Baobabový olej – zázrak z Afriky proti striím a vráskám

Výživný olej se získává ze semen baobabu, stromu pro Afriku snad nejtypičtějším. Místní obyvatelé mu říkají „Strom života“, považují ho za posvátný a využívají mnohé jeho dary. Baobabový olej je úplný zázrak pro naši pleť. Oceníte ho obzvláště nyní v chladnějším období.

Přečtěte si a inspirujte se…

  • Co obsahují plody baobabu a čím je baobabový olej výjimečný?
  • Jaké má olej účinky a pro koho se hodí?
  • 2 recepty: masážní olej proti striím a harmonizační olej pro zimní období.
  • Proč si baobabový olej zamilovala naše redaktorka Katka?

Olej ze semen Stromu života

Baobaby (lat. Adansonia Digitata) jsou stromy s osobností, stromy legend a mýtů. Asi každý si vybaví nějaký ten obrázek baobabu ve vyprahlých oblastech saharské Afriky. Jsou výrazné, majestátné, typické… Dožívají se velmi vysokého věku. A pro Afričany jsou také nepostradatelné tím, co poskytují.

Baobabový olej
Baobaby jsou stromy s osobností, stromy legend a mýtů.

Tip redakce: Více článků o rostlinných olejích najdete tady.

Zajímavá jsou i domorodá jména baobabu – strom „Mrtvá krysa“ podle tvaru plodů, „Opičí chleba“, „Obrácený strom“ podle typických rozvětvených kořenů nad zemí… Má velké, tuhé, bílé květy. Plody jsou 15–20 cm dlouhé a plné dužniny, která postupně vysychá, takže vypadají jako kusy chleba.

Jaké poklady v sobě skrývá plod baobabu?

Více než vzhled plodů je ovšem důležitý jejich obsah! Údajně jejich vnitřek obsahuje o 50 % více vápníku než špenát, 3× víc vitamínu C než pomeranč. Prášek z plodů baobabu je vyhlášenou specialitou mezi vyznavači „superfoods“. Je zajímavým doplňkem stravy, bohatým na antioxidanty. Chutná moc příjemně, jemně kysele po ovoci. Mně jeho chuť hodně připomínala v dětství oblíbený „antioxidant“ Vitacit… Ale otázkou je, zda opravdu potřebujeme tyhle z daleka dovážené „speciality“, když máme naše jablíčka, švestky a další místní superovoce.

Ovšem dužnina baobabu má jedno vysoce specifické využití: vyrábí se z ní paracetamol. Mléko z dužniny je mimořádně výživné, prý je v něm více minerálů a bílkovin než v mléce mateřském. Také je užívání plodů baobabu známe z tradiční medicíny. Vnitřně se podávaly pro své analgetické, protizánětlivé a protihorečnaté účinky.

Sběr baobabových plodů a semen je zdrojem obživy místních obyvatel. Před lisováním k získání oleje se semena drtí. Vysušené „koláče“ zbylé po vylisování pak dostává jako výživnou potravu dobytek.

Top „zimní“ olej nejen pro suchou pleť

Olej z baobabu je relativní novinkou na evropském trhu rostlinných olejů. Pro článek jsem testovala baobabový olej od Saloosu a přiznávám, je skvělý! A pro mne aktuálně „zimním“ olejem číslo 1! Pohrála jsem si s ním v několika mixech, zkoušela i samostatně na kůži, mazala, čichala, prostě prožívala jeho kvality. Je moc dobře, že Saloos svou nabídkou zajímavých a méně známých rostlinných olejů obohacuje český trh. Krásné české ženy budou tak ještě krásnější! 🙂

Baobabový olej je doporučován pro všechny typy pleti. Vhodný je i pro pleť s akné. Určitě je skvělý na všechny sušší pleti a ty se sklonem k pocitu suchosti. Anti-aging je zaručen obsahem antioxidantů. Zajímavé je také preventivní působení oleje proti vzniku strií. Takže určitě přidat do olejů pro těhulky a teenagery, kteří rychle rostou.

Partnerem seriálu je společnost Saloos.

Baobabový olej
Baobabový olej od Saloos, dodavatele vysoce kvalitních rostlinných olejů.

Recepty

Masážní olej proti striím i pro těhulky

Budeme potřebovat:

  • 20 ml baobabového oleje
  • 20 ml mandlového oleje
  • 20 ml avokádového oleje
  • 5 kapek éo mandarinka
  • 6 kapek éo levandule
  • 5 kapek éo neroli

Tenhle jednoduchý olej by měl fungovat i na namožené svaly. Těhotné ženy ho mohou používat od 5. měsíce 2× týdně na potřebná místa.

