Léto do skleničky: Broskvová “přesnídávka” se zázvorem

Co s letošní nadúrodou ovoce? Je na čase naučit se zavařovat. Opravdově. Ne jen naplnit skleničky horkou sladkou marmeládou, ale dovolit si nepoužít žádný cukr. A pěkně to přikořenit. Tedy takovouto strategii jsem letos zvolila a vznikly z toho domácí broskvové “přesnídávky” se zázvorem.

Nevýhoda konzumace ovocných přesnídávek v zimě je, že tělo ochlazují, ideálně byste je měli doplnit o mírně prohřívací koření. A přesně takovéto skleničky jsem vyzkoušela připravit…

Pozn. Slovo přesnídávka dávám záměrně do uvozovek. Abyste si nemysleli, že půjde o rozvařené proslazené a zahuštěné bůhvíco pro děti. A ten bílý sáček na titulní fotce ukrývá koření, je zabalené v čajovém sáčku, abyste ho lépe vyndali. Celé koření je totiž mnohem lepší, výraznější a opravdovější, než to mleté.

Recept na broskvovou přesnídávku se zázvorem

Ovocné marmelády moc nejíme, za to celou zimu kupujeme různé ovocné protlaky ála přesnídávky a přidáváme si je do kaše či do jogurtu. Nejraději mám broskvovou, je samozřejmě líznutá s jablky a úplně bez cukru. Malý plastový kelímek stojí asi 30 Kč, možná je znáte ze supermarketů…a tento recept je má nahradit 🙂

Volně inspirováno recepty a postupy z kuchařky Domácí konzervování ovoce a zeleniny.

  • 900 g broskví, které jdou snadno od pecky
  • 300 g letních padaných jablek (nemusí být, dávala jsem kvůli zahušťování)
  • 10 lusků kardamomů
  • 1 celá skořice
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2-3 lžíce vody (jen kvůli připalování, nemusí být)
  • 2 lžíce dobrého bílého rumu
  • čajový filtr (viz titulní foto)

Z uvedeného množství připravíte 4 asi 300ml sklenice. No, není to mnoho.

Příprava

  1. Začněte přípravou skleniček, je potřeba je sterilizovat. Použité skleničky předtím zbavte etiket. Já jednoduše skleničky vymyju, a pak do nich vliju vroucí vodu. Víčka zrovna tak. Otočím a nechám uschnout na čistém ručníku (pozor na spálení). Vše poté vysuším čistou utěrkou do sucha. Nebo skleničky sterilizujte v hrnci s vroucí vodou. Ideální je mít podobně vysoké skleničky kvůli zavařování.
  2. Broskve odpeckujte a nakrájejte na kousky. Letničky (letní jablka) zrovna tak. Ovoce nechte i se slupkami. Ovoce jsem vážila, protože jsem původně chtěla přidat cukr, ale bylo to tak sladké, že jsem nepřislazovala vůbec. Podle receptu má být na 1 kg ovoce 200-300 g cukru.
  3. Vložte do hrnce a začněte jemně zahřívat. V případě potřeby podlijte 2-3 lžícemi vody (čím méně, tím lépe, já jsem dávala 3 lžíce, zdálo se mi to řídké, ale rozmixováním krásně zhoustlo).
  4. Čajové fitry na koření

    Zázvor nakrájejte na proužky a spolu se skořicí a kardamomem vložte do sáčku “čajový filtr”, dají se koupit v DM. Pokud je nemáte, budete muset koření vylovit před mixováním, aby vám nenechalo slupky v protlaku. Dobře zavázaný sáček s kořením přidejte do hrnce k ovoci a duste při nízké teplotě pod pokličkou až do změknutí broskví i jablek.

  5. Dejte si hřát vodu do zavařovacího hrnce, používám obyčejný hrnec, na dno dám utěrku. Hladina vody má sahat asi do půlky skleniček – to pro mě bylo překvapení.
  6. Podušené ovoce nechte mírně ochladit, vyjměte koření a rozmixujte ve vysokootáčkovém mixéru nebo tyčovým mixérem, vznikne tak krásně hustý protlak – přesnídávka bez cukru. Je možné, že když nepoužijete jablka, přesnídávka nebude mít tak hezkou konzistenci. Přidejte rum 🙂
  7. Rozmixovanou směs nalijte do skleniček, nechte nahoře 1-2 cm prostor, pevně uzavřete víčka a vložte do zavařovacího hrnce.
  8. Sterilizujte 10 min při 98° C, to už je údaj z kuchařky.

Takovéto skleničky by vám měly vydržet po celou zimu i po několik sezon, když na to přijde. To teprve otestuju 🙂

Chuť je výborná, mnohem lepší než ony kupované plastové kelímky 🙂

Výsledná broskvová přesnídávka se zázvorem

Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, foto: autorka.

Zdroje

  • HOSTAŠOVÁ, Božena, Eduard NĚMEC a Libuše VLACHOVÁ. Domácí konzervování ovoce a zeleniny. Praha: Avicenum, 1980.

Michaela Makulová

Vnímám lidské příběhy a vplétám do nich vůně. Míchám parfémy, učím aromaterapii, inspiruji. Vystudovala jsem Institut aromaterapie v Praze. Díky své praxi jsem získala titul profesionální aromaterapeutka a mezinárodní certifikaci IFPA. Pravidelně se dále vzdělávám, aktuálně u Aromahead Institute. Jsem členka Asociace českých aromaterapeutů a akreditovaná lektorka Aromaterapie a TČM. Svět vůní je už od roku 2012 mou vášní, kterou předávám dále. Ukazuji lidem, jak vnímat rostliny skrze jejich vůni a využívat jejich účinků. Učím, jak pracovat s esenciálními oleji a vlastní myslí pro posílení zdraví a vnitřní pohodu.

Přečtěte si podobné články

%d bloggers like this: