Rozmarýna – svatební, detoxikační a kuchyňská bylina pro paměť i lásku

Rozmarýnu známe spíše z kuchyně jako koření. Je tak aromatická a tím i jedinečná. Pro koho je vhodná, aby ji zařadil do jídelníčku, se dočtete v tomto článku. A také vám zde velmi podrobně popíšu, jak lze pomocí rozmarýnových látek efektivně vytáhnout škodlivé látky z těla ven, a to i během těhotenství nebo v době kojení. 

Někdo této středomořské bylince říká ten rozmarýn, jiný správně ta rozmarýna. Její jméno je odvozeno od latinského ros marinus, což znamená růže moře. Tohle pojmenování si pravděpodobně zasloužila díky pronikavé vůni, kterou vyniká mezi středomořskými bylinami. Z hluchavkovitých je opravdu jednou z nejintenzivněji vonících bylin s vysokým obsahem silic.

Rozmarýna jako symbol věrnosti a přátelství

Díky své vůni byla vysoce považovaná a používaná ve starém Egyptě jako součást rituálního vykuřovadla spolu s kadidlem. Snítky se zapalovaly v hrobkách faraonů, aby jim pomohly připomenout jejich minulé životy. Rostlina byla posvátná také na druhém břehu Středozemního moře. Zejména v řecko-římské kultuře měla rozmarýna velký význam, a to jak u pohřebních, tak i u svatebních ceremonií.

Dnešní svatební věnečky bývají uvázány z různých bylin. Většinou dominuje myrta. Jejich původ sahá až do starověku, přičemž originální bylinou byla rozmarýna.

Z byliny se pletly svatební věnečky také v našich zemích. Ještě se občas můžeme setkat s tímto zvykem, kde se svatebčanům dává namísto myrtové snítky původní vonička z rozmarýny. Tato zvyklost pochází právě z nošení rozmarýnových věnců na důkaz věrnosti a stálosti. Při odchodu blízké osoby na věčnost se pálily rozmarýnové větvičky, podobně jako to dělali staří Egypťané.

Typické hluchavkovité květy

Také se věřilo, že rostlina přináší štěstí a radost, a tak se jí ještě donedávna obdarovávali bohatí lidé v Evropě. Tento zvyk přetrvává vlastně dodnes, když se zapaluje její éterický olej v aromalampě při příchodu návštěvy do domu. Jeho vůně má navodit přátelskou atmosféru a ztvrzovat vztahy mezi přítomnými. Bylina zažehává plamen v srdcích.

Rozmarýna v kuchyni

Ať už byly rituální zvyky různých kultur jakkoliv podobné, všude se téměř stejně bylina uplatňovala v kulinářské kuchyni. Její silné aroma z ní činí opravdu unikátní koření do polévek, na maso, ryby i zeleninové pokrmy. Často ji najdeme také v různých dochucovadlech jako jsou dresingy do salátů a omáček. Používají se jak čerstvé, tak sušené snítky.

Její krásná bleděmodrá kvítečka mají také své horké, kořeněné, rozmarýnové aroma hlavně díky obsahu kafru a borneolu a hodí se do sladkých jídel a na „opepření“ ovoce. Stejně jako voskové listy, které nám mohou připomínat jehlice, povzbuzují apetit a působí dobře na trávení.

Vyrobte si rozmarýnový olej

Zcela jednoduše si můžete vyrobit rozmarýnový olej vložením pár snítků do láhve s olivovým olejem. Tento olej je výborný na letní grilování. Snítky nemusíte ani vytahovat. V lahvičce tvoří krásnou dekoraci do kuchyně a díky silným antibakteriálním účinkům silice se tak lehce nezkazí. Pro zpestření chuti můžete obohatit třeba i feferonkou nebo snítkem estragonu.

Můj tip: Naložte si rozmarýnu do lahvičky s rozprašovačem. Velmi to oceníte při letním grilování. Je praktické, že olej není třeba otevírat a zabrání se jeho rozlití. Navíc budete moci maso či zeleninu jemně stříkat během grilování podle potřeby.

Léčebné účinky rozmarýny Rosmarinus officinals

Zejména pro své léčivé schopnosti k nám byla rozmarýna ze Středomoří přivezena a patřila mezi první byliny pěstované v klášterních zahradách.

Její účinky jsou:

  • Antibakteriální
  • Protiinfekční
  • Protikřečové
  • Zvyšující apetit
  • Podporující krevní oběh
  • Zvyšující produkci žluče
  • Posilující nervový systém

Nejen jako přísada v jídle, ale také formou čaje je vhodná použít  tehdy, cítí-li se člověk unaven a sláb. Pokud je někdo vyčerpán a není zjištěna žádná organická příčina, pokud se nedokážeme soustředit a máme problémy s pamětí. Když jsou naše nervy slabé a žaludek jak na vodě. Také tehdy je vhodné připravit si rozmarýnový čaj.

Větvičky rozmarýny uplatníme v kuchyni během vaření, ale také si z ní můžeme připravit čaj
Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se

Veronika Němcová

Profesionální aromaterapeutka, Kräuterpraktikerin, MIFPA at Aromapflege & Mehr. Tirol.
„Nejraději trávím čas v přírodě. Nalézám v ní inspiraci, poučení i útěchu. Jsem fascinována její rozmanitostí a důmyslností. Vnímám ji jako dar, který je tu pro naši radost i užitek. Věřím, že vše má svůj smysl a zákon a proto hledám souvislosti a logická vysvětlení.“

Veronika trávila několik let cestováním. Po návratu do České republiky vystudovala geografii pro pedagogy, na matěřské dovolené absolovala Institut aromaterapie v Praze. Nyní žije v rakouském Tyrolsku, kde vystudovala Innsbruckou Kräuterschule. V minulém roce dokončila Aromaterapeutickou akademii PRIMAVERA v Německu a je členkou mezinárodní asociace aromaterapeutů IFPA. Vyučuje na Institutu Aromaterapie v České republice předmět Úvod do fytoterapie a pořádá různé workshopy a semináře v Česku i zahraničí.
Veronika Němcová