Mandlový olej pro krásnou pleť, láskyplnou masáž i péči o jizvy

O mandlovém oleji se často říká, že je tím nejlepším olejem pro pleť. Nebo že je nejpoužívanějším masážním olejem. Možná ano, možná ne. Pravdou je, že určitě patří k nejvšestrannějším olejům ze všech. A neměl by chybět nikde, kde se pečuje o lidskou kůži.

Přečtěte si a inspirujte se…

  • Jak se mandlový olej získává a proč je tolik oblíbený?
  • Jaká je jeho historie?
  • Co mandlový olej obsahuje a jak ho využít?
  • Jak si připravit domácí odličovací vodu, olej pro partnerskou masáž nebo mandlovou kúru na vlasy?

Jak se mandlový olej získává?

Mandloň obecná (Prunus amygdalus dulcis) je strom z rozsáhlého rodu Prunus, kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka. Olej se lisuje z jader sladké odrůdy mandloní. A tato olejodárná jádra neboli pecky si mandloň velmi dobře chrání pořádnou slupkou.

Jestli jste někdy viděli, jak vypadá před oloupáním, možná vás překvapila svým zeleně mechovým hebkým kabátkem.

Pro krásnou pleť

Mandlový olej je téměř univerzálním olejem pro všechny typy pleti. Je skvěle snášen. A je populární i pro výrobu přírodní kosmetiky. Najdete ho v mnoha produktech – krémech na ruce i na obličej, tělových mlécích, masážních olejích. Působí proti stárnutí pleti, zvláčňuje, zklidňuje, vyživuje. Nezacpává póry.

Masážní jednička

Bylo by skvělé, kdyby byl mandlový olej opravdu nejpoužívanějším masážním olejem. Není úplně levný, a tak někteří „nepoučení“ maséři raději sáhnou po jiných, méně nákladných olejích. Škoda pro klienty.

Mezi terapeuty, kteří poskytují aromaterapeutické masáže, určitě k tomu nejoblíbenějšímu patří. Mimo jiné totiž slouží jako výborný nosič éterických olejů. Sám o sobě totiž moc hezky voní jemňoučce po sladkých mandlích.

Kromě vysoké kvality a přínosu pro pokožku má mandlový olej praktickou výhodu pro masáž. Je jemný a hutný zároveň. Těžko se to osvětluje tady, lepší je ho zažít v praxi; maséři budou vědět, co myslím. Vstřebává se dobře, ale relativně pomalu, takže na kůži nechává po dostatečně dlouhou dobu kvalitní skluznost, ale bez pocitu nepříjemné mastnoty.

Historie mandlového oleje

Mandle měli lidi rádi už v dávnověku. Zmínky o nich najdeme v bibli. Konzumovali je i léčili se s nimi staří Číňané, zná je starobylá ajurvéda i dávní Peršané. Tyto civilizace využívaly léčebných účinků mandlí na suchou pokožku a mnoho kožních obtíží.

Mandlový olej jako léčivo zná i stará Evropa a její slavní léčitelé. Masáže mandlovým olejem proti bolestem doporučoval John Gerard. Discorides nám zanechal recepty na masti z mandlového oleje. Culpeper zase mandlovým olejem povzbuzoval mozek a uvolňoval stres.

Partnerem seriálu je společnost Saloos.

 

Mandlový olej nejvyšší kvality koupíte na zbrusu novém e-shopu firmy Saloos, skvělá cena přímo od výrobce.

Výtěžnost a obsah

Mandle jsou bohatým zdrojem oleje – jádro ho obsahuje přibližně 36 až 60 %. A tento olej, je-li v dobré kvalitě lisovaný za studena, nabízí mnoho živin, mimo jiné vápník, hořčík, fosfor, vitamíny E, B12… Hlavní nenasycené mastné kyseliny jsou mononenasycená kyselina olejová a vícenenasycená kyselina linolová. Tyto látky jsou tělu přínosné i při aplikaci na pokožku.

Kosmetické vychytávky

Pro jemnou dětskou pokožku je mandlový olej ideální. Nedráždí, je dobře snášen, je jemný, vyživuje. K dětské péči se doporučuje nejčastěji, protože je prostě nejlepší!

Mandlový olej je parádní surovinou pro mnoho domácích pečujících výtvorů. Nebo ho prostě používejte samotný. Většinou stačí pár kapek.

