Oxymel! Zapomenutý posilující nápoj

Ráda bych vám představila nápoj, který v současné době zažívá v západních zemích velký comeback. Byl připravován již ve starověku, ale skoro upadl v zapomnění. Přitom je tak jednoduchý na přípravu. Podle toho, o jaké byliny jej obohatíme, ho lze použít na posílení imunity, při zdravotních obtížích nebo také jako energetický nápoj pro sportovce.

Nápoj si své jméno „Oxymel“ získal složením dvou řeckých slovOxy~ kyselý, ocet a mel~ med. To jsou také základní ingredience pro jeho výrobu. Ocet i med jsou v podstatě rozpouštědlem, do kterého se extrahují účinné látky bylin. Výsledný produkt je sladko-kyselý, mírně zkvašený nápoj s chutí bylin nebo také plodů, které jsme zvolili.

Zásady pro přípravu nápoje

Suroviny

Med byl vždy základním sladidlem a významnou zásobárnou energie. Obsahuje cukry, které jsou potřebné, aby se mohl rozběhnout proces fermentace. Oproti běžnému cukru má med tu výhodu, že je navíc plný vitamínů, minerálů a aminokyselin, které si lidské tělo neumí vyrobit.

Vybíráme kvalitní med, nejlépe od místních včelařů. Pro přípravu se hodí med tekutý. Pokud je med tuhý, krystalický, není to jeho závada, ale výsledek přirozeného procesu krystalizace medu. Vlastně je to i známka jeho kvality. Takový med stačí jemně temperovat při teplotě do 36°C. Rozpuštěný med se lépe smísí s octem. Ze stejných důvodů nedoporučuji používat med pastový.

Ocet je vlastně zkvašená šťáva z ovoce (případně i zeleniny), které obsahuje přírodní cukr sucharózu. Složený cukr se procesem kvašení přeměňuje na alkohol. Je významným rozpouštědlem a spolu s medem tvoří dokonalý fermentační a zároveň i chutný základ pro léčivé byliny. Používáme ocet v bio kvalitě, domácí nebo z vybraných prodejen se zdravou výživou. Může být i zakalený. Zcela nevhodný je například klasický ocet 8%ní, který se používá k dochucování pokrmů. Chuťově je příliš kyselý a pro výrobu oxymelu nemá správné vlastnosti.

Bylinky si sbíráme nejlépe sami. Jen tak víme, odkud pocházejí a známe jejich kvalitu. Lze použít byliny čerstvé ze zahrádky. Potom použijeme větší množství, neboť obsahují vodu. Sušené byliny mají silnější účinky, použijeme tedy méně jak polovinu čerstvých.

TIP redakce: Rady pro bylinkaření šetrné k přírodě od naší redaktorky Kateřiny Hrazdirové.

Výběr bylin záleží na tom, čeho chceme dosáhnout. Níže uvádím příklady bylin, ze kterých jsem připravila oxymelovou ochutnávku pro účastníky bylinkového workshopu na festivalu Aromaterapie a bylinky v Brně.

Základní pravidlo výroby

Připravený oxymel necháme luhovat při konstantní teplotě 10-12 °C a během luhování pravidelně protřepáváme. Tady mají výhodu ti, co mají ještě klasické podzemní sklepy.  Uchovat roztok při těchto teplotách je největším problémem. Málokdo má takové prostory. Ani já nemám sklep, kde by byla stálá teplota. Ponechávám tedy oxymel na tmavém místě na dlažbě v místech, kde není topení. Není to sice podle původní receptury, ale v rámci mých možností.

Jak se oxymel vyrábí?

Abychom si mohli připravit oxymel z bylin, je potřeba mít základní, již zkvašený roztok medu a octu, který rozběhne celou reakci kvašení. Tomuto základu se říká oxymel simplex.

Příprava základního oxymelu

  • Obě ingredience smícháme v poměru: 1 díl octu + 3 díly medu 
  • Naplníme do čisté láhve a velmi dobře promícháme, aby vznikla homogenní konzistence
  • Ponecháme na chladném a temném místě

Pokud máte raději chuť kyselou, můžete poměr medu a octu změnit, použít více octu. Není tady žádné striktní pravidlo o poměru medu a octu, takže si svůj oxymel připravte podle sebe. Experimentujte! Doporučuji vyrobit si oxymelu simplex více a ponechat si ho část podobně jako kvásek na chleba do zásoby na přípravu dalších oxymelů. Urychlíte si tím celý proces kvašení.

A jde se na to!

Když už máme základní oxymel nakvašen, což trvá alespoň 3 týdny, máme základ pro výrobu léčivého nápoje.  Zvolte jednu z variant v následujícím poměru:

Ke 2 dílům oxymel simplex přidáme: 

  • 1 díl čerstvých bylin
  • ½ dílu sušených bylin
  • 1/10 dílu koření

Můžete také kombinovat byliny s kořením. Naplníme do čisté láhve, kterou lze uzavřít. Opět dobře promícháme a ponecháme na tmavém místě 1-3 týdny. Občas protřepeme. Eventuálně doplníme o lžíci soli, zejména pokud chceme oxymel využít jako iontový nápoj pro sportovce. Nakonec scedíme do čistých lahví a uchováváme při konstantní teplotě v tmavém prostředí. Byliny obsahující pryskyřice (teď mě napadá např. cistus ladanový) ponecháme luhovat 2-3 měsíce.

