Lichořeřišnice je velmi častou ozdobou zahrádek. Zdobit ovšem může i váš talíř: celá rostlina je jedlá. My vás, mimo jiné, naučíme, jak si z krásné léčivky vyrobit pesto, odvar proti lupům i domácí tinkturu. Naši slavní bylináři Janča a Zentrich lichořeřišnici zároveň považují za jednu z nejtěžších zbraní v arzenálu fytoterapeutů.
Přečtěte si…
- Jak lichořeřišnice vypadá?
- Kdy se sbírá a co obsahuje?
- Jaké má účinky a jak ji užívat? (členská část)
- Jak připravit lichořeřišnicovou tinkturu, odvary pro zdravé a krásné vlasy a další recepty. (členská část)
Jak lichořeřišnice vypadá?
Lichořeřišnice větší, latinsky Tropaeolum majus, je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala z Peru už v 16. století. Je to letnička s poléhavými či pnoucími lodyhami. U nás se pěstuje ze semen. Kulaté listy mají velmi dlouhý řapík, květy jsou dlouze stopkaté, ohnivě červené, oranžové i žluté. Plodem je ledvinovitá tobolka. Kvete od června až do září.
Co se sbírá a kdy?
K léčebným účelům se používá květ, listy, semena i čerstvá šťáva. Listy a nať se sbírají po celou dobu vegetace, semena v září až říjnu. Celá rostlina je jedlá, má ostrou řeřichovou chuť.
Co lichořeřišnice obsahuje?
• izothyokyanát benzylnatý
• silici
• draslík, železo
• olej a bílkoviny
• vitamín C
…