Domácí mátový likér na žaludek a nervy

Vyrobit si domácí likér krásné vůně a chuti už nemůže být snazší! Tento mátový likér máte vyrobený za 10 minut a po pár týdnech se můžete těšit na balzám na žaludek, trávicí trakt i nervový systém.

Co budete potřebovat?

  • 10 větviček máty – čerstvá máta z vaší zahrádky, nasekaná
  • 5 větviček meduňky – opět čerstvá, nasekaná
  • 1/2 svitku skořice – ideálně čerstvě sušená (je měkčí), rozdrtit v hmoždíři
  • 2 květy muškátového oříšku – opět rozdrtit v hmoždíři
  • 10 hřebíčků – opět rozdrtit v hmoždíři
  • 1l pálenky – (slivovice / hruškovice / meruňkovice), vyberte kvalitní pálenku podle vaší chuti
  • med nebo sirup na přislazení – podle chuti přidáme až do hotového likéru
  • 2 l sklenici

Více o mátě se dozvíte v našem programu Bylinky našich babiček

Jak na to?

mátový likér
Mátový likér se pomalu maceruje

Bylinky nasekáme (nebo nastřiháme bylinkovými nůžkami), koření rozdrtíme v hmoždíři, vše vložíme do vymyté sklenice (sklenice se nám vydesinfikuje pálenkou) a zalijeme pálenkou. Pro dámy doporučuji hruškovici, má jemnější chuť i vůni. Já jsem zvolila mix hruškovice a slivovice. Pokud chceme likér účinnější, použijeme pouze 0,5l pálenky na stejné množství bylin. Do receptu jsem zvolila mátu spearmint (mám ji na záhonku s odkazem na mochito), můžete použít ale libovolnou mátu.

Uzavřenou nádobu postavíme na světlé a teplé místo a necháme louhovat 8-10 týdnů. Pravidelně protřepáváme! Likér přefiltrujeme přes sítko nebo plátýnko do hezké lahve a můžeme ho přisladit sirupem nebo medem. Likér má mít při správné výrobě zelenou barvu!

Jak používat?

Popíjíme v malých dávkách jako lék na žaludek a celý trávicí trakt. Zároveň posilujeme nervy, rozproudíme krev a lymfu a díky účinnému koření ničíme choroboplodné zárodky. Skořice a hřebíček se používají jako účinná desinfekce. Máta s meduňkou naopak klidní, tiší a pročišťují. Muškátový květ nás omamně naladí a ztiší.

Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, odborná aromaterapeutka, Simbis. Foto: autorka, inspirace receptu: 9. HIRSCH, Siegrid.

Michaela Makulová

Vnímám lidské příběhy a vplétám do nich vůně. Míchám parfémy, učím aromaterapii, inspiruji. Vystudovala jsem Institut aromaterapie v Praze. Díky své praxi jsem získala titul profesionální aromaterapeutka a mezinárodní certifikaci IFPA. Pravidelně se dále vzdělávám, aktuálně u Aromahead Institute. Jsem členka Asociace českých aromaterapeutů a akreditovaná lektorka Aromaterapie a TČM. Svět vůní je už od roku 2012 mou vášní, kterou předávám dále. Ukazuji lidem, jak vnímat rostliny skrze jejich vůni a využívat jejich účinků. Učím, jak pracovat s esenciálními oleji a vlastní myslí pro posílení zdraví a vnitřní pohodu.

Přečtěte si podobné články

4 komentář

  1. Chtěl bych se zeptat jestli tam přijde nějaký cukr, nějak mi to v tom receptu chybí, ale třeba je to tak správně.

    1. Dobrý den, děkuji za váš dotaz. V ingrediencích mi slazení vypadlo, v postupu je. Přislazujeme až hotový likér podle chuti! “Likér přefiltrujeme přes sítko nebo plátýnko do hezké lahve a můžeme ho přisladit sirupem nebo medem.”

  2. Chtěl bych se zeptat jestli tam přijde nějaký cukr, nějak mi to v tom receptu chybí, ale třeba je to tak správně.

    1. Dobrý den, děkuji za váš dotaz. V ingrediencích mi slazení vypadlo, v postupu je. Přislazujeme až hotový likér podle chuti! “Likér přefiltrujeme přes sítko nebo plátýnko do hezké lahve a můžeme ho přisladit sirupem nebo medem.”

Komentáře nejsou povoleny.

%d bloggers like this: