Jahoda neodmyslitelně patří k létu. Pro mne otevírá dveře prázdninám, hlásí příchod báječného letního sluníčka a její červená ohnivá barva vyvolává úsměvy nejen na tváři dětí, ale i dospělých. No, a když se utrhne jahůdka, přivoní se k ní a dá do pusy. To je přímo pohádkový zážitek pro naše smysly. Ňam.
Jahodový hydrolát
V jahodách se však ukrývá daleko více než jen jejich lahodná chuť. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, přírodních antioxidantů ze skupiny bioflavonoidů včetně kyseliny ellagové a chrání také DNA buněk. Jahodový hydrolát má díky těmto složkám antiseptické a uklidňující vlastnosti, pozitivně ovlivňuje buňky a zlepšuje tón pleti. Obsahuje také vitamíny pro regeneraci (A, E, B9, kyselinu listovou). Vyznačuje se svou příjemnou vůni a lehkou sladkou chutí. Je vhodný pro všechny typy pleti. Pro citlivou či intolerantní pleť se doporučuje ředit s ostatními hydroláty.
Vlastnosti jahodového hydrolátu
-
intenzivní antioxidant v boji proti volným radikálům
- má antiseptické a antibakteriální vlastnosti
- obsahuje přírodní ovocné kyseliny
- osvěžuje, zlepšuje pleť a rozjasňuje ji
- snižuje pigmentaci, zesvětluje pokožku, vhodný i pro zesvětlení zubů
- stahuje póry (vhodné při mastné pleti)
- má hydratační vlastnosti
- zklidňuje a hojí podráždění kůže
- pomáhá regenerovat svalům po těžkém zatížení
- vhodný při bolestivé menstruaci
- zvyšuje děložní stahy
Jahodový hydrolát nachází své uplatnění i v potravinách jako přísada do čaje, nápojů a sladkých jídel. Ochutnat jej opravdu stojí za to.
Jak používat hydrolát?
Jahodový hydrolát můžeme ředit a smíchat v jakémkoliv poměru s jinými hydroláty, díky čemuž nám vznikne denní tonikum pro obličej.
Využijeme jej i pro kyselinotvorné oplachování vlasů, které vlasy vyhlazuje a zvyšuje jejich lesk.
Použít jej můžeme také jako tonikum vhodné na vlasovou pokožku s lupy a na podrážděnou svědivou pokožku hlavy, které se vtírá přímo do pokožky hlavy po umytí nebo přímo do suchých vlasů.
U mastné pleti můžeme přidat malé množství jahodového hydrolátu do krému na obličej těsně před jeho aplikací a snížit si tím možnost ucpávání pórů.
Výroba domácího hydrolátu
Jahodový hydrolát byl vyroben bez použití chemických látek, alkoholu a konzervační látek, z vysoce kvalitních čerstvých surovin sklizených na naší zahrádce. Metoda extrakce: parovodní destilace.
Skladování hydrolátu
V uzavřené nádobě při teplotě 6 °C až 25 °C. Chránit před přímým světlem a vlhkostí. Podle dostupných informací nebyly u jahodového hydrolátu zjištěny žádné nežádoucí účinky v podobě podráždění pokožky. Reakce na suroviny, je vždy individuální záležitost. Před použitím produktu doporučujeme provést test snášenlivosti na malém kousku kůže.
Autorkou článku je Kateřina Langerová, odborná aromaterapeutka, Aromakvítek. Inspirace: Jan Benham, foto: Freeimages, autorka.
Rada bych věděla, kde seženu destilacni přístroj, jako je na obrázku.
Dekuji.
Dobrý den, zadejte si do vyhledávače “destilační přístroj měděný” a ukáže se vám několik nabídek. Krásný den! Lusílija