Šípková růže (latinsky Rosa canina) roste téměř po celé Evropě u cest, na stráních a mezích. V okolí lidských sídel se někdy rozrůstá jako plevel. Z plané růže bylo vyšlechtěno mnoho rozmanitých druhů zahradních růží, v současnosti se pěstuje kolem 8000 různých kultivarů. Růžový olej používali a vysoce cenili už řečtí a římští lékaři a šípky znali lidé už v době kamenné.
Šípkový čaj patří k nejoblíbenějším bylinkovým čajům nejen v naší rodině. Dokud jsem nezačala sbírat šípky, nesměla u nás krabička šípkového čaje nikdy chybět. Ze šípkové růže můžeme využít jak květy, tak plody-šípky. V následujícím článku se budu věnovat hlavně šípkům, které právě teď můžeme sbírat. Informace o tom jak a kdy šípky sbírat, sušit a používat vás čekají v následujících řádcích. V závěru článku najdete i recepty na šípkový likér, sirup, marmeládu, cukroví a také na kloktadlo z růžových květů proti bolení v krku.
Jak šípková růže vypadá?
Šípková růže je statný keř vysoký až 3,5 m. Je bohatě větvený prutovitými, ostnitými větvemi. Listy jsou lichozpeřené, složené z pilovitých lístků zespodu trnitých. Květy jsou velké pětičetné (to znamená, že mají 5 okvětních plátků), po 1 až 5 na jedné větévce. V poupěti jsou sytě růžové, během kvetení postupně blednou až do téměř bílé barvy. Plodem jsou šípky.

Co se sbírá a kdy?
Na přelomu května a června můžeme sbírat květy a na přelomu září a října za suchého a slunného počasí se sbírají zralé šípky. Mě se osvědčilo šípky odstřihovat menšími nůžkami, ale dají se i docela dobře trhat. Ideální je trhat šípky do košíčku nebo plátěné tašky.
Doma šípky operte, osušte v utěrce a potom je dejte sušit do sušičky nebo trouby. Šípky se doporučuje sušit rychle při teplotách mezi 60 – 80˚ C. Tak se prý zachová nejvíce vitamínu C. Usušené šípky skladujte v uzavřených nádobách, vydrží do příští sklizně.
Co obsahují šípky?
- velké množství vitamínu C
- beta karoten
- vitamíny skupiny B
- třísloviny
- kyseliny citrónovou a jablečnou
- cukry
- slizy
- přibližně 4 % minerálních látek z nichž polovinu tvoří draslík a vápník
- pektin
- flavonoidy
Co obsahují květy?
- třísloviny
- flavonoidy
- silici
- sliz
…