Ruce od hlíny: Baboletní bylinkové zásnuby

Období babího léta, kdy vyběhnu na zahradu a na ní nasbírám vše, co potřebujeme na oběd, miluji. Doma pak chystám velké zásnuby bylinek se zářijovými amanty ze záhonků a stromů. Pojďte ochutnat a podívejte se pod slupku léčivým účinkům podzimních plodů.

Článek je posledním dílem letního seriálu Ruce od hlíny a součástí online programu Bylinky našich babiček. Na podzim a v zimě spolu budeme tvořit uvnitř. Zaměříme se více na sebe, milé ženy. A bude to tuze voňavé, těšte se 🙂

Rajčata zbožňují tymián

Polní, bulharská a černá rajčata s tymiánem citronovým nebo-li citronovou mateřídouškou

Ať už ze zářijových rajčátek vaříte domácí kečup nebo jen rychlou omáčku na špagety, nikdy nezapomeňte na tymián! Letos jsem objevila dokonalé snoubení chutí díky citronovému tymiánu (Thymus citriodorus), který v zahradnictví koupíte i pod názvem mateřídouška citronová. Krásně podtrhne kyselost rajčátek a dá celé omáčce svěží chuť. Příprava je velice jednoduchá. Smíchám přepuštěné máslo s olivovým olejem a nechám na něm zrůžovět na plátky nakrájený česnek. Na něj už dávám na kousky nakrájená rajčata (čtvrtinky nebo osminky) a průběžně míchám. Rajčata pustí šťávu, když je osolíte. Pro zvýraznění sladké chuti někdy přidám čajovou lžičku třtinového cukru a asi 5 minut před dokončením větvičku tymiánu. Můžete použít do rizota nebo k těstovinám. Kromě toho, že jsou rajčata vitamínovou bombou, bychom mohly vyzdvihnout jejich léčivé účinky na močovou soustavu. Rajčatová šťáva tělu dodává minerály a díky ochlazujícím vlastnostem je vhodná třeba při horečnatých stavech. Užívá se asi 350 ml denně.

Rajským jablíčkům právě vrcholí sezóna a je nejvyšší čas si je ještě užít. Pro zimní menu nejsou příliš vhodná. Ostatně: kde by je naše babičky dříve v lednu vzaly? Snad jen, pokud by si je zavařily. Je to velmi jednoduché: na kostky nakrájená rajčata napěchujte do sklenic a zavařujte při 90 stupních asi 20 minut. Ráda je pak přidávám v zimě do polévek nebo pod maso.

Tip redakce: Jukněte taky na naše rajčatové recepty!

Dýně chodí s rozmarýnem

Rozmarýn pěstuji za oknem, dýním jsem zřídila speciální vyvýšený záhon

Nerozlučnou dvojkou jsou pro mě dýně hokaidó a rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis). Myslím, že máme veliké štěstí, že hokaidá ze záhonků našich babiček postupně vytlačila obří dýně goliáše. Pamatujete to každoroční podzimní šílenství se zavařováním kompotu a la ananas? 

Hokaidó přináší mnoho benefitů pro naše zdraví: provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovou, hořčík, draslík, železo, selen… Dietetika dle Tradiční čínské medicíny ji řadí k elementu Země, který výrazně posiluje náš střed. Pokud chcete posílit svou imunitu, vitalitu, trochu shodit (hlavně břicho), je konzumace “zemitých” potravin skvělým začátkem. Připravte si z dýně lahodnou polévku nebo omáčku. Můj nejoblíbenější dýňový recept je ten nejjednoduší – pečená dýně s rozmarýnem.

Rozmarýn není jenom dobrým ženichem, ale také velkým léčitelem. Je to nejsilnější přírodní antioxidant a skvěle působí už při velmi malém množství. Je výborný pro ženy, protože jejich tělo zbavuje falešných estrogenů, kterým je velmi těžké se v dnešní době vyhnout: dostáváme je do našeho krevního oběhu při pití znečištěné vody nebo používání PET lahví. K tomu se vrátím v zimní sérii článků pro ženy. Rozmarýn velmi osvěžuje, stimuluje, posiluje paměť. Je skvělý při dýchacích obtížích a rýmě.

Pečená dýně s rozmarýnem

Dýni rozpůlím, vydlabu semínka, nakrájím na měsíčky, protřu olivovým olejem, proložím rozmarýnovými lístečky a posypu hrubozrnnou solí. Peču v troubě na 190°C do měkka a čekám na hnědé puchýřky, se kterými je dýně krásně křupavá.

Tip redakce: Přečtěte si článek ze seriálu Bylinky našich babiček na téma Z kuchyně do kadidelnice

Krásné barvy, pestré chutě – to je baboletní sklizeň
Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se
Anna Krutová