Pečující a harmonizační olej pro zimní období „ROZSVIŤ“

Budeme potřebovat:

  • 1/2 baobabového oleje
  • 1/4 sezamového oleje
  • 1/4 meruňkového oleje

Na 30 ml základu rostlinných olejů přidáme éterické oleje:

  • 1 kapku jasmínu (můžete nahradit ylang ylang)
  • 3 kapky citrónu bio
  • 2 kapky benzoe
  • 2 kapky kadidla
  • 2 kapky vavřínu
Baobabový olej
Domorodci baobabu někdy přezdívají Opičí chleba.

Kompozice je mimořádně vhodná pro chladnější a temnější část roku, kdy nám chybí sluneční energie. Vůně směsi podporuje harmonii a vnitřní radost, je teplá a velmi příjemná.

Baobabový olej v základu má skvělý účinek na sušší typy pleti, doporučuje se proti striím a vráskám, dobře se vstřebává a skvěle vyživuje.

Jaké má baobabový olej vlastnosti a proč ho vyzkoušet?

Moje zkušenost s rostlinnými oleji říká, že každému sedí něco jiného. Záleží nejen na typu pleti, ale na věku, psychickém stavu, ročním období atd. Faktorů je mnoho a olejů zrovna tak. Zkrátka je dnes z čeho vybírat. Velké plus používání rostlinných olejů vidím právě v možnosti různých kombinací. Takže bych vám ráda přiblížila baobabový olej právě tímto úhlem pohledu.

Sám o sobě je dost hutný i hustý. Ale na pleti se velmi dobře rozetře a rychle vstřebá. Nicméně na někoho může být sám o sobě dost mastný. I proto doporučuji odlehčit ho hlavně pro olejíčky na obličej (kombinovat např. s pupalkovým, arganovým, švestkovým nebo chia).

Kříženec jojoby a oříšků

Pokud ještě baobabový olej neznáte, můžete si ho představit jako takového olejového křížence jojoby a třeba makadamiového (nebo lískového) oleje. Má v sobě typickou ochrannou funkci jojoby a výživnou hodnotu olejů z ořechů. Krásně jemně voní po exotických oříškách a má lehce zlatavou barvu.

Kromě zmiňovaných antioxidantů obsahuje mastné kyseliny. Ve velké míře kyselinu olejovou, která pomáhá dobrému vstřebávání, a kyseliny linolovou a linolenovou, ty zase podporují zdravé mezibuněčné membrány v pokožce.

Partnerem článku je firma Saloos.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Foto: Pixabay.com

Zdroje:

  • GERMANN, Gudrun a Peter GERMANN. Rostliny pro aromaterapii: 90 vonných rostlin, jejich znaky a způsob využití. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4672-2.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • Circulating oils library: Base oils [online]. [cit. 2019-09-23]. Dostupné z: https://www.circulating-oils-library.com/en/base-oils/baobab-seed-oil-adansonia-digitata
  • Listy aromaterapie. Praha: Asociace českých aromaterapuetů, 2001, zima 2001.

 

 

Zamilujte si švestkový olej: českou tradici i voňavý hit současnosti

Troufám si konstatovat, že tomuhle oleji okamžitě propadnete. Jeho vůně je ve světě přírodních produktů opravdu „něco“ s velkým „N“. A jeho účinky, zdaleka nejen kosmetické, taky. Tak mne vlastně nepřekvapilo, když jsem objevila, že švestkový olej se i v našich končinách lisoval už dávno a patřil ke kuchyňským pokladům hospodyněk. Jakmile ho zkusíte, pochopíte. Pravda, my ho dnes využijeme spíš jako přírodní anti-age kosmetiku než prostředek na smažení koblížků…

V článku se dozvíte:

  • jaké má švestkový olej složení,
  • jak působí na pleť,
  • proč jsme se do něj zamilovaly na první přičichnutí,
  • originální tipy na jeho využití
  • a něco málo z historie.

Ovšem tu jeho krásnou specifickou vůni, tu k vám takhle nedoručím… ale už na ni nikdy nezapomenu.

Marcipánový, hydratační a trvanlivý

Vaše pleť bude rozradostněná po použití švestkového oleje.

Švestkový bio olej má zlatavou barvu, již zmiňovanou překrásnou, výraznou vůni jemně hořkých mandlí, voní „marcipánově“. Velmi dobře se vstřebává. Nezanechává pocit mastnoty ani neucpává póry. Pleť je po něm vláčná, zářivá a spokojená.