Pokud je pokožka přesušená, podrážděná, přecitlivělá, nasaďte právě tento olej. Zlepšení stavu je téměř okamžité!

Na jizvy

Nové i staré jizvy pravidelně pečlivě masírujte mandlovým olejem. Pro optimální účinek přidejte 10 % šípkového oleje. Při pravidelné péči se jizvy časem vyhladí do ztracena. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Na tmavé kruhy pod očima

Na ty netrpím, takže jsem netestovala. Podle zdrojů stačí pár kapek do navlhčené pokožky pod očima lehce vklepat.

Odličování pleti

Buď použijte čistý olej v kombinaci s květovou vodou vhodnou pro váš typ pleti, nebo si podle jednoduchého receptu vyrobte domácí odličovadlo podle Kosmetiky hrou.

Dvoufázová obličejová odličovací voda

  • 20 ml mandlového oleje
  • 80 ml růžového hydrolátu
  • kapka vitamínu E
  • 5 kapek éo geránuim
  • 0,5 g extraktu z grepových jader
  • lahvička nebo sprej

Všechny ingredience smícháme v lahvičce a máme hotovo. Obličejovou vodu spotřebujte co nejdříve, ideálně do 1 měsíce.

Masážní oleje

Už je asi jasné, že mandlový olej je výbornou volbou pro nejrůznější masáže, ať už masírujeme miminko, puberťáka, partnera, klienta či babičku. Tady je aspoň jedna hezká varianta, lehce afrodiziakální kompozice s krásnou vůní:

Láskyplný olej pro partnerskou masáž

Tímhle olejem si v klidu a pohodě můžete navzájem namasírovat celá těla za svitu svíček a s příjemnou hudbou. A potom? To se uvidí… Hlavní je relaxace a vnitřní pocit bezpečí a harmonie. A jeden tip – pokud spíše než uzemňující sílu pačuli potřebujete energie rozproudit, tak použijte raději ho-sho.

  • 3 kapky pačuli
  • 4 kapky cedr nebo santal
  • 3 kapky ylang ylang
  • 2 kapky geránie
  • 8 kapek palmorůžová
  • 10 kapek bio mandarinka
  • 50 ml mandlového oleje

Maceráty v mandlovém oleji

Já osobně ráda používám mandlový olej jako základ pro olejové maceráty, které následně využiji k péči pleť, třeba do mých oblíbených pleťových sér, obličejových olejíčků.

Macerát z prvních jarních květů

Mandloně jsou jedním z prvních kvetoucích stromů na jaře. Pohled na ně působí až extaticky. Můžete poslouchat nadšené bzučení včel, blažených z raného květového nektaru.

Moje zkušenost je, že macerát z těchto květů potěší i naši po zimě unavenou pokožku. Stačí nasbírat šetrně a s úctou malou hrstičku mandloňových květů, nechat je do druhého dne zavadnout a do malé čisté zavařovačky je zalít mandlovým olejem, tak aby květy byly celé ponořené. V tom mém byly i sedmikrásky a několik fialek…

Nechávám 3–4 týdny macerovat na sluníčku (není podmínkou). Hotový macerát doporučuji přefiltrovat a slít do lahvičky z tmavého skla s kapátkem a skladovat v temnu a chladu. Loňský pleťový elixír mi v pohodě vydržel až doteď (článek píšu v březnu). A je pořád úžasný!

Olejový základ z pryskyřic do mastí

Pryskyřice můžete přidat do mastiček k prodloužení trvanlivosti a posílení léčebného působení. Abyste nemuseli při výrobě mastiček pokaždé rozpouštět kousek pryskyřice, lze připravit tento olejový základ. Ideálně když máte větší množství pryskyřice z posledních lesních výprav. Hodí se např. do mastí z měsíčku, rakytníku, třezalky, konopí, kaštanu.

  • 1 díl lesní pryskyřice (borovice, smrk), pokud je už vyschlá, lepší je ji nadrtit na malé kousky
  • 1 díl kvalitního rostlinného oleje (např. právě mandlový)

Společně zahřejte ve vodní lázni (50 °C) a nechte co nejvíc rozpustit, tekutý extrakt přefiltrujte a přidávejte do hojivých mastí a přípravků na bolesti např. kloubů.

Vlasy

Podněty k olejové péči o vlasy uveřejňujeme pravidelně. Naposledy v minulém díle tohoto seriálu o ricinovém oleji. Rozsáhle a dopodrobna v sérii článků Veroniky Němcové. Tak tady jen malé doplnění:

Teplá mandlová olejová kúra

Pomáhá proti lupům a svědící pokožce hlavy. Zahřejte přibližně čajovou lžičku mandlového oleje ve vodní lázni na teplotu cca 50 °C. Masáží vetřeme do celé vlasové pokožky (nikoli do vlasů), vlasy překryjeme igelitovou čepicí, případně zabalíme do potravinářské fólie na 2–3 hodiny. Poté opláchneme vlažnou vodou. Vlasy jsou po aplikací zdravější a hebčí, lépe rostou.

 

Partnerem článku je firma Saloos.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

 

Foto: Pixabay.com, autorka

Zdroje:

  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky: praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-247-2606-9.
  • Almond-oil. Oilhealthbenefits.com [online]. [cit. 2020-03-04]. Dostupné z: https://oilhealthbenefits.com/almond-oil/
  • Mandloň obecná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2020 [cit. 2020-03-04]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mandlo%C5%88_obecn%C3%A1
  • Dvoufázová obličejová odličovací voda. Kosmetika hrou: Recepty [online]. [cit. 2020-03-04]. Dostupné z: http://www.kosmetikahrou.cz/recepty/dvou-fazova-oblicejova-odlicovaci-voda/

 

Těhotenství a aromaterapie. Jak o sebe pečovat ve třetím trimestru a po porodu?

Třetí trimestr bývá pro nastávající maminku náročný. Pohyb je namáhavější a náročnější, v noci se hůře spí a těžko se hledá pohodlná pozice pro odpočinek, takže může být žena hodně unavená. Přidávají se bolesti zad a u některých žen i bolesti hormony uvolněné symfýzy. Které éterické oleje a hydroláty jsou vhodné v závěru těhotenství a po porodu?

Přečtěte si a inspirujte se…

  • Které éterické oleje pomohou s nejčastějšími obtížemi ve třetím trimestru?
  • Jak pečovat o svá prsa a připravit je na kojení? (členská část)
  • Jak vyvolat porod za pomoci aromaterapie a jak podpořit hojení poporodních zranění? (členská část)

Třetí trimestr

Velmi častými obtížemi třetího trimestru jsou otoky dolních končetin. Ty trápí až ¾ žen. Příčiny jsou metabolické a také mechanické, kdy zvětšující se miminko tlačí na dolní dutou žílu. Je tak ztížen návrat krve k srdci, ta se hromadí v cévách dolních končetin a zvýšený tlak v cévách způsobí prosak tekutin z cév do okolních tkání.

Obecná rada „lehnout si a zvednout nohy do výšky“ u těhotných žen není moc platná, protože se jim vleže na zádech může hůře dýchat. Kromě toho hrozí rozvoj syndromu hypotenze (tzv. syndrom dolní duté žíly).

Pokud na otoky trpíte, jsou vhodné jemné masáže dolních končetin, které povzbudí krevní a lymfatický oběh. Vždy je nutné dodržet směr masáže dostředivě, tedy k srdci, aby se podpořil návrat krve a lymfy.

Do masážní směsi s mandlovým olejem jsou vhodné éterické oleje na podporu lymfatického oběhu:

  • cypřiš stálezelený
  • grep
  • geránie
  • citron
  • vetiver

Ingeborg Stadelman ve své knize „Aromaterapie od těhotenství po kojení“ doporučuje na otoky koupele ve slané vodě. Vhodné jsou také obklady postižených míst ze směsi hydrolátu smilu italského a slané vody.

Dále se obecně doporučuje:

  • dostatek tekutin
  • dostatek pohybu: např. chůze, cvičení na míči nebo plavání
  • kvalitní strava s vyváženým poměrem bílkovin, tuků a cukrů
  • vyhýbat se dlouhému stání
  • při sprchování „masírovat“ končetiny proudem vody směrem k srdci a střídat teplou a studenou vodu
Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se

Ricinový olej: dobrý sluha, ale špatný pán

Každý z rostlinných olejů je něčím speciální, v něčem jedinečný. Ricinový olej rozhodně nepatří ke klasickým masážním olejům, na to je moc hustý a viskózní. Zato má řadu výjimečných vlastností, pro které je po něm dobré v případě potřeby sáhnout. Jaké to jsou a jak ho využít při výrobě domácí kosmetiky?

Přečtěte si a inspirujte se…

  • S čím ricinový olej pomáhá, jak ho užívat a na co si dát pozor?
  • Jaká je jeho historie?
  • 4 kosmetické recepty s ricinovým olejem

Ricinový olej na řasy, bradavice i jizvy

Ricinový olej oplývá velmi bohatým příběhem. Asi tím nejkošatějším ze všech. Dokonce se po něm jmenuje známý motorový olej Castrol i společnost, která ho vyrábí.

Olej se získává ze semen rychle rostoucí rostliny Skočec obecný, lat. Ricinus communis. Je to fešná květina a často se pěstuje jako okrasná.

Ricin na řasy a obočí

Asi nejčastějším doporučením k ricinovému oleji je jeho skoro zázračný účinek na růst a zhoustnutí řas a obočí. Já osobně jsem majitelkou hustých řas a téměř „brežněvovského“ obočí, takže jsem nikdy nepotřebovala pomoc. Z mnoha stran jsem ovšem slyšela chválu na viditelné účinky v této oblasti.

Ideální (a zároveň nejlevnější) k aplikaci je čistý ricinový olej a štěteček k nanášení řasenky. Doporučuji koupit buď prázdnou tubičku, nebo vyčistit použité balení od řasenky. Jen opravdu velký pozor na oči. Olej do nich nesmí přijít, je to pak dosti nepříjemné.

Bradavice, zmiz, není tě více

Na bradavice platí buď zaříkávání, nebo kousek česneku. No anebo (dle starověkých léčitelů) ricinový olej. Mizí po něm údajně i drobné kožní výrůstky. Na toto doporučení jsem opět narazila v mnoha zdrojích, rozhodně jde o přírodní a velmi levnou cestu. Tak proč to nezkusit. Ovšem minimálně dvakrát denně poctivě aplikovat!

Zahladí jizvy nové i staré

Nejlepší na jizvy je šípkový olej. Ricinový je úplně jiný, mnohem levnější a funguje taky. Miluji kombinování rostlinných olejů právě pro dosažení optimální účinnosti. Tak což to namixovat?

Šípkový olej je účinný i v 10 % z celkového množství směsi. A protože jizva je už větší kosmetický problém, namíchala bych 25 % šípkového oleje, 50 % ricinového a doplnila meruňkovým. Vznikne směs příjemné konzistence a vysoké účinnosti. Ricinový olej byl i jednou ze složek známého Višňevského balzámu.

Užívat olej krátkodobě, nebo dlouhodobě? Babo raď

Pokud řešíme použití ricinového oleje na pokožku, zamysleme se nad účelem. Konzultovala jsem to i s odbornými kosmetičkami. Pročetla jsem hodně článků. Jedna důležitá vlastnost tohoto oleje je, že dokáže „uzamknout“ vlhkost buď uvnitř kůže, nebo na povrchu. A pokud se toto kůži dělá moc často / moc dlouho, má tendenci lenivět a vlastní vlhkosti vytvářet méně a méně.

Určitě bych nedoporučila používat ricinový olej dlouhodobě a na větší ploše pokožky. Pokud jde o lokální aplikaci, např. na jizvu, obočí nebo kožní výrůstek, bude to v pořádku. Na větší ploše bychom asi chtěli hydrataci pracovat přirozeně…

Možná se již někdo v praxi setkal s tím, že pokud do svého domácího balzámu na rty přidal ricinový olej, tak sice rty vypadají pěkně „šťavnatě“, ale po nějaké době začne pusu dost vysušovat.

Sporné vnitřní použití

V minulosti býval ricinový olej postrachem dětí. Lžičku oleje dostávali za trest. Po čase se od této „husté“ praktiky naštěstí upustilo. Přeci jen je silně projímavý… Jako mučícího prostředku ho užíval italský vůdce Benito Mussolini proti svým odpůrcům.

Ve většině současných zdrojů se dočtete, že se nemá užívat vnitřně. Je to právě pro jeho projímavý účinek. Zneužívaly ho totiž dívky trpící mentální anorexií.

Je, nebo není jedovatý?

