S hlohem na zlomené srdce & domácí protlak z hlohu

Zlomené srdce je trápení, které nás může zaskočit kdykoliv v roce. A víte, že právě na tuto situaci vám může pomoci hloh? Nestihli jste si na jaro nasbírat dostatečné množství? Nebo vám jeho květy nevoní? A že teď už je pozdě? Vůbec ne! Keře hlohu budou obsypané svými plody prakticky až do jara a sbírat je můžete, dokud nejsou zcela scvrknuté. Ani mrazíky jim nevadí. A jejich účinek je s květy srovnatelný.

Ačkoliv hloh náleží čeledi růžovitých, je to podobné jako s ledovým vínem. Plody po přejití mrazem změknou a trochu ovadnou – pro sušení téměř nepoužitelné, ale do marmelád, protlaků či dření naprosto vynikající! Úbytek účinných látek je zanedbatelný, není je třeba ani dlouho vařit, takže se zachová určité množství vitamínu C. A navíc se mrazem vytvoří v plodech více cukru, což je v případě hlohu téměř žádoucí. To stejné platí také o šípku nebo plané trnce.

Obecně o hlohu Crataegus

Hloh obecný poznáte na jaře podle intenzivní vůně

Nikdy mě tento asi 3 až 8 m vysoký keř nějak obzvlášť nezaujal. Vyskytuje se hojně, je trnitý a jeho plody jsou niternější než šípkové. Jeho květy svým vzhledem sice dokonale prezentují čeleď, do níž náleží, ale vůbec nevoní jako opravdové růže. Naopak! Trimethylamin zaručuje opravdu odpuzující zápach. Plody se nedají „jen tak“ konzumovat, protože mají tvrdou a skoro větší pecku než dužinu, která je stejně moučná, a ke všemu je jejich chuť víc hořká než jen trpká.

Až loni na jaře jsem sbírala květy pro tátu na snížení krevního tlaku a posílení činnosti srdce. Pravidelné popíjení čaje po dobu 12 týdnů u nás doma prokázalo vynikající výsledky. A také dlouhodobý efekt. Tím si mě hloh získal nejvíc. Není nijak kontraindikován a může se jako jedna z mála bylin užívat skoro nepřetržitě. Vlastně jeho dlouhodobé užívání je skoro nutné, pokud chceme našemu srdci opravdu pomoci.

Čím je hloh tak výjimečný?

Je to mocný ochránce

Teď na podzim mě očarovaly jeho plody, které mi připadaly jako korálky zdobící holý keř. Opravdová nádhera. Cítila jsem se velmi dobře sama jen s tímto keřem uprostřed pláně. V ten moment jsem pochopila, proč mu byla v mytologii připisována moc odhánět negativní energii. A asi nejen pro své trny byl vysazován jako přirozená ochrana pozemku.

Nabízí absolutní zužitkování

Plody mají velmi podobné účinky jako květ a listy a moje babička mi vyprávěla, jak si z nich dříve vyráběli mouku. Také kůru lze v lidovém léčitelství použít. Vlastně všechno! Pupeny mají významnou úlohu v gemnoterapii a dokonce i ty pecky se dají použít jako náhražka za kávu. Lze ho tedy sbírat od jara do podzimu. V zimě bych ho ale nechala odpočívat. Potřebuje to, protože se může dožít až 500 let. Jeho dřevo je velmi tvrdé a tak nachází uplatnění při výrobě holí, rukojetí různých nářadí nebo výrobě hraček.

Plody hlohu můžete sbírat na podzim

Dokonalá posila srdce

Pro kardiaky, lidi s vysokým krevním tlakem nebo srdeční slabostí v různé fázi je tato keřovitá bylina dokonalým životním elixírem. Je univerzální na jakoukoliv srdeční chorobu a lze jej užívat i preventivně proti arterioskleróze. Také tradiční čínská medicína pracuje s touto rostlinou. Hloh posiluje a chrání srdeční sval před poškozením pro nedostatek kyslíku, před volnými radikály. Snižuje riziko srdečního infarktu.

Květy a listy obsahují hlavně flavonoidy, mezi kterými bych vyzvedla vitexin. To je látka, která mj. srdci navozuje vnitřní klid. Zní to až pohádkově, ale tato látka léčí „frakturu srdce“ – zceluje ho, hojí, konejší. Opravdová útěcha pro ty, které opustila milovaná osoba.

Plody mají trochu nižší obsah flavonoidů, zato jsou obohaceny o vitamín C a B a obsahují více procyanidinů. Tyto látky působí protizánětlivě a také antioxidačně, tedy odbourávají volné radikály. Stejně jako květy a listy i plody významně posilují kardiovaskulární systém.

Hloh je tento nenápadný všudypřítomný keř
A krásně plodí právě teď na podzim

Jak se hloh používá?

  • Listy jsou na jaro výborným doplňkem do zelených salátů, mají jemně ořechovou chuť.
  • Pupeny se pojídají syrové, můžete bez obav ochutnat přímo z keře.
  • Ze sušených květů a listů lze připravit odvar – čaj, který se doporučuje popíjet alespoň třikrát denně a po dobu nejméně 8 -10 týdnů, pokud se chce dosáhnout efektu. Důležitá je pravidelnost a důslednost.
  • Z čerstvých květů a listů lze vyrobit tinkturu z cca 40% alkoholu, která se užívá taktéž pravidelně, ale po kapkách. Pro dávkování bych doporučovala poradit se se svým terapeutem, který zohlední stav vašeho srdce, tělesnou konstituci a kombinaci s užívanými léky. Hloh není nijak kontraindikován a ani nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky, proto je doporučován i jako doprovodné léčivo.
  • Kůra má stejné použití jako květy a listy. Odvar ze sušené kůry má trochu jiný postup přípravy – nezalívá se horkou vodou, ale povaří se alespoň po dobu 10 minut. Je dobré luhovat kůru před tím, než ji povaříme, a pak ve stejné vodě povařit.
  • Plody jsou vhodné k sušení, pokud jsou sbírány zralé, ale ještě dokud jsou tvrdé. Pak se z nich také připravuje odvar, který se po doušcích popíjí. Na celou konvici používám vrchovatou lžíci nasušených plodů smíchané se nadrceným šípkem a nechám alespoň 20 minut luhovat.

Lze si připravit malé dávky hlohu v podobě protlaku či dřeně, kterou já osobně přidávám do „červených“ omáček nebo polévek – rajská, šípková, řepová apod.. Je třeba myslet na to, že chuť hlohu je velmi hořká (vnímáte tu souvislost s blahodárnými účinky na srdce? J), a tak se moc nechodí k přípravě čisté marmelády nebo omáčky. Tedy, u nás doma by to rozhodně neprošlo a tak hloh „zamaskuju“.

Recept: jednoduchý na protlak z hlohu

Než se pustíte do přípravy protlaku-dřeně z hlohu, chtěla bych vás vybídnout k tomu, abyste se nebáli sami trochu experimentovat. Já pro dochucení použila skořici, protože působí jako konzervant. Její prohřívací vlastnosti jsou navíc výborné pro nadcházející zimní měsíce a taky mi krásně voní. V hlohu je fakt výborná! Vhodný by byl ale i hřebíček nebo tymián – mají stejné vlastnosti jako jsem vyjmenovala. Komu se bude zdát dřeň stále příliš hořká, ať si ji třeba osladí!

1. Asi dvě hrsti červených plodů vyčistíme od listí a větviček a propláchneme studenou vodou.

2. Zalijeme vlažnou vodou a při mírnější teplotě podusíme pod pokličkou do měkka, až se téměř všechna voda vypaří.

3. Propasírujeme přes jemné sítko. Vhodnější je nepoužívat kovové (neměla jsem jiné), uchová se více vitamínu C.

4. Propasírovanou dřeň ochutíme dle svých představ, promícháme ještě na teplé plotně.

5. Rozlijeme do sterilních skleniček, uzavřeme pevně čistým víčkem a necháme ještě chvíli v teplé troubě asi na 70°C tepelně zakonzervovat nebo ve vodě, stejně jako když zavařujeme ovoce nebo vyrábíme marmeládu.

6. Dle svých zkušeností nechávám skleničky vychladnou dnem vzhůru.

Samozřejmě dřeň můžete také ihned po rozlití nechat vychladnout a poté zamrazit. Je praktické mít ji v kuchyni po ruce a použít jako přídavek do různých pokrmů, koktejlů či smoothie. V tak malém a nepravidelném množství ovšem nelze počítat s hlohem jako s medikamentem. Obsahuje však plnohodnotné látky a vitamíny, které mohou v této formě posloužit jako zajímavé zpestření a obohacení zimní stravy.

Otevřené srdce všem přeje Veronika

Autorkou článku je Veronika Němcová, Foto: autorka a Pixabay.

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Profesionální aromaterapeutka, Kräuterpraktikerin at Aromapflege & Mehr. Tirol.
„Nejraději trávím čas v přírodě. Nalézám v ní inspiraci, poučení i útěchu. Jsem fascinována její rozmanitostí a důmyslností. Vnímám ji jako dar, který je tu pro naši radost i užitek. Věřím, že vše má svůj smysl a zákon a proto hledám souvislosti a logická vysvětlení.“

Veronika trávila několik let cestováním. Po návratu do České republiky vystudovala geografii pro pedagogy, na matěřské dovolené absolovala Institut aromaterapie v Praze. Nyní žije v rakouském Tyrolsku, kde vystudovala Innsbruckou Kräuterschule. Své vědomosti prohlubuje účastí na aromaterapeutických konferencích a kurzech o Feng-Shui, vzdělává se na německé akademii PRIMAVERA.
Veronika Němcová

Napsat komentář