poloha v nadmořské výšce 1600 m. Ideální pro vysokohorskou bylinu Prhu chlumní (Arnica Montana), ta se zde hojně vyskytuje.

„To je ta žlutá kopretina?“

Ptali se mě děti. Ano i ne. Tohle je Prha chlumní (Arnica Montana). Obě patří do rodu hvězdnicovitých, a tak se na první pohled mohou zdát velmi podobné. Avšak oproti kopretině nejsou listy arniky pilovité nýbrž celokrajné a stejně jako její přímý stonek jsou porostlé viditelnými chloupky.

Květy arniky mají většinou trochu nedbale uspořádané okvětní lístky. Jejich zlatá barva vyniká mezi ostatními žlutými bylinami, které na horských loukách rostou. A ta vůně! Lepší snad příroda ani nemohla namíchat. Nesrovnatelná s pachem kopretiny. Arnika je nasládle kořeněná s bergamotově citrusovou horní notou. Trochu připomíná smil.

Zářivě žluté okvětní lístky této bylinky

Vyskytuje se na polopropustných chudých loukách, vysychajících vrchovištích či ladech, ale hlavně nevápenných půdách. Je to evropský endemit, avšak má poměrně velké rozšíření. Dalším objevujícím se druhem je  Arnika luční (Arnica chamissonnis), dovlečená do Evropy ze severní Ameriky. Není tolik náročná na své existenční podmínky a lze ji i kultivovat. Pravděpodobně má také léčivé účinky, ale slabší než A. montana, jen dosud neexistují žádné dostačující farmakologické ani klinické studie o její účinnosti.

Na co arnika pomůže?

Květy arniky se zpracovávají do masážního oleje nebo tinktury. Z těchto základů je dále možné připravit mast. Olej je oblíbený mezi sportovci k masážím svalů. Starým lidem udělá dobře na bolavé klouby a revma. Prohřívá a napomáhá cirkulaci krve. Je vhodný k potírání křečových žil a hematomů.

Vyrábím si vlastní domácí macerovaný olej z okvětních lístků Arnica montana. Lístky naložené v BIO slunečnicovém nebo za studena lisovaném mandlovém oleji nechávám stát na světlém místě.

Nasbírané lístky se macerují na okně

Stejně jako smil také extrakt z arniky skvěle působí při hojení modřin, pohmožděnin, výronů, naraženin, natržených svalů a jiných podobných nehod. Pokud se na zraněné místo ihned namaže olej nebo tinktura, začne okamžitě fungovat. Zcela zabrání tvorbě krevní sraženiny nebo napuchnutí a v okamžiku zastaví bolest. Nesmí se však dostat do otevřené rány!

Arnika se používá také vnitřně jako lék posilující srdce a krevní oběh, či k léčbě onemocnění žil. V těchto případech je ale nutné poradit se s odborníkem, který zohlední stav pacienta. Totéž platí pro těhotné ženy. Jako kloktadlo ji lze využít k léčbě zánětu dutiny ústní a hltanu.

Z usušené podzemní části rostliny se vyrábějí homeopatika. Řekla bych, že patří do každé homeopatické lékárničky. Kromě výše uvedených účinků se používá také k hojení ran, při extrakci zubů, po porodu, před i po operaci. Při nízké potenci je osvědčená u dětí trpících na noční pomočování.

Máte naplánovanou operaci? Posilněte své tělo!

Pokud má někdo naplánovanou operaci, lze posílit a připravit tělo k zákroku. Jak nám nadiktovala naše učitelka Eli Kainrath: „Vše bude lépe fungovat.“ Pozor! Jedná se o homeopatika s velmi silnou potencí. Proto se užívá od každého níže uvedeného homeopatika maximálně 5 globuli a pouze jedenkrát!

Den před plánovanou operací: Arnica Montana D200 (CH200)

  • připraví tělo ke změně a zásahu

Co nejdříve po operaci: Hypericum perforatum D200 (CH200)

  • posiluje nervy, pomáhá tlumit bolest

Den po operaci: Ruta graveolens D200 (CH200)

  • napomáhá ke stažení rány a jejímu hojení
Arnica jako homeopatikum

Tento postup mám vyzkoušen na mém choti a několika známých (Co bych taky dělala s celou lahvičkou tak silných homeopatik?). Operace vždy proběhla hladce, bez komplikací, dokonce s lepším průběhem a pooperačním stavem ve srovnání s pacienty na pokoji se stejným zákrokem. V jednom případě se i lékař divil, „jak pěkně se to vyvíjí“.

