Pohanka obecná – známý neznámý poklad pro naše cévy i trávení

Pohanku znaly a používaly už naše babičky a my jsme na ni postupem času zapomněli, což je velká škoda. Když jsem byla malá, vůbec jsem netušila, že pohanka existuje. Teď už je to s nabídkou pohanky přeci jen lepší, běžně ji seženeme i v „obyčejných“ potravinách.

V tomto článku se můžete těšit nejen na pohankové recepty, ale i na použití kvetoucí natě. A kde vzít pohankovou nať? Vypěstujte si ji, není to nic složitého!

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum Mouench) je jednoletá, pěstovaná kulturní rostlina. Pěstuje se jako hodnotná píce, jako potravina, může se také vysévat na zahrádkách jako následná plodina, to znamená na podzim, po sklizni zeleniny. Nať roste velmi rychle, sklízet ji můžeme už po 3 týdnech a obsahuje spoustu látek důležitých pro naše tělo. Z nichž nejdůležitější je rutin.

Nejprve bych chtěla zmínit jednu, myslím méně známou skutečnost, a sice to, že největší obsah rutinu, který milují naše cévy, najdeme v pohankové nati. Další nezanedbatelný obsah je pak ve slupkách a teprve potom následují semena. Ale i ty jsou samozřejmě hodnotnou potravinou. Pojďme si tedy říct, co všechno můžeme z pohanky získat.

Článek o prospěšnosti pohanky je dalším příspěvkem vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. V něm přinášíme každý měsíc 6 článků zaměřených na pěstování a využití místních bylin (plus další bonusy k tomu). Je to něco navíc, nad rámec běžného obsahu Kouzla vůní. Je to taková naše vymazlená voňavá specialita! A můj příští článek? Taky hodně aromatický. Bude totiž o černém rybízu.

Začneme zelenou natí, co se v ní ukrývá a k čemu je dobrá

Úplně jednoduše doma v květináči narostlá pohanka

Nejdůležitější látkou obsaženou v nati a pak ve slupkách semen je flavonoid rutin. Díky obsahu rutinu je její hlavní léčebné využití u cévních potíží, tam, kde potřebujeme zvýšit pevnost a pružnost žilních stěn.

Dále pak jsou obsaženy vitamíny skupiny B, vitamín E, nezanedbatelný je obsah draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a stopových množství železa, mědi manganu a zinku.

Používáme při:

  • křečových žilách
  • hemeroidech
  • na červené žilky i jako prevenci proti náhlým mozkovým příhodám

Nať i slupky používáme ve formě čaje i na zeleno. Slupky můžeme také rozemlít na prášek a užívat půl čajové lžičky 4x denně před jídlem.

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.
Iveta Klímová