Léto do skleničky: šípky v medu i jako sirup

Také přemýšlíte, jak zpracovat podzimní dary přírody a využít je k posílení imunity a celkového zdraví v těchto podzimních dnech? Pojďte si se mnou vyrobit „vytuněný“ med a šípkový sirup.

Receptů na šípkový sirup je plno, ale pořád jsem si lámala hlavu nad tím, jak zpracovat šípky syrové, nevařené. A letos poprvé jsem vyzkoušela šupnout je do medu. Dělávám to běžně s rakytníkem, jen ten jde potom sníst celý. To by se šípkem asi nešlo. Tak jsem je rozmixovala, přepasírovala a konzervovala medem. A tady je recept. Chutná to opravdu náramně. A následuje návod na klasiku – šípkový sirup, vařený a s cukrem.

Šípky s medem za studena

Recept na speciální “šípkový”med

Ingredience a náčiní k přípravě zdravé mňamky
  • 0,5 kg šípků
  • voda
  • med

Omyté šípky očistíme od stopek a bubáků, jednoduše jsem je okrájela keramickým nožem.

Vložíme do mixéru, zalijeme převařenou, vlažnou vodou, ale jen tolik, aby byly šípky ponořené a rozmixujeme.

Směs přepasírujte přes jemné sítko.

Já jsem to vymačkala v sáčku na pasírování ovoce, což mi přišlo rychlejší. Vznikla mi hmota podobná řidší přesnídávce, kterou jsem potom smíchala se stejným množstvím medu, nalila do malých skleniček a uložila do lednice.

A samozřejmě ochutnala a je to výborné! Zatím netuším, jak dlouho to v té lednici vydrží, ale myslím, že to rychleji zmizí… Do vlažného čaje, jako sladidlo na kaše, do smoothie, do vody, jako sladká poleva na lívance…

A teď ten sirup..

Vitaminová bomba v lahvích – šípkový a rakytníkový sirup

Recept na šípkový sirup

  • 1kg šípků
  • 2l vody
  • 1,5kg cukru

Omyté šípky rozdrtíme, zalijeme vodou a vaříme cca 15 min. Necháme 2 hodiny macerovat. Přidala jsem tam i to, co mi zbylo po pasírování do medu.

Pak přecedíme přes sítko, pro jistotu necháme ještě překapat přes plátýnko, abychom získali čistou šťávu bez chloupků, vymačkáme, přidáme cukr a znovu zahřejeme asi na 70°C jen tak dlouho, než se cukr rozpustí.

Dobře rozmícháme a horké plníme do vypařených lahviček. Nahoru můžeme kápnout trošku rumu a dobře uzavřeme. Uchováváme v chladu.

Tak dobrou chuť a krásný podzim přeji

Autorkou článku je Iveta Klímová. Foto: autorka.

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.
Iveta Klímová