Nejvoňavější vanilkové rohlíčky s pravou vanilkou

Letos se mi podařilo vytunit klasický rodinný recept na vanilkové rohlíčky na ty nejvoňavější vanilkové rohlíčky. Samozřejmě s pravou vanilkou, syntetické náhražky u nás na Kouzlu vůní nepoužíváme. Budete potřebovat vanilkový lusk bio a lahvičku s přírodním bio extraktem z vanilky.

Co budete potřebovat?

Na 3/4 várky, kterou tak akorát zvládáme sníst a která se vám vejde na 2 plechy:

  • 75 g vlašských ořechů (letos u nás červené ořechy)
  • 52 g třtinového cukru moučka (koupíte už namletý, nebo ho rozemelete v dobrém mixéru)
  • 160 g másla (domácího, seženete ve farmářských obchodech, v bedýnkách apod.)
  • 210 g celozrnné špaldové bio mouky
  • 1/2 lusku bio vanilky
  • 3k vanilkového bio extraktu/éterického oleje (musí na něm být uveden latinský název Vanilla planifolia a způsob výroby nebo použijte extrakt domácí)
  • 2k citronového bio éterického oleje
  • třtinový cukr moučka na obalení
  • sklenice s víkem
Pro obalení rohlíčků si vyrobte domácí vanilkový cukr z lusku vanilky bez zrníček a třtinového cukru moučka

Jak postupovat?

Ze změklého másla, mouky, namletých ořechů a třtinového cukru připravte těsto. Vmíchejte do něj zrníčka z 1/2 vanilkového lusku. Získáte je jednoduše rozříznutím lusku podélně a nožem na tupo seškrábnete zrníčka. Zbytek lusku nevyhazujte, použijete ho do domácího vanilkového cukru na obalení.

Do těsta přidejte 2k citronového éterického oleje té nejlepší kvality – na pečení vždy používám bio citron z lahvičky, která není dlouho otevřená. Přidejte 3k vanilkového bio extraktu nebo oleopryskyřice. Z vanilky se nevyrábí éterický olej destilací, nejčastěji se pro terapeutické účely rozpouští v alkoholu. Pokud pracuji s takovouto vanilkou, vybírám pro vnitřní užití tu v bio alkoholu. Samozřejmě si ji můžete i vyrobit domácí! Rozhodně nepoužívejte syntetické náhražky ze supermarketů. Malou vanilkovou lahvičku využijete doma i na další pečení.

Zpracované těsto nechte v lednici odpočívat zabalené ve folii nebo voskovaném papíru alespoň přes noc. Než ho necháte odpočívat, připravte si sklenici s víkem, nasypte do ní třtinový cukr moučka na obalení rohlíčků a přidejte na jemno nasekaný vanilkový lusk zbavený zrníček, cukr se vám krásně přes noc rozvoní.

Druhý den klasicky s těsta vyválejte rohlíčky, upečte v troubě dozlatova, doporučuji na 150°C, čas přizpůsobte velikosti rohlíčků. Ihned po vyjmutí z trouby obalujte ve voňavém cukru, i když samotné těsto také krásně voní.

Dobrou chuť!

Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, Foto: Pixabay.

Michaela Makulová

Vnímám lidské příběhy a vplétám do nich vůně. Míchám parfémy, učím aromaterapii, inspiruji. Vystudovala jsem Institut aromaterapie v Praze. Díky své praxi jsem získala titul profesionální aromaterapeutka a mezinárodní certifikaci IFPA. Pravidelně se dále vzdělávám, aktuálně u Aromahead Institute. Jsem členka Asociace českých aromaterapeutů a akreditovaná lektorka Aromaterapie a TČM. Svět vůní je už od roku 2012 mou vášní, kterou předávám dále. Ukazuji lidem, jak vnímat rostliny skrze jejich vůni a využívat jejich účinků. Učím, jak pracovat s esenciálními oleji a vlastní myslí pro posílení zdraví a vnitřní pohodu.

Přečtěte si podobné články

%d bloggers like this: