Šípková růže pomáhá při vzteku i nachlazení

Šípková růže (latinsky Rosa canina) roste téměř po celé Evropě u cest, na stráních a mezích. V okolí lidských sídel se někdy rozrůstá jako plevel. Z plané růže bylo vyšlechtěno mnoho rozmanitých druhů zahradních růží, v současnosti se pěstuje kolem 8000 různých kultivarů. Růžový olej používali a vysoce cenili už řečtí a římští lékaři a šípky znali lidé už v době kamenné.

Šípkový čaj patří k nejoblíbenějším bylinkovým čajům nejen v naší rodině. Dokud jsem nezačala sbírat šípky, nesměla u nás krabička šípkového čaje nikdy chybět. Ze šípkové růže můžeme využít jak květy, tak plody-šípky. V následujícím článku se budu věnovat hlavně šípkům, které právě teď můžeme sbírat. Informace o tom jak a kdy šípky sbírat, sušit a používat vás čekají v následujících řádcích. V závěru článku najdete i  recepty na šípkový likér, sirup, marmeládu, cukroví a také na kloktadlo z růžových květů proti bolení v krku.

Jak šípková růže vypadá?

Šípková růže je statný keř vysoký až 3,5 m. Je bohatě větvený prutovitými, ostnitými větvemi. Listy jsou lichozpeřené, složené z pilovitých lístků zespodu trnitých. Květy jsou velké pětičetné (to znamená, že mají 5 okvětních plátků), po 1 až 5 na jedné větévce. V poupěti jsou sytě růžové, během kvetení postupně blednou až do téměř bílé barvy. Plodem jsou šípky.

Doplněk krajiny – šípkový keř

Co se sbírá a kdy?

Na přelomu května a června můžeme sbírat květy a na přelomu září a října za suchého a slunného počasí se sbírají zralé šípky. Mě se osvědčilo šípky odstřihovat menšími nůžkami, ale dají se i docela dobře trhat. Ideální je trhat šípky do košíčku nebo plátěné tašky.

Doma šípky operte, osušte v utěrce a potom je dejte sušit do sušičky nebo trouby. Šípky se doporučuje sušit rychle při teplotách mezi 60 – 80˚ C. Tak se prý zachová nejvíce vitamínu C. Usušené šípky skladujte v uzavřených nádobách, vydrží do příští sklizně.

Co obsahují šípky?

  • velké množství vitamínu C
  • beta karoten
  • vitamíny skupiny B
  • třísloviny
  • kyseliny citrónovou a jablečnou
  • cukry
  • slizy
  • přibližně 4 % minerálních látek z nichž polovinu tvoří draslík a vápník
  • pektin
  • flavonoidy

Co obsahují květy?

  • třísloviny
  • flavonoidy
  • silici
  • sliz

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele programu Bylinky našich babiček 1.

Objednejte si Bylinky našich babiček 1

Přihlaste se

Kateřina Hrazdirová

Kateřina vystudovala Ochranu životního prostředí na Univerzitě Karlově. V roce 2015 dokončila Institut Aromaterapie, v roce 2016 začala studovat školu Přírodních terapií v Českém Krumlově. Masíruje, pracuje s Reiki a pořádá aromaterapeutické dílny zaměřené na výrobu přírodní kosmetiky a kurzy aromaterapie.

Co o sobě říká? „Příroda je mou velkou láskou, inspirací a zdrojem energie. Nejlépe se cítím v lese či na louce. Aromaterapie a bylinky jsou mým velkým koníčkem, svůj život si bez nich vůbec neumím představit.“

Přečtěte si podobné články

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: