Domácí mátový likér na žaludek a nervy

Vyrobit si domácí likér krásné vůně a chuti už nemůže být snazší! Tento mátový likér máte vyrobený za 10 minut a po pár týdnech se můžete těšit na balzám na žaludek, trávicí trakt i nervový systém.

Co budete potřebovat?

  • 10 větviček máty – čerstvá máta z vaší zahrádky, nasekaná
  • 5 větviček meduňky – opět čerstvá, nasekaná
  • 1/2 svitku skořice – ideálně čerstvě sušená (je měkčí), rozdrtit v hmoždíři
  • 2 květy muškátového oříšku – opět rozdrtit v hmoždíři
  • 10 hřebíčků – opět rozdrtit v hmoždíři
  • 1l pálenky – (slivovice / hruškovice / meruňkovice), vyberte kvalitní pálenku podle vaší chuti
  • med nebo sirup na přislazení – podle chuti přidáme až do hotového likéru
  • 2 l sklenici
Baví vás recepty? Máme jich pro vás spousty ve vzdělávacím programu Bylinky našich babiček!

Jak na to?

mátový likér
Mátový likér se pomalu maceruje

Bylinky nasekáme (nebo nastřiháme bylinkovými nůžkami), koření rozdrtíme v hmoždíři, vše vložíme do vymyté sklenice (sklenice se nám vydesinfikuje pálenkou) a zalijeme pálenkou. Pro dámy doporučuji hruškovici, má jemnější chuť i vůni. Já jsem zvolila mix hruškovice a slivovice. Pokud chceme likér účinnější, použijeme pouze 0,5l pálenky na stejné množství bylin. Do receptu jsem zvolila mátu spearmint (mám ji na záhonku s odkazem na mochito), můžete použít ale libovolnou mátu.

Uzavřenou nádobu postavíme na světlé a teplé místo a necháme louhovat 8-10 týdnů. Pravidelně protřepáváme! Likér přefiltrujeme přes sítko nebo plátýnko do hezké lahve a můžeme ho přisladit sirupem nebo medem. Likér má mít při správné výrobě zelenou barvu!

Jak používat?

Popíjíme v malých dávkách jako lék na žaludek a celý trávicí trakt. Zároveň posilujeme nervy, rozproudíme krev a lymfu a díky účinnému koření ničíme choroboplodné zárodky. Skořice a hřebíček se používají jako účinná desinfekce. Máta s meduňkou naopak klidní, tiší a pročišťují. Muškátový květ nás omamně naladí a ztiší.

Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, odborná aromaterapeutka, Simbis. Foto: autorka, inspirace receptu: 9. HIRSCH, Siegrid.

 

Michaela Lusílija Makulová

Michaela Lusílija Makulová

Odborná aromaterapeutka at Simbis Plzeň
Michaela vystudovala ZČU v Plzni a Institut Aromaterapie v Praze a v současné době své znalosti dále rozšiřuje při studiu Tradiční čínské medicíny v Ostravě. Svoji odbornou praxi provozuje v Plzni a ve Šťáhlavech (Simbis), externě také v Praze. Vyučuje aromaterapii dle pěti elementů a základy aromaterapie na jednodenních i víkendových kurzech, pravidelně přednáší a pořádá workshopy na různých festivalech. Pravidelně se vzdělává v oboru aromaterapie a je členkou Asociace českých aromaterapeutů. Ze své původní profese těží zejména z letité praxe jako lektorky, konzultantky a projektového managementu. Je zakladatelkou odborného blogu Kouzlo vůní a kreativní duší Bylinek našich babiček.

Co o sobě říká? "Miluji všechny vůně a chutě přírody. Věřím, že s každou bylinou, kterou užíváme jako lék, musíme hluboce souznět a vnitřně rezonovat. Pak dochází k interakcím mezi lidským a rostlinným světem, které dokáží hory přenášet."
Michaela Lusílija Makulová

2 thoughts on “Domácí mátový likér na žaludek a nervy

    1. Dobrý den, děkuji za váš dotaz. V ingrediencích mi slazení vypadlo, v postupu je. Přislazujeme až hotový likér podle chuti! “Likér přefiltrujeme přes sítko nebo plátýnko do hezké lahve a můžeme ho přisladit sirupem nebo medem.”

Napsat komentář