Černý rybíz – vitamínová bomba na dosah ruky, stačí natrhat

V dnešní době plné stresu a únavy je to vynikající pomocník na podporu zdraví. Roste často na dosah ruky.  Je plný vitamínů, antioxidantů i stopových prvků a výrazně posiluje naši imunitu. Ale co takhle zkusit ho použít v kosmetice? Že je to nesmysl? Čtěte dál!

Černý rybíz nebo také meruzalka černá je u nás výhradně pěstovaná rostlina, to znamená v lese ani na louce ho nehledejte. Jeho pěstování je velmi rozšířené, dříve býval téměř na každé zahrádce. Je to další rostlina z mého seriálu, jedna z mých nejoblíbenějších, která jde využít téměř celá, od plodů, listů až po kořeny.

Obsahuje mnoho cenných látek, od stopových prvků, přes vitamíny až po například pektin a rutin, ten už známe z pohanky, pamatujete? A ještě vás trochu zlákám na další článek, ten bude o hořčici, ale až za měsíc…

Cévy, imunita, sliznice, ledviny atd…

Plody asi ochutnal každý, ale listy a kořeny?

Takže taková pohanková kaše s rybízem k snídani je skvělá synergická kombinace pro posílení pružnosti a průchodnosti našich cév. Kromě cévního systému působí rybíz i na posílení imunity, jako prevence i při léčbě chřipek a nemocí  z nachlazení, zbavuje organismus volných radikálů, příznivě působí na ledviny, urychluje obnovu sliznic a chrání je a ještě mnoho dalších pozitivních účinků.

Je vhodné podávat ho při rekonvalescenci a také starým lidem na celkové posílení organismu. Co všechno rybíz obsahuje tady nebudu vypisovat, je toho opravdu hodně a zabralo by to podstatnou část článku. Pokud by někdo chtěl vědět přesně, jaké látky a vitamíny jsou v rybízu obsaženy, našla jsem přehlednou tabulku na Wikipedii. Takže se pojďme podívat na to. co všechno tedy můžeme z černého rybízu využít?

Listy na čaje

Sbíráme je na jaře, v době, kdy rybíz kvete. Obsahují silice, třísloviny, vitamíny, rutin, pektiny, organické kyseliny a mnoho dalších látek. Používají se na revma, při cévních onemocněních, ale i k léčbě močových a ledvinových zánětů. Většinou se z nich připravuje odvar. Můžeme je použít do léčebných čajů, ale i do směsí k běžnému pití v kombinaci třeba s listem maliníku nebo ostružiníku. Listy můžeme jen sušit, případně fermentovat.

Recept na čaj z listů, který povzbuzuje fyzickou aktivitu, celkově osvěžuje a zmírňuje bolesti při revmatismu:

  • 2 lžičky fermentovaných listů černého rybízu
  • 2 lžičky fermentovaných listů maliníku

Listy zalijeme ½ litrem vařící vody a necháme 15 min louhovat.

Text je součástí vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. Přidejte se k nám!

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Členem se můžete stát vyplněním objednávky v horním menu
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se
Iveta Klímová

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.
Iveta Klímová