Letos se mi podařilo vytunit klasický rodinný recept na vanilkové rohlíčky na ty nejvoňavější vanilkové rohlíčky. Samozřejmě s pravou vanilkou, syntetické náhražky u nás na Kouzlu vůní nepoužíváme. Budete potřebovat vanilkový lusk bio a lahvičku s přírodním bio extraktem z vanilky.
Co budete potřebovat?
Na 3/4 várky, kterou tak akorát zvládáme sníst a která se vám vejde na 2 plechy:
- 75 g vlašských ořechů (letos u nás červené ořechy)
- 52 g třtinového cukru moučka (koupíte už namletý, nebo ho rozemelete v dobrém mixéru)
- 160 g másla (domácího, seženete ve farmářských obchodech, v bedýnkách apod.)
- 210 g celozrnné špaldové bio mouky
- 1/2 lusku bio vanilky
- 3k vanilkového bio extraktu/éterického oleje (musí na něm být uveden latinský název Vanilla planifolia a způsob výroby nebo použijte extrakt domácí)
- 2k citronového bio éterického oleje
- třtinový cukr moučka na obalení
- sklenice s víkem

Jak postupovat?
Ze změklého másla, mouky, namletých ořechů a třtinového cukru připravte těsto. Vmíchejte do něj zrníčka z 1/2 vanilkového lusku. Získáte je jednoduše rozříznutím lusku podélně a nožem na tupo seškrábnete zrníčka. Zbytek lusku nevyhazujte, použijete ho do domácího vanilkového cukru na obalení.
Do těsta přidejte 2k citronového éterického oleje té nejlepší kvality – na pečení vždy používám bio citron z lahvičky, která není dlouho otevřená. Přidejte 3k vanilkového bio extraktu nebo oleopryskyřice. Z vanilky se nevyrábí éterický olej destilací, nejčastěji se pro terapeutické účely rozpouští v alkoholu. Pokud pracuji s takovouto vanilkou, vybírám pro vnitřní užití tu v bio alkoholu. Samozřejmě si ji můžete i vyrobit domácí! Rozhodně nepoužívejte syntetické náhražky ze supermarketů. Malou vanilkovou lahvičku využijete doma i na další pečení.
Zpracované těsto nechte v lednici odpočívat zabalené ve folii nebo voskovaném papíru alespoň přes noc. Než ho necháte odpočívat, připravte si sklenici s víkem, nasypte do ní třtinový cukr moučka na obalení rohlíčků a přidejte na jemno nasekaný vanilkový lusk zbavený zrníček, cukr se vám krásně přes noc rozvoní.
Druhý den klasicky s těsta vyválejte rohlíčky, upečte v troubě dozlatova, doporučuji na 150°C, čas přizpůsobte velikosti rohlíčků. Ihned po vyjmutí z trouby obalujte ve voňavém cukru, i když samotné těsto také krásně voní.
Dobrou chuť!
Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, Foto: Pixabay.