Je plný výživných omega mastných kyselin (13 různých druhů) a vitamínů A a E, které pomáhají hydratovat suchou pokožku, vlasy a nehty. Obsahuje i vitamín B, provitamín B5 (beta-karoten).

Jen pro zajímavost, bio švestkový olej pokožce poskytuje ještě výraznější ochranu před volnými radikály než arganový olej.

A protože i nás dostala jeho vůně, ptáme se pana Harašty, majitele společnosti Saloos, jestli si pamatuje na svůj první pocit z bio švestkového oleje: “Pamatuji si velmi přesně. Žádný jiný mě tolik neoslovil vůní jako tento. Bio švestkový olej si nás v Saloos okamžitě získal už při prvním přivonění a dotyku. Má příjemnou a jemnou vůni, nečekaně připomíná sladký marcipán a jemně nahořklé mandle. Sametově hebká a projasněná pokožka, to jsou pocity při prvním použití.”

TIP autorky: Voňavý kondicionér na vlasy? Vetřete 2 kapky do konečků vlhkých, umytých vlasů.

Olej má také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat potíže s podrážděním pleti, tmavými skvrnami, kruhy pod očima i vráskami. Svým exkluzivním složením působí proti volným radikálům. Obsah účinných látek udržuje i vysokou stabilitu oleje.

TIP autorky: Použijte švestkový olej jako balzám na rty. Stačí rozetřít jednu či dvě kapky. Je to velká dobrota a skvěle funguje!

Peckové rostlinné oleje

V rámci mých kurzů o rostlinných olejích mají oleje lisované z pecek ovocných plodů své čestné místo. Jsou si podobné, nicméně každý má svá specifika. Asi nejznámější i nejpoužívanější je olej z meruňkových jader, často je doporučován i pro dětskou pokožku.

Méně známé jsou například oleje z broskví či třešní. Všechny oleje z peckovin, které jsem vyzkoušela, mají společnou jistou „šťavnatost“. Tu jako by byly schopné přenést i na naši pleť.

A s čím exkluzivní bio švestkový oleje kombinovat? Pan Harašta ze Saloos doporučuje: “V kombinaci s bio švestkovým olejem bych doporučil mandlový olej a jojobový olej v poměru 1:1. V kvalitní aromaterapii představují nedílnou součást masážních směsí a jsou nesmírně příznivé pro pokožku.”

Otestovaly jsme pro vás bio švestkový olej Saloos

„Švestkový olej má nádhernou vůni. Cítím z něho jak švestky, tak jádra, která jsou nahořklá a připomínají mi lehce vůni mandlí. Olej je rychle vstřebatelný a nezanechává mastné stopy. Stačí ho použít jen pár kapek (cca 5) a mám krásně natřený celý obličej. Olej je příjemný na obličej i na ruce, zkoušela jsem ho i na nohy po holení a super. Prostě mě nadchnul. :-)“

– Hana Perková

„Švestkový olej je pro mě příjemně zvláčňující, nezanechává mastný film a úžasně voní.“

– Sára Rottová

„Pro jeho výjimečnou vůni a účinky na suchou pleť ho ráda používám do pleťového séra či ho přimísím k makadamiovému oleji a natřu se po koupeli – pak jsem k sežrání…“ 

– Hana Heřmanová (Čarokrásno)

„Švestkový olej je velmi příjemný na pleť. Dávám si ho na noc, dobře se vstřebává. Krásně voní po švestkových jádrech, lehce navinule, zpočátku připomíná marcipán, pak trochu švestky v rumu… Je to taková voňavá specialitka mezi oleji, možná by se hodil i na dezerty nebo pečení.“ 

– Petra Torová

Tip redakce: Otestovaly jsme také další olejové skvosty… šípkový, chia a malinový olej.

Povidla, slivovice a… Olej!

Švestkový olej najde i kulinářské využití.

Švestková jádra coby olejodárná surovina byla pro naše předky využitím jinak bezcenného materiálu. Nejvíce se ze švestek vařila povidla nebo pálila slivovice. Pecky se schraňovaly, sušily, jadérka vyloupávala.

Asi vás nepřekvapí, že tenhle olej byl dobře známý na Moravě. Ve skanzenu v Rožnově si můžete původní mechanický lis dodnes prohlédnout. Na slováckém Horňácku se tlačil (lisoval) „kostkový“ (peckový) olej.

