Ricinový olej: dobrý sluha, ale špatný pán

Každý z rostlinných olejů je něčím speciální, v něčem jedinečný. Ricinový olej rozhodně nepatří ke klasickým masážním olejům, na to je moc hustý a viskózní. Zato má řadu výjimečných vlastností, pro které je po něm dobré v případě potřeby sáhnout. Jaké to jsou a jak ho využít při výrobě domácí kosmetiky?

Přečtěte si a inspirujte se…

  • S čím ricinový olej pomáhá, jak ho užívat a na co si dát pozor?
  • Jaká je jeho historie?
  • 4 kosmetické recepty s ricinovým olejem

Ricinový olej na řasy, bradavice i jizvy

Ricinový olej oplývá velmi bohatým příběhem. Asi tím nejkošatějším ze všech. Dokonce se po něm jmenuje známý motorový olej Castrol i společnost, která ho vyrábí.

Olej se získává ze semen rychle rostoucí rostliny Skočec obecný, lat. Ricinus communis. Je to fešná květina a často se pěstuje jako okrasná.

Ricin na řasy a obočí

Asi nejčastějším doporučením k ricinovému oleji je jeho skoro zázračný účinek na růst a zhoustnutí řas a obočí. Já osobně jsem majitelkou hustých řas a téměř „brežněvovského“ obočí, takže jsem nikdy nepotřebovala pomoc. Z mnoha stran jsem ovšem slyšela chválu na viditelné účinky v této oblasti.

Ideální (a zároveň nejlevnější) k aplikaci je čistý ricinový olej a štěteček k nanášení řasenky. Doporučuji koupit buď prázdnou tubičku, nebo vyčistit použité balení od řasenky. Jen opravdu velký pozor na oči. Olej do nich nesmí přijít, je to pak dosti nepříjemné.

Bradavice, zmiz, není tě více

Na bradavice platí buď zaříkávání, nebo kousek česneku. No anebo (dle starověkých léčitelů) ricinový olej. Mizí po něm údajně i drobné kožní výrůstky. Na toto doporučení jsem opět narazila v mnoha zdrojích, rozhodně jde o přírodní a velmi levnou cestu. Tak proč to nezkusit. Ovšem minimálně dvakrát denně poctivě aplikovat!

Zahladí jizvy nové i staré

Nejlepší na jizvy je šípkový olej. Ricinový je úplně jiný, mnohem levnější a funguje taky. Miluji kombinování rostlinných olejů právě pro dosažení optimální účinnosti. Tak což to namixovat?

Šípkový olej je účinný i v 10 % z celkového množství směsi. A protože jizva je už větší kosmetický problém, namíchala bych 25 % šípkového oleje, 50 % ricinového a doplnila meruňkovým. Vznikne směs příjemné konzistence a vysoké účinnosti. Ricinový olej byl i jednou ze složek známého Višňevského balzámu.

Užívat olej krátkodobě, nebo dlouhodobě? Babo raď

Pokud řešíme použití ricinového oleje na pokožku, zamysleme se nad účelem. Konzultovala jsem to i s odbornými kosmetičkami. Pročetla jsem hodně článků. Jedna důležitá vlastnost tohoto oleje je, že dokáže „uzamknout“ vlhkost buď uvnitř kůže, nebo na povrchu. A pokud se toto kůži dělá moc často / moc dlouho, má tendenci lenivět a vlastní vlhkosti vytvářet méně a méně.

Určitě bych nedoporučila používat ricinový olej dlouhodobě a na větší ploše pokožky. Pokud jde o lokální aplikaci, např. na jizvu, obočí nebo kožní výrůstek, bude to v pořádku. Na větší ploše bychom asi chtěli hydrataci pracovat přirozeně…

Možná se již někdo v praxi setkal s tím, že pokud do svého domácího balzámu na rty přidal ricinový olej, tak sice rty vypadají pěkně „šťavnatě“, ale po nějaké době začne pusu dost vysušovat.

Sporné vnitřní použití

V minulosti býval ricinový olej postrachem dětí. Lžičku oleje dostávali za trest. Po čase se od této „husté“ praktiky naštěstí upustilo. Přeci jen je silně projímavý… Jako mučícího prostředku ho užíval italský vůdce Benito Mussolini proti svým odpůrcům.

