Ruce od hlíny: Léčivá síla jehličnanů, Středomoří na zahradě a čarovná marináda

Příroda letos díky rychlému nástupu léta tančí kvapík, a tak je nejvyšší čas nasbírat výhonky jehličnanů na sirup proti kašli. Tří zmrzlých se už bát nemusíme, takže můžete bez obav vysadit ven i původně středomořské bylinky. Na závěr se s vámi podělím o recept na marinádu s petrželkou. Nic složitého. V jarní jednoduchosti je totiž krása .) Jdeme na to!

Článek je dalším jarním příspěvkem našeho vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. Celý si ho přečtou pouze jeho předplatitelé. Kromě 6 článků měsíčně s hromadou informací, receptů a návodů máme pro ně i pár prémií navícO programu se dozvíte více TADY. A taky si můžete “na zkoušku” přečíst 6 prvních článků jen tak ZDARMA!

Jarní síla a zdraví z jehličnanů

Mladé výhonky jehličnanů mají svěží zelenou barvu

Od května do června (ve vyšších polohách) si můžete nasbírat mladé výhonky jehličnanů a připravit z nich vynikající sirup nebo med na zimu. Hodit se bude, až vás přepadne kašel nebo zaražená rýma. Jehličnany totiž obsahuje silice, které mají mukolytické účinky. Pomáhají rozpouštět a vykašlávat hleny. Jsou velikou zásobárnou vitamínu C! Sbíráme mladé výhonky do pěti centimetrů délky. Nikdy neobírejte celou větev, protože tím byste zabránili tomu, aby strom dále rostl. Loni jsem sběr konzultovala s lesáky. Pokud nevlezete do lesní školky a budete sbírat s rozumem ze spodních větví množství pro vlastní potřebu, je to naprosto v pořádku. Strom poproste o pomoc, myslete na to, k čemu by měly výhonky sloužit a sbírejte s citem.

Pro výhonkové sirupy si nejraději vybírám smrk nebo jedli. Můžete je samozřejmě také namíchat. Zkuste kousek sníst hned na vycházce. Je to velmi osvěžující! Rozhodně doporučuji si připravit čaj, studený macerát (nechejte v karafě s vodou přes noc) nebo sirup na limonádu hned. Já dávám hrst výhonků na 250ml vody, povařím, osladím (cukrem nebo medem) a skladuji v ledničce. Je potřeba spotřebovat co nejdříve, protože takto připravený sirup není nijak zakonzervovaný. Do limonády můžete dát 50 ml sirupu, citrónovou šťávu, osvěžit polévkovou lžící mátového nebo myrtového hydrolátu, litr perlivé / pramenité vody a máte originální občerstvení pro jarní posezení s kamarády.

Do výroby sirupu můžete zapoji i děti. Nabírání lopatičkou je zábava!
Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se

Anna Krutová

Odborná aromaterapeutka, masérka at Aromaterapie Brno
„Jmenuji se Anna Krutová. Chtěla jsem žít bez ibalginu, coldrexu a dalších léků. Začala jsem pěstovat byliny. A nakonec vystudovala Institut aromaterapie. Od mojí původní profese novinářky a režisérky mě osud vane směrem k rostlinám. Je to voňavé, příjemné a návykové .).“

Anna je absolventkou Institutu aromaterapie v Praze, studovala Holistickou aromaterapeutickou školu v Kyjově a aktuálně je ve výcviku v dynamické bodypsychoterapii. Žije a působí v Brně, kde má také aromaterapeutickou praxi.
Anna Krutová