Léto do skleničky: pečený čaj s bezinkami

Pokračujeme v našem babo-letním seriálu léto do skleničky. Příští pátek se těště na další prima recept od našich redaktorek!

S pečeným čajem jsem se setkala poprvé před několika lety a od té doby jsem ani jeden rok nevynechala jeho výrobu. Je skvělý, voňavý, zahřívající a navíc vám krásně vyřeší problém s přebytky švestek, jablek a podobných letně-podzimních darů. Když máte mrazák plný, švestkový koláč i štrůdl upečený a stále ještě přebývá ovoce, které dlouho nevydrží, je čas na pečený čaj.

Při výrobě můžete použít různé druhy ovoce: jablka, hrušky, švestky, třešně, višně, rybíz, ostružiny, maliny a jiné drobné ovoce, kterého máte třeba z léta plný mrazák, můžete samozřejmě přidat i citrusy, ale není to třeba.

Na pečený čaj můžete využít i divoké plody léta – bezinky či hložinky.

Bezinky či hložinky

Ráda přidávám do pečeného čaje také bezinky, tj. plody bezu černého, které obsahují vitamin C, provitamin A (beta –karoten), stopové prvky (selen a zinek) a hodně barviv (antokyanů) a také dodají čaji krásnou tmavou barvu. Letos mám v plánu přidat do jedné várky i hložinky tj. plody Hlohu obecného, které obsahují vitamín C a vitamín B, karoteny, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, pektiny a cukry.

Recept na pečený čaj s bezinkami

  • vypeckované a jádřinců zbavené ovoce pokrájejte na menší kousky a naplňte s ním pekáč s vyšším okrajem (pokud máte jablka nebo hrušky s hodně tuhou slupkou, raději je předem oloupejte a ze slupek si uvařte čaj)
  • přidejte cukr, třeba třtinový v množství podle vlastního uvážení (v receptech najdete různé množství, vše se odvíjí od toho, jak moc máte rádi sladkou chuť, můžete přidat cca polovinu váhy ovoce, ale i více nebo méně, já sladím málo a proto ovoce jen posypu tenkou vrstvou cukru)
  • přidejte na kousky nalámanou skořici (nepoužívejte skořici mletou, jednou jsem to udělala a na dně čaje pak bylo hořké “skořicové blátíčko”)
  • přidejte několik hřebíčků

Pekáček dejte péct do trouby na cca 180 stupňů Celsia asi na 30 minut, během pečení občas promíchejte. Horké ihned plňte do skleniček vypláchnutých vařící vodou, můžete zakápnout rumem či jiným alkoholem, dobře zavřete, otočte skleničky dnem vzhůru a nechte vychladnout. Já pro jistotu vyplachuji vařící vodou i víčka.

Až v zimě dostanete chuť na něco voňavého pro zahřátí, dejte několik lžiček čaje do hrnku, zalijte vařící vodou a případně doslaďte medem.

Dobrou chuť.

Je to tak jednoduché! Pekáček naplňte ovocem a dejte péct do trouby. Přendejte do skleniček a je to.

Autorkou článku je Kateřina Hrazdirová, foto: Pixabay.com

Kateřina Hrazdirová

Aromaterapeutka at Aromaterapie Kátma
Kateřina vystudovala Ochranu životního prostředí na Univerzitě Karlově.V roce 2015 dokončila Institut Aromaterapie, v roce 2016 začala studovat školu Přírodních terapií v Českém Krumlově. Masíruje, pracuje s Reiki a pořádá aromaterapeutické dílny zaměřené na výrobu přírodní kosmetiky a kurzy aromaterapie.

Co o sobě říká? „Příroda je mou velkou láskou, inspirací a zdrojem energie. Nejlépe se cítím v lese či na louce. Aromaterapie a bylinky jsou mým velkým koníčkem, svůj život si bez nich vůbec neumím představit.“
Kateřina Hrazdirová