To je vše! Velmi jednoduché, co říkáte?

TIP redakce: Zaujalo vás kvašení? Naše střevo miluje kvašené produkty… Zkuste vegan kimchi, korejský pikantní salát, podle ověřeného receptu. 

Jak se oxymel užívá?

  • Čistý a nezředěný – asi ½ hodinu před jídlem. Děti 1 čajovou lžíci, dospělí 1 polévkovou lžíci. Takto je užívaný působí podobně jako bylinný sirup nebo čaj. Užívá se při obtížích, nemoci
  • Zředěný – v poměru 1:10 s vodou nebo čajem lze rozdělit na menší dávky během dne. Vhodné třeba pro děti, kterým je chuť oxymelu příliš silná
  • Jako léčebná kúra – používá se neředěný i ředěný denně alespoň 3 týdny. Poté se jeden týden vynechá a lze znovu pokračovat v ozdravné kúře
  • Na vnější použití – jako obklad se zředí s vodou nebo čajem v poměru 1:2 nebo 1:3

Jak nám může oxymel pomoci?

Následující řádky byste neměli chápat jako recept nebo návod na konkrétní výrobu oxymelu, ale jako pomůcku při výběru vhodných bylin.

Při vnitřním užití pomáhá oxymel:

  • Antibioticky (zázvor, kurkuma, křen, lichořeřišnice)
  • Antioxidačně (rakytník, kurkuma, granátové jablko, arónie)
  • Detoxikačně (jalovec, celer)
  • Regulačně na slinivku (ostropestřec mariánský, papaya, rozmarýn, šalvěj)
  • Regulačně na cukr v krvi (zelený čaj, skořice)
  • Snížit teplotu (bez černý, tužebník jilmový, lípa)
  • Posílit imunitu (květ bezu černého, šípky, quitte)
  • kašel (smrkové výhonky, jitrocel, puklířka islandská)
  • zažívání (pelyněk, fenykl, puklířka islandská, pampeliška)
  • nedostatek minerálů (kopřiva)
  • křeče (oregano, majoránka)
  • menopauza (šalvěj, kontryhel, evt. červený jetel)

Při vnějším použití pomáhá oxymel:

  • dezinfekčně (již samotný účinek medu i octu)
  • při akné, spálení od slunce
  • hojení ran
  • motání hlavy
  • suché pokožce
  • bodnutí hmyzem a dalších obtížích

Jak lze oxymel ještě využít?

Pokud se cítíte fit, nemáte žádné potíže a jste zdrávy, může být oxymel pouze vhodným doplňkem stravy a pomocníkem v kuchyni. Je výborný například jako zálivka do listových salátů. Ale můžete ho použít také jako základ do bramborového salátu. U nás doma se pije zředěný místo sladkých džusů. Dobrý a chutný je i v zimě jako teplý nápoj. Podle zvolených bylin a koření je výborným dochucovadlem pokrmů.

Podělte se s námi!

Záměrně nedávám žádný konkrétní recept, protože oxymel má nespočetně mnoho variant. Nechte se řídit svojí chutí a potřebou. Vyrobte si svůj vlastní oxymel z ingrediencí, které máte po ruce nebo které vás něčím oslovují. Příprava je jednoducháa vlastně nemůžete nic zkazit. A my budeme rádi, když se o svůj vlastní oxymel podělíte s ostatními. Třeba prostřednictvím naší FB stránky Kouzlo vůní.

Přeji hodně úspěchu a ať jste spokojeni. 

Autorka článku a fotografií: Veronika Němcová.

Partnerem článku je Asociace českých aromaterapeutů:

“Asociace českých aromaterapeutů působí již od roku 1996 poskytuje kvalitní a všestranné vzdělání v aromaterapii široké veřejnosti i profesionálním zájemcům ze souvisejících oborů jako je zdravotnictví, ošetřovatelství, farmacie, rehabilitace, kosmetika či wellness. V Institutu aromaterapie školí odborné aromaterapeuty, které sdružuje v Registru kvalifikovaných aromaterapeutů, poskytuje jim informační servis, rozvíjí jejich vzájemnou spolupráci a podporuje je nadstavbovým vzděláváním. Popularizuje a propaguje aromaterapii v médiích, na odborných konferencích a veletrzích, připravuje speciální programy pro firmy i neziskové organizace.”

Veronika Němcová

Profesionální aromaterapeutka, Kräuterpraktikerin, MIFPA at Aromapflege & Mehr. Tirol.
„Nejraději trávím čas v přírodě. Nalézám v ní inspiraci, poučení i útěchu. Jsem fascinována její rozmanitostí a důmyslností. Vnímám ji jako dar, který je tu pro naši radost i užitek. Věřím, že vše má svůj smysl a zákon a proto hledám souvislosti a logická vysvětlení.“

Veronika trávila několik let cestováním. Po návratu do České republiky vystudovala geografii pro pedagogy, na matěřské dovolené absolovala Institut aromaterapie v Praze. Nyní žije v rakouském Tyrolsku, kde vystudovala Innsbruckou Kräuterschule. V minulém roce dokončila Aromaterapeutickou akademii PRIMAVERA v Německu a je členkou mezinárodní asociace aromaterapeutů IFPA. Vyučuje na Institutu Aromaterapie v České republice předmět Úvod do fytoterapie a pořádá různé workshopy a semináře v Česku i zahraničí.
Veronika Němcová