Přísně chráněná rostlina

U nás v České republice se arnika dá spatřit v pohraničních horách, nejvíce v Krkonoších nebo na Šumavě, avšak roste tam zřídka. Stejně tak v moravských Beskydech nebo Jeseníkách, kde se dříve vyskytovala běžně. Dnes je to víceméně o štěstí vidět ji kvést. Vůbec se nesmí trhat ani sbírat a je to logické.

Napadá mne napsat, že „v Galtüru roste jako plevel“, ale to si ta bylina nezaslouží. A tak raději – V Galtüru je jí hojnost a pro tu hojnost si ji sbírat dovolím, i když i zde je chráněná. Sbírám s respektem k přírodě a budoucím generacím. K léčebným účelům postačí okvětní lístky. A aby ji včely nepřehlédly, zanechám alespoň polovinu lístečků na květu. U horských cestiček nesbírám. To, aby se jí i kolemjdoucí turisté mohli pokochat zblízka.

Autorkou článku je Veronika Němcová. Foto: autorka a Pixabay

Použitá literatura: 

  • STADELMANN, Ingeborg; SCHILCHER, Heinz; HERB, Christian: Duft- und Heilpflanzen. sehen, verstehen, anwenden. 2012 Stadelmann Verlag. ISBN 978-3-943793-03-1

Potřebujete do života více slunce? Třezalka vám pomůže

Třezalka (Hypericum perforatum) patří k bylinkám sbíraným na slunovrat. Letní slunovrat začíná 21.6. a trvá celých 12 dní. V té době slunce dosáhne svého nejvyššího postavení. Na chvíli se zastaví, aby pak mohlo zase putovat dál. Lidé vyšli oslavovat pod širé nebe, veselili se, milovali se, sbírali bylinky a posvěcovali je, protože v tuto dobu je největší léčivá energie přírody dostupná každému. V přírodě je nejvíce světla a třezalka je plně rozkvetlá. Je to doslova květina plná světla a já popravdě neznám žádnou českou bylinku, která by dokázala dát člověku tolik světla ve chvílích, kdy se zmítá v těžkém životním období.

V následujícím článku najdete informace, s čím vším může třezalka člověku pomoci – od fyzických obtíží až po ty duševní. A také recepty, jeden na velmi oblíbený a vysoce účinný třezalkový olej, tedy macerát bylinky v rostlinném oleji, a na čaj proti neplodnosti. Čtěte dále!

Třezalka byla vždy bylinou svátků, pohanských i křesťanských

Jakmile se v Evropě ukotvilo křesťanství, změnil se pohanský svátek slunovratu na svátek Jana Křtitele. A třezalka se stala jeho symbolem. Její lístky vypadají jako svatozář a když ji promneme, zůstane nám červené barvivo na prstech. To symbolizuje světcovu krev.  Můj manžel pocházející ze Slovenska ji nazývá lubovník.

Žlutá proti zlobě a strachům

Název Hypericum je odvozen z řečtiny a znamená „nad zjevením, nad obrazem.“ Prostě nás táhne z vnitřního pekla do výšin štěstí a nebe. Z temnoty ke slunci, které tak miluje a jehož barvu nosí. Žlutá barva patří přítomnosti a třetí čakře. V třetí čakře jsou uschovány naše strachy, nenávisti a zloby. Třezalka nás dokáže vyvést do radosti a pohody.

Odhání hysterii i samotného ďábla

Používala se na odehnání zla, proti bouřce. Ve středověku při mučení čarodějnic se hojně vykuřovala a dávala se ubohým do úst, aby řekli pravdu. Což bylo úžasné, protože musela ohromně pomoci snášet takové zlo v podobě mučení. Také mohla mučitele a jejich strach z ďábla ukonejšit do takové míry, že byli klidnější a lidštější? Věřilo se totiž, že třezalky se bojí samotný ďábel. Je velmi vhodná pro přecitlivělé osoby, které mají sklony k hysterii.

Na záněty i deprese

Na fyzické tělo je výborná při popáleninách, ekzémech, ústřelech, depresivních stavech, na kašel, bolest hlavy, žlučník, žaludek a dvanácterník, nespavost, přepracovanost, neklid, neplodnost. Je silně protizánětlivá, s přestávkami se osvědčila při léčbě roztroušené sklerózy. Napomáhá rehabilitaci po mozkové mrtvici (Ing. Věra Žďárská).

Kontraindikace třezalky

Pozor při sbírání. Může být alergie na její pyl, kterého má hodně. Předávkování se projevuje průjmy, vnitřním krvácením. Z toho důvodu se nesmí používat ve vysokých dávkách. Také bylinář Franěc vypozoroval, že u nádorových onemocnění se po podání třezalky stav nemocného zhorší.

