Oleje z pšeničných a kukuřičných klíčků? Božské poklady v říši rostlinných olejů!

Kukuřice i pšenice jsou starými kulturními plodinami lidstva. Obě rostliny slouží jako základní potravina tisíce let. Obě si lidé postupně vyšlechtili pro užitek a výživu. Obě byly spojovány s bohy. Jejich zrno poskytuje jídlo, klíčky těchto zrn obsahují výživné a bohaté oleje. V říši rostlinných olejů kralují nejvyšším množstvím vitamínu E¹ . Mají skvělé účinky na suchou a zralou pokožku, kterou zvláčňují a vyživují. A jejich výrazná vůně a barva? Poradíme vám, jak tyhle poklady začlenit do života.

Vitamín E v nich nemá chybět

Při nákupu si však dejte pozor, zda opravdu přirozeně vitamín E obsahují. Právě proto, že je tak výjimečný, často jsou ho oleje zbaveny a to, co zbyde, už opravdu není ten pravý olejový poklad.

U rostlinných olejů platí, že největší užitek poskytují komplexy látek v nich obsažených. To je podobné jako v aromaterapii. Funguje to ideálně v podobě, jak daný produkt vytvořila příroda.

Klíčky jsou zdrojem velmi kvalitních olejů

Olej z klíčků jako přírodní konzervace?

Existuje zvyk přidávat tyto oleje jako přirozeného “konzervantu” do aromaterapeutických či kosmetických prostředků, je to právě pro jeho vysoký obsah vitamínu E.

Nicméně obsah, byť vysoký, není pro výrazné vylepšení trvanlivosti dostatečný. To ale nijak nesnižuje skvělé kvality těchto “klíčkových” olejů v jiných směrech!

Zeptali jsme se pana Harašty, majitele společnosti Saloos, na co by tyto oleje doporučil: “Kukuřičný olej je bohatý na kyselinu linolovou, má vysoký obsah nenasycených tuků a osahuje také koenzym Q10. Olej má výborné regenerační, pěstící a vyživující schopnosti, skvěle ošetří a chrání mastnější i problematickou pleť.

Pšeničný olej má významný regenerační účinek pro zralou, suchou a zdrsnělou pokožku. Přikládáním obkladů zvláčňuje a změkčuje ztvrdlou kůži na loktech i na chodidlech. Má příznivý poměr nenasycených mastných kyselin a vysoký obsah vitamínu E, vhodný je na pokožku proti jejímu předčasnému stárnutí. Jeho aroma připomíná vůni obilí.”

Partnerem seriálu je firma Saloos

Olej z kukuřičných klíčků

Kukuřice, šlechtěná plodina Indiánů

Kukuřice setá, latinsky Zea mays, je pradávná kulturní plodina Střední Ameriky. Byla základní potravinou i posvátnou rostlinou mnoha indiánských kmenů. Nenašel se žádný divoce rostoucí předek, veškerá kukuřice byla vyšlechtěna. Dnes je naprostá většina kukuřice pocházející z USA bohužel geneticky modifikována.

Olej typické vůně i chuti

Kukuřice, uctívaná plodina

Klíček semene kukuřice obsahuje 30-50 % oleje. Olej se získává lisováním nebo extrakcí. Má charakteristickou vůní a chuť. Je čirý, žlutý.

Obsahuje glyceridy nenasycených mastných kyselin, hlavně linolové (asi 50 %), olejové (asi 35 %), palmitové a stearové. Je bohatý na vitamín E. Standartní obsah vitamínu E v kvalitní sortě olej je 0,6 %.

Suchá i problematická pleť ho ocení

Má regenerační a hojivé vlastnosti, příznivě působí na suchou, praskající, ale i zanícenou a aknózní pleť. Doporučuje se i na ekzematické stavy pokožky. Změkčuje a dodává vláčnost a pružnost.

Vysoký obsah vitamínu E a koenzymu Q10 se využívá mimo jiné v prostředcích k ošetření zubů a dásní.

Vnitřně na imunita třeba do salátové zálivky

Vnitřně se užívá pro svůj vysoký obsah kyseliny linolové. Jeho složení posiluje imunitní systém. Používá se také na pečení a smažení. Já ho mám ráda do salátů, v nichž je kukuřice, velmi příjemně se k sobě hodí, tyto dvě chutě.

Kukuřičného oleje se hojně využívá i v potravinářském průmyslu.

Olej z pšeničných klíčků

Pšenice, zdroj potravy i symbol plodnosti

Pšenice obecná, latinsky Tritium sativum, byla pravděpodobně původně vyšlechtěna z divokých trav v Eufratské pánvi, a to před více než 6,000 lety. Důkazy jejího pěstování se objevují v Evropě, Egyptě i v Číně.