Paní Marie Balejová ze severních Čech vzpomínala v anketě L.N. roku 1941: „Jakmile začala sezona vaření švestkových povidel, schovávala babička pečlivě všechny pecky ze švestek. Mívala jich na půdě, kde je sušila, rozprostřenou velkou hromadu. V zimě se pak jádra vytloukala kladívkem a znovu sušila. Z těch potom si dala babička ve stupárně vytlačiti olej. Měla ho vždy velkou bandasku – byl to lahodný, vonný a vydatný olej, který věru stál za tu práci. Buchtičky na něm pečené a smažené měly rajsky křupavé kůrčičky.“ (Úlehlová-Tilschová, 2011)

TIP autorky: Experimentujete se zeleninovými saláty? Zkuste jednou přidat k listovým salátům a oblíbené zelenině nakrájené sušené švestky a do zálivky kromě kvalitního oleje, balzamika a trošky dobré hořčice ještě pár kapek švestkového oleje.

Zdroje:

  • ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, Marie. Česká strava lidová. Praha: Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-421-6.
  • Cosmetics. Plumoil [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné z: http://www.plumoil.com/cosmetics.html
  • Plum Kernel Oil. Fragrant Earth [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné z: https://www.fragrantearth.com/Plum-Kernel-Oil
  • Persic-carrier-oils-for-aromatherapy-apricot-cherry-peach-and-plum. Sedonaaromatics [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné z: https://sedonaaromatics.com/persic-carrier-oils-for-aromatherapy-apricot-cherry-peach-and-plum/

Partnerem článku je:

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Černý rybíz – vitamínová bomba na dosah ruky, stačí natrhat

V dnešní době plné stresu a únavy je to vynikající pomocník na podporu zdraví. Roste často na dosah ruky.  Je plný vitamínů, antioxidantů i stopových prvků a výrazně posiluje naši imunitu. Ale co takhle zkusit ho použít v kosmetice? Že je to nesmysl? Čtěte dál!

Černý rybíz nebo také meruzalka černá je u nás výhradně pěstovaná rostlina, to znamená v lese ani na louce ho nehledejte. Jeho pěstování je velmi rozšířené, dříve býval téměř na každé zahrádce. Je to další rostlina z mého seriálu, jedna z mých nejoblíbenějších, která jde využít téměř celá, od plodů, listů až po kořeny.

Obsahuje mnoho cenných látek, od stopových prvků, přes vitamíny až po například pektin a rutin, ten už známe z pohanky, pamatujete? A ještě vás trochu zlákám na další článek, ten bude o hořčici, ale až za měsíc…

Cévy, imunita, sliznice, ledviny atd…

Plody asi ochutnal každý, ale listy a kořeny?

Takže taková pohanková kaše s rybízem k snídani je skvělá synergická kombinace pro posílení pružnosti a průchodnosti našich cév. Kromě cévního systému působí rybíz i na posílení imunity, jako prevence i při léčbě chřipek a nemocí  z nachlazení, zbavuje organismus volných radikálů, příznivě působí na ledviny, urychluje obnovu sliznic a chrání je a ještě mnoho dalších pozitivních účinků.

Je vhodné podávat ho při rekonvalescenci a také starým lidem na celkové posílení organismu. Co všechno rybíz obsahuje tady nebudu vypisovat, je toho opravdu hodně a zabralo by to podstatnou část článku. Pokud by někdo chtěl vědět přesně, jaké látky a vitamíny jsou v rybízu obsaženy, našla jsem přehlednou tabulku na Wikipedii. Takže se pojďme podívat na to. co všechno tedy můžeme z černého rybízu využít?

Listy na čaje

Sbíráme je na jaře, v době, kdy rybíz kvete. Obsahují silice, třísloviny, vitamíny, rutin, pektiny, organické kyseliny a mnoho dalších látek. Používají se na revma, při cévních onemocněních, ale i k léčbě močových a ledvinových zánětů. Většinou se z nich připravuje odvar. Můžeme je použít do léčebných čajů, ale i do směsí k běžnému pití v kombinaci třeba s listem maliníku nebo ostružiníku. Listy můžeme jen sušit, případně fermentovat.

Recept na čaj z listů, který povzbuzuje fyzickou aktivitu, celkově osvěžuje a zmírňuje bolesti při revmatismu:

  • 2 lžičky fermentovaných listů černého rybízu
  • 2 lžičky fermentovaných listů maliníku

Listy zalijeme ½ litrem vařící vody a necháme 15 min louhovat.

Text je součástí vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. Přidejte se k nám!

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se