Olej rozhodně jedovatý není. Jen silně projímavý. Ovšem semena skočce obsahují látku (protein) ricin a ta jedovatá je, dokonce prudce. Do výsledného oleje se však nedostane. Pokud vás problematika jedů zajímá, doporučuji například tento článek časopisu Vesmír.

Jed ricin sehrál hlavní roli v boji tajných služeb za dob studené války. Případ je známý jako „deštníková vražda“. Špetkou ricinu byl v sedmdesátých letech v Londýně zavražděn bulharský disident Georgi Markov.

Historie ricinového oleje

Máme rostlinné oleje relativně novodobé, objevily se až díky vyspělým technologiím k jejich získání ze semen. A naopak oleje, které se získávají ze semen a plodů relativně snadno, mají rodokmen velmi dlouhý.

Schválně: tipnete si, jak je to s ricinovým olejem?

Většinou se zmiňují tři oleje lidstvem nejdéle používané. O olivovém oleji asi nikdo nepochybuje. Dalším je olej moringový, o něm jsme už psali. A třetím je právě ricinový.

Semena skočce byla nalezena v egyptských hrobkách z doby před 6000 lety. Používala se i k výrobě šperků – náhrdelníků a náramků. A hustý, pomalu hořící olej se využíval do lamp na svícení.

Partnerem seriálu je společnost Saloos.

Ricin pro pány? Brilantina kdysi, olej na vous dnes

Péče o mužný vous je aktuálně velmi populární. Exkluzivní pánská holičství rostou jako houby po dešti. Nabízí skvělou a drahou péči s mnoha speciálními přípravky. Tady je inspirace, jak si balzámy na vousy vyrobit doma, jednoduše a nenákladně.

Nečekaně se doporučuje ricinový olej. Právě on totiž byl součástí známé vlasové brilantiny z dob našich pradědečků a dědečků. Lesk jak blesk na účesech herců ve filmech pro pamětníky má na svědomí právě ona brilantina.

Já jen dodávám, recepty na pánskou vousovou péči je určitě možné použít i na dámskou vlasovou… 🙂

4 kosmetické recepty s ricinovým olejem

Olej proti vysušování, svědění a šupinkám ve vousech
Balzám pro růst vousů

Olejový balzám pro lepší růst vousů, případně na místa, kde vousy rostou méně. Aplikujte jemnou masáží na pokožku tak, aby se balzám dostal hlavně ke kořínkům vousů.

  • 30 ml mandlového oleje
  • 30 ml kokosového oleje
  • 3–4 kapky ricinového oleje
  • 5–6 kapek éo rozmarýn
Vlasové sérum pro snadné rozčesávání a hedvábný lesk
  • 10 ml ricinového oleje
  • 10 ml avokádového oleje
  • 10 ml arganového nebo jojobového oleje
  • 9 kapek éo cedr
  • 4 kapky éo ylang-ylang
  • 2 kapky éo palmorůžová
Výživné olejové sérum na nehty

Pokud vás trápí záděry nebo praskající kůžička kolem nehtů, přidejte pro hojivý účinek ještě měsíčkový nebo třezalkový macerát.

Olejíček hlavně pořádně promíchejte, aplikujte kapku na každé nehtové lůžko a dobře vmasírujte.

 

Partnerem článku je firma Saloos.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

 

Foto: Pixabay.com, autorka

Zdroje:

    • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
    • Castor Oil. Circulating-oils-library [online]. [cit. 2020-01-22]. Dostupné z: https://www.circulating-oils-library.com/en/base-oils/castor-oil-ricinus-communis
    • Castor Oil. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2020 [cit. 2020-01-26]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Castor_oil
    • Georgi Markov. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2020 [cit. 2020-01-27]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Georgi_Markov

Extrakt ze zeleného čaje vyživí vaši pleť i vlasy

Mé bádání na téma zelený čaj mě přivedlo k překvapivému poznatku – černý a zelený čaj je jedna a tatáž rostlina Camellia sinensis – čajovník čínský. Od sebe se liší postupem zpracování lístků této rostliny. Záleží na tom, zda proběhne proces oxidace. Zelený čaj se také využívá v aromaterapii ve formě výtažku. Vhodný je k péči o pleť i vlasy, využijete ho také při hojení jizev.

