Jahodový hydrolát: na pleť, vlasy i do jídla

Jahoda neodmyslitelně patří k létu. Pro mne otevírá dveře prázdninám, hlásí příchod báječného letního sluníčka a její červená ohnivá barva vyvolává úsměvy nejen na tváři dětí, ale i dospělých. No, a když se utrhne jahůdka, přivoní se k ní a dá do pusy. To je přímo pohádkový zážitek pro naše smysly. Ňam.

Jahodový hydrolát

V jahodách se však ukrývá daleko více než jen jejich lahodná chuť. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, přírodních antioxidantů ze skupiny bioflavonoidů včetně kyseliny ellagové a chrání také DNA buněk. Jahodový hydrolát má díky těmto složkám antiseptické a uklidňující vlastnosti, pozitivně ovlivňuje buňky a zlepšuje tón pleti. Obsahuje také vitamíny pro regeneraci (A, E, B9, kyselinu listovou). Vyznačuje se svou příjemnou vůni a lehkou sladkou chutí. Je vhodný pro všechny typy pleti. Pro citlivou či intolerantní pleť se doporučuje ředit s ostatními hydroláty.

Vlastnosti jahodového hydrolátu

  • jahodovy-hydrolat-1
    Domácí jahodová květová voda

    intenzivní antioxidant v boji proti volným radikálům

  • antiseptické a antibakteriální vlastnosti
  • obsahuje přírodní ovocné kyseliny
  • osvěžuje, zlepšuje pleť a rozjasňuje ji
  • snižuje pigmentaci, zesvětluje pokožku, vhodný i pro zesvětlení zubů
  • stahuje póry (vhodné při mastné pleti)
  • hydratační vlastnosti
  • zklidňuje a hojí podráždění kůže
  • pomáhá regenerovat svalům po těžkém zatížení
  • vhodný při bolestivé menstruaci
  • zvyšuje děložní stahy

Jahodový hydrolát nachází své uplatnění i v potravinách jako přísada do čaje, nápojů a sladkých jídel. Ochutnat jej opravdu stojí za to.

Jak používat hydrolát?

Jahodový hydrolát můžeme ředit a smíchat v jakémkoliv poměru s jinými hydroláty, díky čemuž nám vznikne denní tonikum pro obličej.
Využijeme jej i pro kyselinotvorné oplachování vlasů, které vlasy vyhlazuje a zvyšuje jejich lesk.
Použít jej můžeme také jako tonikum vhodné na vlasovou pokožku s lupy a na podrážděnou svědivou pokožku hlavy, které se vtírá přímo do pokožky hlavy po umytí nebo přímo do suchých vlasů.
U mastné pleti můžeme přidat malé množství jahodového hydrolátu do krému na obličej těsně před jeho aplikací a snížit si tím možnost ucpávání pórů.

Výroba domácího hydrolátu

destilace
Domácí destilace

Jahodový hydrolát byl vyroben bez použití chemických látek, alkoholu a konzervační látek, z vysoce kvalitních čerstvých surovin sklizených na naší zahrádce. Metoda extrakce: parovodní destilace.

 

Skladování hydrolátu

V uzavřené nádobě při teplotě 6 °C až 25 °C. Chránit před přímým světlem a vlhkostí. Podle dostupných informací nebyly u jahodového hydrolátu zjištěny žádné nežádoucí účinky v podobě podráždění pokožky. Reakce na suroviny, je vždy individuální záležitost. Před použitím produktu doporučujeme provést test snášenlivosti na malém kousku kůže.

 

Autorkou článku je Kateřina Langerová, odborná aromaterapeutka, Aromakvítek. Inspirace: Jan Benham, foto: Freeimages, autorka.

Kateřina Langerová

Profesionální aromaterapeutka at Aromakvítek Kladno
„Jsem obyčejná holka z vesnice, která se rozhodla vykročit po voňavé cestě a užívat si život tak trošku jinak. Život plný vůní, barev, jemných doteků a báječných lidí, které při své práci aromaterapeutky mám tu čest poznávat."

Kateřina vystudovala Institut aromaterapie v Praze. V současné době dokončuje studium na Darja Shiatsu School, kde nadále prohlubuje své terapeutické znalosti. Je lektorkou kurzů masáží dětí a kojenců - baby masáží. Ve své praxi se věnuje také aromaterapii ve školách a školkách.
Kateřina Langerová