Dnes se pšenice pěstuje hojně po celém světě. Je a vždy byla hlavní složkou mouky k pečení chleba. Považovala se za posvátnou a spojenou s božstvy. Bohyně úrody a hojnosti Deméter a její římský protějšek bůh Céres, také starověký bůh Osiris, těm bývávala pšenice zasvěcena.

Vitamíny, proteiny, minerály

Pšenice, stará kulturní plodina nejen v našich končinách

Z pšeničného zrnka tvoří klíček jen asi 2,5 % váhy, ovšem obsahuje až 25 % proteinů, vitamínů a minerálů a je v něm asi 10 % oleje. Olej z pšeničných klíčků se získává stejně jako olej z klíčků kukuřice.

V oleji najdeme vitamíny A, B a vysoké množství vitamínu E, přibližně 0,2 %. A také asi 2 % lecitinu. Díky tomu je skvělým olejem proti předčasnému stárnutí pleti. Opět má tento olej svou typickou a velmi výraznou vůní i barvu.

Potěšení pro pleť

Účinně regeneruje suchou a zralou pleť. Je vhodný spíše pro vnější použití. Pro svou silnou vůní, vnímanou spíše jako nelibou, se nehodí samostatně. Lepší je pouze jako obohacení např. masážních olejových základů (10-15 %) nebo kosmetiky.

Jan Kusmirek ho pro masáž nedoporučuje, já osobně mám dobrou zkušenost s jeho přidáním do základu pro klienty se sušší kůží v zimě, ale maximálně do 10 % (v kombinaci s mandlovým, makadamiovým, jojobovým, konopným olejem).

Pomáhá na ztvrdlou kůži ke změkčení, či jako obklad pro vyživení pleti. Hojně se používá do výživných i hydratačních krémů a mlék pro pleť i celé tělo obzvláště pro zralý věk. Obsah antioxidantů se využívá v hojivých gelech či krémech na pokožku poškozenou.

Kontraindikace

Jedná se o jeden ze silně senzitivních olejů, u vysoce citlivých jedinců se mohou objevit reakce, a to při vnitřním i vnějším užívání. Také se nedoporučuje v případě alergie či zvýšené citlivosti na lepek. Náhradou pak je olej avokádový.

Masáže

Naše druhá otázka pro majitele společnosti Saloos pana Haraštu byla, proč jsou oleje z kukuřičných a pšeničných klíčků v nabídce jeho firmy? “Pšeničný i kukuřičný olej má vysoký obsah vit. E a lidé si ho rádi přimíchávají do svých masážních směsí.”

Jan Kusmirek doporučuje dobře penetrující olej pro jakkoli poškozenou pokožku v tomto složení:

    • 50 % šípkového oleje
    • 10 % oleje z pšeničných klíčků
    • 5 % třezalkového macerátu
    • 20 % brutnákového oleje
    • 15 % jojobového oleje

Autorkou článku je Kateřina Polívková. Foto: Pixabay.com a Saloos.

Partnerem článku je:

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Zdroje:

  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_E
  • http://www.circulating-oils-library.com/en/base-oils/wheatgerm-oil-triticum-vulgare
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin

¹ Vitamín E – souhrnné pojmenování přírodních chemických látek (jinak též tokoferoly), derivátů 6-hydroxychromanu nebo tokolu. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, slunečnicových semínkách, mandlích, lískových oříšcích, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců. Potřeba vitamínu E se zvyšuje při zvýšeném příjmu nenasycených tuků nebo zvýšeném vystavení se kyslíku (kyslíkové stany apod.). Poruchy vstřebávání tuků ze střeva mohou vést k příznakům nedostatku tokoferolu, protože vitamín se vstřebává jen společně s tuky. Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.

Vitamín E je nejdůležitější antioxidant v těle. Jako takový chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému.

Propojme se

Kateřina Polívková

Aromaterapeutka at Dobré vůně Praha
„Skrze vůně vnímám svět. Vždy mě fascinovaly. Až jsem dospěla ke studiu a praktikování vykuřování a aromaterapie. Příroda přirozeně voní. A mě moc baví tenhle aromatický vesmír odkrývat i ostatním. Třeba prostřednictvím míchání osobních parfémů nebo na workshopech Vůně pro každý den. A neustále se učím, od života i od přírody."
Kateřina se masážím a aromaterapii intenzivně věnuje přes 4 roky. Studovala Institut aromaterapie, pravidelně se odborně dále vzdělává, setkala se s mnoha inspirujícími osobnostmi aroma světa... Vede kurzy, školení a workshopy v oblasti aromaterapie a vykuřování pro jednotlivce i firmy.
Spolupracuje například s Asociací českých aromaterapeutů, Českou asociací saunérů, blogem Kosmetika hrou.
Kateřina Polívková
Propojme se