Lichořeřišnice. Ohnivá kráska, která léčí i chutná

Lichořeřišnice je velmi častou ozdobou zahrádek. Zdobit ovšem může i váš talíř: celá rostlina je jedlá. My vás, mimo jiné, naučíme, jak si z krásné léčivky vyrobit pesto, odvar proti lupům i domácí tinkturu. Naši slavní bylináři Janča a Zentrich lichořeřišnici zároveň považují za jednu z nejtěžších zbraní v arzenálu fytoterapeutů. 

Přečtěte si…

  • Jak lichořeřišnice vypadá?
  • Kdy se sbírá a co obsahuje?
  • Jaké má účinky a jak ji užívat? (členská část)
  • Jak připravit lichořeřišnicovou tinkturu, odvary pro zdravé a krásné vlasy a další recepty. (členská část)

 

Jak lichořeřišnice vypadá?

Lichořeřišnice větší, latinsky Tropaeolum majus, je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala z Peru už v 16. století. Je to letnička s poléhavými či pnoucími lodyhami. U nás se pěstuje ze semen. Kulaté listy mají velmi dlouhý řapík, květy jsou dlouze stopkaté, ohnivě červené, oranžové i žluté. Plodem je ledvinovitá tobolka. Kvete od června až do září.

Lichořeřišnice
Lichořeřišnice má listy s dlouhými řapíky a veliké květy.

Co se sbírá a kdy?

K léčebným účelům se používá květ, listy, semena i čerstvá šťáva. Listy a nať se sbírají po celou dobu vegetace, semena v září až říjnu. Celá rostlina je jedlá, má ostrou řeřichovou chuť.

Co lichořeřišnice obsahuje?

• izothyokyanát benzylnatý
• silici
• draslík, železo
• olej a bílkoviny
• vitamín C

Zbytek článku je pouze pro předplatitele Bylinky našich babiček 2.
Objednejte si předplatné a zůstaňte s námi po celý rok!
Vstup do eshopu, kde si můžete předplatné zakoupit

Pokud jste předplatitelem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se
Kateřina Hrazdirová