“V běžném jazyce nazýváme člověkem „bez čaje v sobě“ toho, kdo není schopen vidět ve svém osobním dramatu komické prvky.” (Okakura Kakuzo, Kniha čaje)

Černý i zelený čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis)

Někdy je proces oxidace při výrobě černého čaje nazýván jako fermentace, ovšem z chemického hlediska je tento název nesprávný. Lístky, které se používají na přípravu černého čaje, se nejprve mechanicky naruší a poté se nechá proběhnout proces oxidace. Celé zpracování trvá týden i více. Naopak čajové lístky určené na přípravu zeleného čaje tímto procesem neprocházejí. Lístky se suší na pánvích nebo napařují a zpracování trvá jeden až dva dny.

Tento fakt, že černý a zelený čaj je jedna a tatáž rostlina mě velice překvapil. Do té doby jsem si myslela, že se jedná o dvě rozdílné rostliny. A nejsem sama. Evropané si to, že černý a zelený čaj jsou dvě rozdílné rostliny, mysleli téměř po dvě staletí. Mohli totiž své znalosti o čaji čerpat pouze z pohledu na sušené lístky, které nakupovali od Číňanů. A ti si tajemství, jak se čaj vyrábí, chránili jako oko v hlavě.

Až roku 1842 se anglický etnobotanik jménem Robert Fortune vypravil v přestrojení do Číny, aby mohl spatřit tuto rostlinu. A ten také vyvrátil představu rozdílných rostlin a potvrdil, že černý a zelený čaj je jedna a tatáž rostlina. Do 8. století byl čaj brán jako lék. Teprve v 8. století se čaj rozšířil jako normální nápoj. Ono už jen to, že si v dřívějších dobách lidé na čaj vodu převařili, pomohlo zamezit rozšiřování infekcí přenášených vodou.

Zelený čaj dodává energii. Mniši ho používali při meditaci, aby vydrželi několik hodin v kuse bdělí. Čaj byl ve starověké Číně vysoce ceněn a získal si přídomek pěna kapalného nefritu.

Čajovníkové plantáže

Čaj v dnešní době

Dnes je zelený čaj ve veliké oblibě. Přidává se nejen do pečení nebo do zmrzliny, ale v neposlední řadě i do kosmetiky. Vzhledem k jeho účinkům doporučuji zelený čaj pít hlavně ráno. Pomůže s detoxikací, dodá energii a naladí člověka na krásnou vlnu. Z výluhu zeleného čaje si můžeme připravit pleťovou vodu na zánětlivou pokožku, krém proti celulitidě, krém na omlazení, zubní vodu proti kazům a další.

Zelený čaj a vlasy

Antioxidanty obsažené v zeleném čaji mají také blahodárné účinky na vlasy a na pokožku hlavy. Několik vědeckých studií prokázalo, že antioxidant Epigallocatechin gallát, známý pod zkratkou EGCG, podporuje růst vlasů.

Výluh ze zeleného čaje jako pleťová voda i vlasové tonikum

Zalijeme dávku zeleného čaje a omýváme si jím obličej. Případně si tento výluh můžeme dát do rozprašovače a podle potřeby aplikovat na pokožku. Tato pleťová voda je vhodná především pro zánětlivou, unavenou a ekzematickou pleť. Zároveň ji můžeme použít v rozprašovači na vlasy. Nevýhoda tohoto přípravku je, že nevydrží dlouho. Je potřeba si připravit vždy čerstvý výluh, případně přidat konzervant.

I kloktání zeleným čajem je zdravé a prospěšné zubům. Zabraňuje usazování plaku na zubech, tvoření zubního kazu.

Éterický olej ze zeleného čaje

Vyrábí se etanolovou extrakcí ze semen čajovníku. Obsahuje hlavně kyseliny – kyselinu linolovou, stearovou, palmitovou. Tento extrakt je teď trendem v kosmetice. Jeho vůně je velmi příjemná jak ženám, tak i mužům.

Použití éterického oleje

  • Při výrobě domácího luxusního parfému.
  • Na ekzémy a záněty. Má chladivou energii.
  • Jeho schopnost změkčovat pokožku využívám v ošetření jizev.
  • Je antioxidantem. Tuto skutečnost využívám hlavně při míchání krémů proti stárnutí, tzv. anti – aging.
  • Pomáhá proti celulitidě, odkyseluje organismus.
  • Používá se jako repelent.
  • Je výborný jako deodorant. Spolu s šalvějí reguluje potní žlázy.

