Celer – nenápadná a vitamíny nabitá stálice zimní kuchyně

Najdete ho v každém obchodě, trhu i supermarketu a v kteroukoliv roční dobu. Na první pohled vás neupoutá barvou, tvarem ani vůní, ovšem jen do chvíle, než ho rozkrojíte… Celer. Obyčejná zelenina, nebo poklad, který využijete v kuchyni i přírodní medicíně? A věděli jste, že celer je báječný pomocník v boji proti lupům?

Přečtěte si a inspirujte se…

  • Jak celer vypadá, jaké prospěšné látky obsahuje a jaké má účinky?
  • Jak využít celerovou nať a šťávu? (členská část)
  • 3 netradiční recepty z kořene celeru + tip na dárek (členská část)

Jak celer vypadá?

Celer, lat. Apium graveolens, je největší kořenová zelenina. Celeru se pěstuje několik variant, tradičně bulvový, naťový a poslední dobou stále oblíbenější řapíkatý. Můžeme si zkrátka vybrat podle chuti i potřeby a upravovat a konzumovat ho na spoustu rozličných způsobů.

Dodá našemu tělu mnoho nutričně hodnotných látek, ať už jde o kteroukoli jeho část.

I teď v zimě si můžeme rychlit nať doma v kuchyni, a to tak, že si do květináče do hlíny zasadíme malou bulvu celeru nebo spodní část řapíkatého celeru, která nám zbyde po odkrojení řapíků. Ta taky v květináči zakoření a my po nějakém čase získáme zelenou nať.

Co obsahuje celerová nať a kořen?

  • vitamíny C, A, B
  • asi 10 různých aminokyselin
  • silice
  • minerální látky, především draslík
  • kořen obsahuje velmi složitou silici, která se skládá  asi z 90 komponentů

Jaké má celer účinky na naše zdraví?

Celer má posilující vliv na činnost ledvin, protože má silný močopudný účinek. Působí také proti dně a revmatismu. Další využití je i při nervových slabostech, na posílení nervové soustavy.

Působí jako afrodiziakum – zvyšuje prý činnost pohlavních žláz, podobně jako petržel. V přírodním léčitelství se používá hlavně nať: buď se z ní lisuje šťáva, nebo se suší.

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele programu Bylinky našich babiček 2.

Objednejte si Bylinky našich babiček 2

Přihlaste se

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.

Přečtěte si podobné články

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: