Sváteční perník: sladká dobrota i voňavý lék

Již v antice si lidé pochutnávali na medových koláčcích, ze kterých se ve středověku vyvinul nám dobře známý perník. V té době ale nebyl považován za sladkou pochoutku. Připravoval se výhradně jako zdroj pro získání energie v době půstu a také jako lék. Není divu! Vždyť aromatické látky jeho ingrediencí patří dodnes mezi nejsilnější v boji se záněty, infekcemi, viry i bakteriemi a navíc podporují trávící i nervový systém.

Perníček životabudič

V němčině se perník řekne Lebkuchen a ačkoliv jazykoví vědci odvozují tento název od latinského libum znamenající dort, myslím, že příhodnější původ tohoto slova by byl ten, o němž se většina domnívá –  Kuchen je označení pro dort nebo koláč, Leben znamená život. Perník nás totiž dokáže nakopnout do života. Obsahuje značný podíl koření, které svojí energií rozproudí krev v žilách. V zimě nás prohřejí a navíc ochrání před viry a bakteriemi. Med má zase vysoký podíl nutričních hodnot. Obsahuje významné minerály a vitamíny a navíc sladce chutná.

Koření je nedílnou součástí perníku

Kromě medu jsou neodmyslitelnou přísadou tohoto trvanlivého pečiva právě různé druhy koření. Jejich společným rysem je teplá až horká vysušující energie a silné protiinfekční a baktericidní účinky s příznivým efektem na zažívání. Přestože i z medu lze extrakcí získat éterický olej, těžko by nahradil všechny vlastnosti tohoto vynikajícího produktu včel. Různá koření se však dnes do perníku přidávají hlavně kvůli jejich aroma. Dají se tak na pečení v klidu využít i éterické oleje, které jsou právě jejich voňavou součástí. Málokdo dnes ví o jejich skvělých vlastnostech.

Nejběžnější perníkové koření a jeho vlastnosti

Anýz (Pimpinella anisum)

Velice výrazná silice. Napomáhá vylučování emocí, kterých se nedokážeme zbavit. Kromě podpory trávení podporuje také trávení emočních prožitků, zjemňuje a osvěžuje mysl. Svými účinky na zdraví je srovnatelný s badyánem a fenyklem.

Badyán (Illicium verum)

Má vůni podobnou anýzu, ale příjemně nasládlou a jemnější chuť. Otevírá uzavřené emoce a posiluje komunikaci. Pomáhá při důvěrném vyjádření se. Toto koření se používá hlavně v Číně, která je jeho největším producentem.

Fenykl (Foeniculum vulgare)

Má pronikavější vůni než anýz. Stejně jako výše jmenované je silně analgetický, protiinfekční, močopudný. Je podobný estrogenu, vyvolává a upravuje menstruaci. Působí projímavě, stimuluje zažívání, usnadňuje vykašlávání a podporuje tvorbu mléka. Prohlubuje mateřské city a vede k hravosti.

Hřebíček (Syzygium aromaticum, syn. Eugenia caryophyllata)

Se skořicí patří mezi nejsilnější antibakteriální koření. Silně prokrvuje a zvyšuje krevní tlak. Je to významné analgetikum hlavně při bolestech zubů (to ale ne v perníku J), ale i při bolestech hlavy a svalů. Výborný stimulant při nervovém vypětí. Děložní tonikum. Prohřívá nejen tělo, ale i duši, povzbuzuje do práce.

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Velmi vhodný při celkové vyčerpanosti a únavě, při bolestech hlavy. Jemně posiluje nervový systém. Používá se při zápachu z úst a pálení žáhy. Přináší radost a spokojenost, pomáhá při starostech. Stejně jako zázvor zmírňuje nevolnost v těhotenství, povzbuzuje chuť k jídlu. Výborný proti střevním parazitům. Afrodiziakální.

Koriandr (Coriandrum sativum)

Toto koření je vhodné při léčbě anorexie. Povzbuzuje chuť do života i jídla. Zmírňuje zlobu, dodává jistotu, radostnou stabilitu a klid. Přináší spontánnost, vášeň a tvořivost. Je vhodným afrodiziakem pro ty, kteří si nedovolí popustit uzdu fantazii. Celkově posiluje, velmi podobný kardamomu.

Muškátový oříšek (Myristica frangrance)

Jedno z nejteplejších koření vůbec. Silně stimuluje mozkovou činnost, ve vyšších dávkách působí halucinogenně. Vhodný při únavě a slabosti, skleslosti. Otevírá mysl vnímání citů a umožňuje jejich projevení.

