Dýně – zářivý a zdravý symbol podzimu

Dnes už se dýně opět dostaly do kulinářského i léčebného povědomí, ale pamatuji časy, kdy se u nás na zahrádkách pěstovaly jen obří dýně, ze kterých se potom na podzim dělaly kompoty ve formě drobných kostiček, které jsem ve školní jídelně nenáviděla podobně jako ty z červené řepy. To už se ale změnilo a dýně se těší daleko větší oblibě a všude můžeme najít spoustu receptů na zpracování nejen krásné oranžové či žluté dužiny, ale i semínek nebo oleje. Na slano, na sladko, do koláčů, buchet, marmelád, pomazánek, polévek…. Některé recepty, které mě zaujaly, vám dnes vybírám do mého nového článku. Ale začněme od začátku…

Tykev je prastará rostlina, kterou znali již staří Římané a Egypťané. Z druhu se suchou a tvrdou slupkou vyráběli nádoby na uchování potravin, na pití a různá chrastítka. Více známou se ale v Evropě stala až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.  Pro Indiány Severní i Jižní Ameriky byla totiž tykev vedle kukuřice a fazolí jednou z hlavních potravin a také jednou z nejstarších rostlin. V Mexiku byla dokonce nalezena semínka tykví, pocházející z doby 10 000 let před naším letopočtem. Indiáni tykve sbírali hlavně kvůli semenům, obsahujícím hodně bílkovin a olejů. Využívali ji ale i jako léčivo: šťávu z tykve do mastí na popáleniny, z dužiny připravovali prostředek proti onemocnění ledvin a močového měchýře a proti vodnatelnosti. Semena v kombinaci s cibulí a merlíkem vonným proti škrkavkám a tasemnicím.

Dnes se tykve nepěstují jen kvůli semenům, ze kterých se vyrábí i výtečný olej, ale i kvůli chutné a výživné dužině. V článku se prostě společně podíváme dýním pod slupku. Článek je součástí našeho vzdělávacího celoročního programu Bylinky našich babiček. Ten pod svou slupkou také ukrývá spoustu pokladů. Nahlédněte…

Co tedy tykve obsahují?

Dužina:

  • cukry
  • tuky
  • bílkoviny
  • enzymy
  • karoteny
  • vitamín A,B,C
  • vápník

Semínka:

  • vysoký obsah zinku,draslíku a fosforu
  • nízký obsah sodíku.

Léčivé využití semen:

Hlavně díky vysokému obsahu zinku v kombinaci s vitamínem A.

  •  v urologii na léčbu zbytnělé prostaty, protože ovlivňují svalovinu svěračů a zvyšují tlak moči
  • zlepšují zrak, celkový stav pokožky a obranyschopnost celého organismu

Dužina – využití díky poměru draslíku a sodíku:

  • choroby ledvin, srdce a krevního oběhu
  • zácpa
  • detoxikace
  • onemocnění slinivky
  • žaludeční potíže

Dužina i semena pak obsahují látky, které mají preventivně protinádorové působení, hlavně při rakovině plic a prostaty. Jiří Janča ve svém Herbáři léčivých rostlin uvádí, že 100g dýňové dužiny denně postačí k tomu, aby 3x poklesla pravděpodobnost vzniku nádoru.

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. Přidejte se k nám!
Členem se můžete stát vyplněním objednávky v horním menu
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se
Koupit členství v programu
Koupit členství v programu včetně dárku
Iveta Klímová

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.
Iveta Klímová