Ve většině současných zdrojů se dočtete, že se nemá užívat vnitřně. Je to právě pro jeho projímavý účinek. Zneužívaly ho totiž dívky trpící mentální anorexií.

Je, nebo není jedovatý?

Olej rozhodně jedovatý není. Jen silně projímavý. Ovšem semena skočce obsahují látku (protein) ricin a ta jedovatá je, dokonce prudce. Do výsledného oleje se však nedostane. Pokud vás problematika jedů zajímá, doporučuji například tento článek časopisu Vesmír.

Jed ricin sehrál hlavní roli v boji tajných služeb za dob studené války. Případ je známý jako „deštníková vražda“. Špetkou ricinu byl v sedmdesátých letech v Londýně zavražděn bulharský disident Georgi Markov.

Historie ricinového oleje

Máme rostlinné oleje relativně novodobé, objevily se až díky vyspělým technologiím k jejich získání ze semen. A naopak oleje, které se získávají ze semen a plodů relativně snadno, mají rodokmen velmi dlouhý.

Schválně: tipnete si, jak je to s ricinovým olejem?

Většinou se zmiňují tři oleje lidstvem nejdéle používané. O olivovém oleji asi nikdo nepochybuje. Dalším je olej moringový, o něm jsme už psali. A třetím je právě ricinový.

Semena skočce byla nalezena v egyptských hrobkách z doby před 6000 lety. Používala se i k výrobě šperků – náhrdelníků a náramků. A hustý, pomalu hořící olej se využíval do lamp na svícení.

Partnerem seriálu je společnost Saloos.

Ricin pro pány? Brilantina kdysi, olej na vous dnes

Péče o mužný vous je aktuálně velmi populární. Exkluzivní pánská holičství rostou jako houby po dešti. Nabízí skvělou a drahou péči s mnoha speciálními přípravky. Tady je inspirace, jak si balzámy na vousy vyrobit doma, jednoduše a nenákladně.

Nečekaně se doporučuje ricinový olej. Právě on totiž byl součástí známé vlasové brilantiny z dob našich pradědečků a dědečků. Lesk jak blesk na účesech herců ve filmech pro pamětníky má na svědomí právě ona brilantina.

Já jen dodávám, recepty na pánskou vousovou péči je určitě možné použít i na dámskou vlasovou… 🙂

4 kosmetické recepty s ricinovým olejem

Olej proti vysušování, svědění a šupinkám ve vousech
Balzám pro růst vousů

Olejový balzám pro lepší růst vousů, případně na místa, kde vousy rostou méně. Aplikujte jemnou masáží na pokožku tak, aby se balzám dostal hlavně ke kořínkům vousů.

  • 30 ml mandlového oleje
  • 30 ml kokosového oleje
  • 3–4 kapky ricinového oleje
  • 5–6 kapek éo rozmarýn
Vlasové sérum pro snadné rozčesávání a hedvábný lesk
  • 10 ml ricinového oleje
  • 10 ml avokádového oleje
  • 10 ml arganového nebo jojobového oleje
  • 9 kapek éo cedr
  • 4 kapky éo ylang-ylang
  • 2 kapky éo palmorůžová
Výživné olejové sérum na nehty

Pokud vás trápí záděry nebo praskající kůžička kolem nehtů, přidejte pro hojivý účinek ještě měsíčkový nebo třezalkový macerát.

Olejíček hlavně pořádně promíchejte, aplikujte kapku na každé nehtové lůžko a dobře vmasírujte.

 

Partnerem článku je firma Saloos.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

 

Foto: Pixabay.com, autorka

Zdroje:

    • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
    • Castor Oil. Circulating-oils-library [online]. [cit. 2020-01-22]. Dostupné z: https://www.circulating-oils-library.com/en/base-oils/castor-oil-ricinus-communis
    • Castor Oil. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2020 [cit. 2020-01-26]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Castor_oil
    • Georgi Markov. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2020 [cit. 2020-01-27]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov
Kateřina Polívková
Propojme se