Obsahuje hypericin, hyperforin, cytochrom. Hypericin je fotodynamicky účinná látka. Po jejím požití a vlivem světla dochází na pokožce k podobným projevům, jako po nadměrných dávkách UV paprsku. Vyvolává světloplachost a podráždění kůže u býložravců, kteří je spasou. Hyperforin je hlavní účinnou složkou třezalky tečkované. Je účinný nejen při oparu, ale může být nápomocný i při léčbě alkoholismu. Také bylo zjištěno, že hypertrofin podporuje uvolňování neurotransmiteru norepinefrinu, což odstartovalo spekulace nad tím, že by mohl být nápomocný při zmírňování symptomů ADHD (poruchy pozornosti spojené s hyperaktivitou). Cytochrom ovlivňuje účinky léků. Proto je potřeba být opatrný, např. pokud bere žena antikoncepci.

Éterický olej není fototoxický, velké molekuly hypericinu nejsou obsaženy v destilovaném éterickém oleji (éo). Díky alfa-pinenu éo oxiduje, proto starší éo může iritovat pokožku. Éterický olej obsahuje alergen limonen (Florihana, 2017).

Třezalka připravená ke zpracování

Macerace aneb jak na vlastní “zlatý” olej

Macerovaný olej občas bývá pojmenováván jako fytol. „Phyto“ znamená rostlina a „ol“ znamená zkratka pro oleum, olej. Fytol je ale i zvláštní chemická látka, proto je potřeba vždy dávat pozor, v jakém kontextu je toto slovo použito.

Už od nepaměti se používaly různé masti a maceráty jako léčebné prostředky. Je to typ extrakční metody, která se dodnes používá v Africe. Jak uvádí Jan Kusmirek, britský aromaterapeut, je zbytečné dávat do takového bohatého macerátu ještě éterický olej z té samé rostliny.

Solární (sluneční) extrakcí po několik týdnů se dostanou do oleje i éterické oleje. Rostlina poskytla nejen složku éterického oleje, ale i látky rozpustné v tucích. Éterický olej z třezalky se dá získat velmi těžko. Proto také stojí tolik peněz.

Recept na třezalkový olej

Trháme 20 – 30 cm kvetoucí nať, bez dřevnatých lodyžnatých částí. My s manželem většinou třezalku trháme začátkem července v Itálii, koupíme zdejší kvalitní olivový olej a macerujeme na střeše auta na přímém slunku. Třezalkový macerát je základem tzv. Breussovy masáže. Tato masáž je známá hlavně v souvislosti s Dornovou metodou.

Postup

Vezmeme skleněnou láhev, naplníme ji čerstvými květy třezalky a zalijeme rostlinným olejem – olivovým nebo slunečnicovým olejem. Přikryjeme plátýnkem. Necháme 3 týdny stát na slunci. Občas protřepeme. Scedíme do hnědé láhve a uložíme v chladnu.

Bylinka sv. Jana má opravdu malou svatozář

Hydrolát z třezalky

Používá se na zklidnění při astmatickém záchvatu. Když je člověk méně ve stresu, tak je menší pravděpodobnost, že se astmatický záchvat stane. Můžeme tento hydrolát kombinovat s hydrolátem z neroli.

Po dobu 3 týdnů užíváme 2 polévkové lžíce v 1 litru vody. Popíjíme během dne. Hydrosol/hydrolát podle Suzanne Catty není fotosenzitivní ani při vnitřním užití, ani při vnějším užití. Výborně se doplňuje s hydrolátem ze slaměnky, kdy krásně ošetřuje pleť.

Léčivé čaje s třezalkou

Čaj paní Hanseové proti neplodnosti:

Jedna polovina lžíce směsi se spaří 250 ml vroucí vody a 15 minut se nechá vyluhovat, potom se scedí. Pije se neslazené 3krát denně v čase jen mimo menstruaci. Pro využívání dávky je pauza 14 dní a kúru je možno zopakovat. Podle okolností byl řebříček někdy vypuštěn, jindy bylo dávkování sníženo na 250 ml denně. Vypít po doušcích.

Lidový recept na čaj proti hlístům

20 g sušené natě se vaří 2 minuty v 0.25 l vody a nechá se 10 minut odstát. Scedí se. Užívají se 3 šálky denně.

Tip redakce: Pakliže vás článek zaujal, mrkněte také na náš vzdělávací program Bylinky našich babiček

Bachovy esence, homeopatie a třezalka

Bachova esence z třezalky je vhodná pro malé děti, které trpí úzkostí ve tmě a osoby obecně citlivé na světlo. Přináší světlo do života, radost, vášeň a ochranu. Můžeme přidat éterický olej myrtu, heřmánek římský. Také se výborně doplňuje s tkáňovou solí Magnesia phosphorica.