Pimentovník / nové koření (Pimenta racemosa)

Jemně prohřívá duši, dodává zklidňující pocit tepla. Rozptyluje chlad i napětí. Používá se jako antidepresivum a při emoční labilitě. Napomáhá přijmout sám sebe, vážit si sebe i druhých.

Černý pepř (Piper nigrum)

Dodává nám sílu vydržet v akci, vytrvalost při dlouhých projektech. Je silný stimulant, který nám čistí myšlenky. Pomáhá nám identifikovat problém a tím i začít ho řešit.

Skořice (Cinnamomum zeylanicum)

Zahřívá na duši a připomíná teplo domova. Zklidňuje nervový systém. Vhodná při nervovém napětí a nervozitě, únavě, oslabení a fyzickém vyčerpání. Podporuje děložní stahy a prokrvení. Je silně protizánětlivá. Afrodiziakální.

Fotodokumentace výroby perníku

Aneb jak si kočičky upekly zimní dekoraci

fotopribeh-pernik_1 fotopribeh-pernik_2 fotopribeh-pernik_3

  • 250 g medu kočičky svařily nad parou se dvěma lžícemi vody a 150 g tmavého cukru
  • do medu zbaveného pěny a se zcela rozpuštěným cukrem přidaly žitnou mouku
  • jedna malá lžička sody by postačila, ony to však přehnaly …grrr… (kočička matka zuřila)

fotopribeh-pernik_4 fotopribeh-pernik_5 fotopribeh-pernik_6

  • ještěže ty dva žloutky se jim povedlo oddělit od bílků, ty se hodí na zdobení
  • a znovu zapracovaly žitnou mouku a natlučené koření, teď už to šlo ztuha
  • až těsto nasytily moukou, že se nelepilo na mísu, odložily ho na noc odpočinout

fotopribeh-pernik_7 fotopribeh-pernik_8 fotopribeh-pernik_9

  • na druhý den si nachystaly pomůcky na pečení a nakrájely želatinové bonbóny
  • tahle činnost kočičky nejvíc bavila: vykrajovat do asi 0,5 cm rozváleného těsta formičky
  • vykrájené tvary daly na 15 minut do horké trouby (cca 170°C)

fotopribeh-pernik_10 fotopribeh-pernik_11 fotopribeh-pernik_12

  • pak do tvarů s dírkami vyskládaly bonbónky a nechaly je v  troubě rozpustit
  • upečený perník nechaly na rovné podložce dlouze vychladnout
  • nakonec si ho rozvěsily po pokoji, aby jim tam krásně voněl a navozoval teplo

Vyrobte si domácí sváteční perník

Tato dekorace je velmi praktická, protože se dá posléze zlikvidovat, aniž by zatěžovala životní prostředí. Provoní naše obydlí přirozeně a navodí teplou a vstřícnou atmosféru v našich domovech. A jak znám moje děti, tak ji sní, až bude nejvíc zaprášená. Nu což…

Není až tak důležité, co je na povrchu, ale co se ukrývá uvnitř!

 

Autorkou článku je Veronika Němcová. Zdroj: Barbora Nováková: Aromaterapie v péči o duši. Institut Aromaterapie, Praha. Foto: autorka. Sponzor článku: Asociace českých aromaterapeutů.

logo-aca-kulate

Veronika Němcová

Profesionální aromaterapeutka, Kräuterpraktikerin, MIFPA at Aromapflege & Mehr. Tirol.
„Nejraději trávím čas v přírodě. Nalézám v ní inspiraci, poučení i útěchu. Jsem fascinována její rozmanitostí a důmyslností. Vnímám ji jako dar, který je tu pro naši radost i užitek. Věřím, že vše má svůj smysl a zákon a proto hledám souvislosti a logická vysvětlení.“

Veronika trávila několik let cestováním. Po návratu do České republiky vystudovala geografii pro pedagogy, na matěřské dovolené absolovala Institut aromaterapie v Praze. Nyní žije v rakouském Tyrolsku, kde vystudovala Innsbruckou Kräuterschule. V minulém roce dokončila Aromaterapeutickou akademii PRIMAVERA v Německu a je členkou mezinárodní asociace aromaterapeutů IFPA. Vyučuje na Institutu Aromaterapie v České republice předmět Úvod do fytoterapie a pořádá různé workshopy a semináře v Česku i zahraničí.
Veronika Němcová