Konečně nám začalo jaro a nastává doba prvních jarních bylinek. Taky se každé jaro těšíte, jako já, na první zelené rostlinky a chodíte je vytahovat očima, sotva sleze poslední sníh? Já tedy ano a tak k prvním kopřivám, bršlici a sedmikráskám, přidávám i medvědí česnek. Nejlepší je samozřejmě čerstvý, k receptům dnes přidám také návod na pěstování, protože současná vlna módního zájmu o medvědí česnek, by mohla znamenat jeho zkázu. Tak si pojďme zahrát na medvědy, probouzející se ze zimního spánku a hledající něco zeleného na zub.
Kdy a kam se tedy vypravit na medvědí česnek
Kdy – právě teď, od poloviny března zhruba do konce dubna, někdy až května, než začne kvést. Pak už bychom ho podle mě měli nechat na pokoji, aby mohl zregenerovat a založit na semínka.
Dnešní davové šílenství ve sběru mu moc neprospívá, proto buďme ohleduplní a sbírejme opravdu jen to, co jsme schopni hned spotřebovat. Listy bychom měli sbírat nejlépe dopoledne a jemně je odštipovat nehty nebo ustřihovat, abychom nepoškodili a nevytrhali i cibulky. Z každé rostliny max dva listy, příští rok přeci chceme přijít zase. Ukládat bychom je měli nejlépe do košíku, aby se listy nepomačkaly a nevyprchala z nich silice.
Kam – podle herbářů roste medvědí česnek především v listnatých lužních lesích, kde je dostatek vláhy. Tvoří rozsáhlé koberce sytě zelených, podlouhlých listů. Po rozemnutí mezi prsty jemně česnekově voní, podle toho ho také bezpečně poznáme a nezaměníme třeba s jedovatými listy konvalinky. I když ty vyrůstají většinou až už česnek medvědí kvete. Květy jsou okolíky, složené z malých bílých kvítků.
…