Recept na vlastnoručně vyrobené bachovky

Najdeme si palouk, kde roste třezalka. Nejlépe tiché a klidné místo. Chodíme na toto místo meditovat aspoň 3 dny předtím, než budeme vyrábět „Bachovu“ esenci. Při slunečním světle, nejlépe okolo 24. 6., vezmeme křišťálovou mísu, čistou pramenitou vodu a květy třezalky, posbírané na místě, kde jsme se ladili na Duši třezalky. Vložíme s láskou do křišťálové mísy s vodou a necháme na sluníčku 5 hodin. Kontrolujeme, aby slunce svítilo bez přestávky na naši misku. Během těch 5 hodin si můžeme zpívat, milovat se, číst si a prociťovat krásu a ochranu vesmíru. Po 5 hodinách vezmeme esenci, nalijeme ji do modré, fialové, hnědé nebo zelené lahvičky (podle pocitu), zakonzervujeme brandy nebo slivovicí a používáme po kapkách.

Homeopatický lék Hypericum perforatum

Třezalka v homeopatické podobě je výborná proti bolesti. Říká se jí „Arnika na nervy“. Tento lék se indikuje ve chvíli, kdy dokážete přesně popsat dráhu vystřelující bolesti. Poranění s poškozením nervových zakončení. (Ing. Iva Valentová)

 

Autorkou článku je Xenie Bodorík Pilíková. Foto: autorka, Pixabay.

 

Zdroje:

  • FARMER-KNOWLES, Helen. Léčivé rostliny od A do Z: nejnovější průvodce světem bylin, stromů a květin : [podrobný přehled květin, stromů a plodů s uzdravovací silou]. V Praze: Metafora, 2011. ISBN 978-80-7359-270-7.
  • HRUŠKA, Blahoslav. Jak se léčit rostlinami: herbář 145 léčivých rostlin s předpisy lidového léčení. Praha: Ottovo nakladatelství, 2011. ISBN 978-80-7451-110-3.
  • CATTY, Suzanne. Hydrosols: the next aromatherapy. Rochester, Vt.: Healing Arts Press, c2001. ISBN 0892819464.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • NOVÁČEK, František. Fytochemické základy botaniky. Vyd. 2., dopl. Olomouc: Fontána, 2008. ISBN 978-80-7336-457-1.
  • TISSERAND, Robert a Rodney YOUNG. Essential oil safety: a guide for health care professionals. Second edition. Edinburgh: Elsevier Ltd., 2013. ISBN 9780443062414.
  • BODLÁK, Jiří. Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni. V Olomouci: Poznání, 2005. ISBN 80-86606-40-6.

Partnerem článku je Asociace českých aromaterapeutů:

Sedmikráskový macerát rozzáří pokožku

Připravit si sedmikráskový macerát není vůbec nic složitého. Nejtěžší na celé výrobě je nasbírat dostatečné množství květinek a najít vhodné místo a to nejlépe na nějakém čistém, chemicky nezasaženém a bezprašném místě. Sbíráme celé květinky bez kořene /tzn. květ, stonek, list/. Olej bude poté celistvý a bude obsahovat sílu celé rostlinky.

Co budete potřebovat?

  • čistou sklenici – umytou, vyvařenou a dokonale suchou
  • kvalitní olej za studena lisovaný
  • dostatečné množství květinek sedmikrásky

Jak na to?

Nasbírané květinky vložíme do připravených sklenic a zalijeme je olejem tak, aby nekoukal ani kousek květinky. Sklenici poté uzavřeme. Postavíme na slunečné místo a necháme tři týdny louhovat. Denně sklenici se sedmikráskami opatrně protřeseme. Celou dobu hlídáme, aby byly sedmikrásky neustále ponořené.

Za tři týdny stačí už jen olej přecedit, kytičky vymačkat, slít do tmavých lahviček, uložit na chladné místo a macerát je hotov. Vesele můžeme začít používat.

Jak používat?

Macerátu ze sedmikrásky se dříve říkalo olej krásy. Za dob renesance jej již používali ke zpevnění pokožky a to hlavně dekoltu a poprsí. Můžeme jej však využít i k ošetření modřin, odřenin /ne otevřené rány/ a otoků. V některých případech zmírňuje potíže s akné.

A malinko poezie, která mi vstoupila v jednom herbáři do cesty – autora bohužel neznám, ke zkrácení čekání než bude sedmikráskový macerát hotov.

Sedmikráska

Když umře brouček,

kvete sedmikráska

a chudobka jí říkají,

neboť ji vždycky doprovází láska

těch, kdo na růže nemají.

Chudobné květinky

se krčí v trávě,

a tráva jimi rozkvétá.

Plíce i kůži vyléčí nám hravě

síla do květů zakletá.

Autorkou článku je Kateřina Langerová, odborná aromaterapeutka, Aromakvítek. Foto: Freeimages.