Recept na olej proti jizvám se zeleným čajem

Do 50ml lahvičky postupně přidáme:

  • 3 kapky éterického oleje (éo) ze zeleného čaje,
  • 3 kapky éo z mrkve,
  • 1 kapku éo geránium,
  • 1 kapku éo z cistu,
  • 10 ml ricinového oleje,
  • 5 ml šípkového oleje,
  • 5 ml macerátu z třezalky tečkované,
  • 2 ml pupalkového oleje
  • a dolejeme jojobovým olejem.

Promícháme a pravidelně aplikujeme.

A na závěr? 3 legendy o čajovníku

Jedna stará legenda z Japonska vypráví o Bodhidharmovi, osmadvacátém panovníkovi po Buddhovi, který v 6.století našeho letopočtu rozšířil novou náboženskou doktrínu s názvem zen. Bodhidharma byl již několik let v meditaci, soustředěný, když najednou po těch letech usnul. Když se probudil, styděl se za svou slabost. Proto si uřízl víčka očí. Chtěl tím zabránit dalšímu usnutí. Víčka, jakmile upadla na zem, se proměnila v čajové lístky. Ty jsou i svým tvarem očním víčkům podobné.

Další legenda, tentokrát z Indie, se té z Japonska podobá. Je fascinující, jak napříč kontinenty lidé přišli na stejné věci, účinky, aniž by se znali a aniž by se mezi sebou domluvili. V Indii se vypráví příběh o tom, že jeden budhistický mnich slíbil, že zůstane bdělý po sedm let meditace. V pátém roce ho přepadla ospalost, které málem podlehl. Podařilo se mu ji přemoci neustálým žvýkáním čajových lístků.

A konečně v Číně se zase vypráví o tom, že v roce 2737 př. n. l. císař ŠenNong nařídil služebnictvu, aby mu vodu k pití převařili venku. Chtěl odpočívat a tak, aby si ohlídal služebnictvo při práci, opřel se o nedaleký nízký strom. Díky tomu viděl, jak závan větru shodil pár lístků do jeho nádoby s horkou vodou. Osudové lístky už se do horké vody dávaly záměrně, protože se ukázalo, že jsou velice chutné a jako bonus má po nich člověk dobrou náladu.

Autorkou článku je Xenie Bodorík Pilíková, foto: Pixabay.

Vznik tohoto článku podpořila firma Yasminka, děkujeme.

Firma YASMINA CZECH s.r.o. a internetový obchod www.yasminka.cz byl vytvořen s cílem nabídnout zákazníkům kvalitní masážní, esenciální oleje, přírodní mýdla, tělové peelingy, pleťové krémy a přípravky s bylinkami, které nejsou běžně k dostání v České republice. Laboratoř, kde jsou všechny tyto výrobky tvořeny, patří mezi nejlepší výrobce přírodní kosmetiky v celé severní Africe. Naše firma je přímým dovozcem té nejlepší přírodní kosmetiky nejen ze severní Afriky, ale i z dálného východu, zemí Středozemí aj. Máme exkluzivní zastoupení pro ČR a SR. Kosmetika Yasminka je vyrobena ze 100 % přírodních surovin a je vyrobena na základě tisíciletých tradičních receptur.

Zdroje:

  • Phdr. Hana Yasminka Khlaif. Výpisky z Holistické aromaterapeutické školy v Kyjově.
  • MANN, John. Jedy, drogy, léky. Praha: Academia, 1996. ISBN 80-200-0508-0.
  • PENDELL, Dale. Pharmako dynamis: excitanty a empatogenika ; [moc rostlin a cesta jedů]. Přeložil Miroslav KRŮTA, přeložil Martin KÖNIG. Praha: Dybbuk, 2005. ISBN 80-86862-06-2.
  • CATTABIANI, Alfredo. Florarium: mýty, legendy a symboly spjaté s květinami a rostlinami. Přeložil Danica BARTOŠOVÁ, přeložil Eva ŠTARALOVÁ. Praha: Volvox Globator, 2006. Mandragora, sv. 11. ISBN 80-7207-595-0.
  • https://cs.medlicker.com/377-zeleny-caj-a-jeho-blahodarne-ucinky