Máta vám zchladí hlavu a prohřeje srdce, skvělá bylinka do kuchyně

Léto se přehouplo do brzkého podzimu, nicméně teploty se stále drží poměrně vysoko. Máta je IN i v těchto dnech, přestože jako bylina se astrologicky přiřazuje k vrcholu léta. Nedávno jsem se dočetla, že je to bylinka znamení blíženců a její archetyp je radost. Hmm… Ale vlastně proč ne? 

Na zahradě se intenzivně rozrůstá, stejně tak voní pod nosem. Svými účinky se řadí mezi nejvíce zchlazující byliny a těch „nej“ vlastní mnohem víc. V naší FB skupině Bylinky našich babiček jsem už sdílela nějaké tipy na letní zchlazení, nyní bych vás chtěla s touto rostlinkou seznámit blíže. Řeč tedy bude o mátě jako o bylince. Článek je součástí Bylinek našich babiček.

Začnu historií máty

Její souvislost se srdcem, orgánem radosti a lásky, sahá až do řecké mytologie. I když to asi nebyl záměr oné ságy, ukázkově se v ní popisuje, jak máta zchlazuje naše emoce, jak pomáhá ulevit, strávit. Zároveň i bájně vysvětluje, proč se tato rostlina rozrůstá jako plevel.

Umělecké ztvárnění Persefony

Krásná Persefona se trápila a vypěstovala si v sobě hněv

To když Persefona nemohla přenést přes srdce, že se její zbožňovaný zamiloval do krásné nymfy jménem Mintha. Ze žárlivosti ji rozsekala na 1000 kousků. Persefoně se svým počinem pravděpodobně ulevilo, mezitím se ostatky Minthy proměnily na množství silně vonících zelených rostlinek, které se rychle rozrůstaly. Jejich jméno se na památku Minthy tradovalo a zůstalo až do dnes.

Minthu/Menthu ale znali i jinde ve starověku. V biblických dobách se její lístečky používaly jako platidlo, Egypťanky přiváděly na loži z máty své děti na svět.

Trojitý bastard?

Ovšem tenkrát se ještě nejednalo o dnešní známou mátu peprnou, která se řadí mezi nejúčinnější a také nejpronikavější mezi mátami. Ještě do zhruba 17. století není o ní v herbářích a chytrých knihách o bylinách ani zmínka. Pochopitelně, když ještě neexistovala!

Máta peprná (Mentha x piperita) vznikla pravděpodobně náhodou. Uvádí se, že vznikla zkřížením dvou druhů: máty vodní (Mentha aquaticaa) a máty klasnaté (Mentha spicata). V Německu uznávaná Ursula Bühring se ve své praktické knize o lidovém léčitelství zmiňuje o teorii zkřížení 3 různých druhů máty. Avšak, která byla ta třetí odrůda, se přesně neví. Pravděpodobně započítává již předchozí zkřížení máty klasnaté.

Sterilní mátu peprnou objevil a identifikoval v roce 1696 v jedné anglické zahradě biolog John Ray a podle její peprné vůně ji i pojmenoval.

Máty se spolu rády kříží, patří k “promiskuitním” rostlinám

Kolik druhů máty existuje?

Na tuto otázku vám nemůže poskytnou jednoznačnou odpověď snad nikdo. Máta se ráda kříží a vytváří nové variety. Stejně tak jsou oblíbené hybridy dalších a dalších druhů máty tak, aby byly zajímavé v gastronomii. Jistě jste již zaznamenaly mátu čokoládovou, mandarinkovou, pomerančovou, ananasovou… Velmi oblíbená je máta marocká nana, která se používá v kuchyni. Není tolik silná, nemá tak vysoký obsah mentolu jako máta peprná, která se hodí na léčivý čaj.

Ve volné přírodě se nejhojněji vyskytují máta rolní (Mentha arvensis), máta klasnatá (Mentha spicata), máta vodní (Mentha aquatica) a také máta polej (Pulegium vulgare), která se vymyká již svým odlišným jménem. Všechny ctí typický charakter svém čeledi, to jest vysoký podíl aromatických silic u hluchavkovitých.

Máta peprná má možná vysoký obsah esenciálních olejů (až 4 %!), ale obsahem mentholu (může být až 50%) je za mátou rolní. Zklidňující estery jí však zaručují libější, i když právě díky vysokému obsahu mentolu, štiplavější vůni. Další látky v silici jsou podpůrné, zajímavý je výskyt ketonů a mentholfuranů.

TIP redakce: Proč je éterický olej z máty jedním z nejoblíbenějších? A jaké jeho druhy jsou vlastně k mání? Posuňte se dopředu naším článkem…

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. Přidejte se k nám!
Členem se můžete stát vyplněním objednávky v horním menu
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se