Příroda letos díky rychlému nástupu léta tančí kvapík, a tak je nejvyšší čas nasbírat výhonky jehličnanů na sirup proti kašli. Tří zmrzlých se už bát nemusíme, takže můžete bez obav vysadit ven i původně středomořské bylinky. Na závěr se s vámi podělím o recept na marinádu s petrželkou. Nic složitého. V jarní jednoduchosti je totiž krása .) Jdeme na to!
Jarní síla a zdraví z jehličnanů

Od května do června (ve vyšších polohách) si můžete nasbírat mladé výhonky jehličnanů a připravit z nich vynikající sirup nebo med na zimu. Hodit se bude, až vás přepadne kašel nebo zaražená rýma. Jehličnany totiž obsahuje silice, které mají mukolytické účinky. Pomáhají rozpouštět a vykašlávat hleny. Jsou velikou zásobárnou vitamínu C! Sbíráme mladé výhonky do pěti centimetrů délky. Nikdy neobírejte celou větev, protože tím byste zabránili tomu, aby strom dále rostl. Loni jsem sběr konzultovala s lesáky. Pokud nevlezete do lesní školky a budete sbírat s rozumem ze spodních větví množství pro vlastní potřebu, je to naprosto v pořádku. Strom poproste o pomoc, myslete na to, k čemu by měly výhonky sloužit a sbírejte s citem.
Pro výhonkové sirupy si nejraději vybírám smrk nebo jedli. Můžete je samozřejmě také namíchat. Zkuste kousek sníst hned na vycházce. Je to velmi osvěžující! Rozhodně doporučuji si připravit čaj, studený macerát (nechejte v karafě s vodou přes noc) nebo sirup na limonádu hned. Já dávám hrst výhonků na 250ml vody, povařím, osladím (cukrem nebo medem) a skladuji v ledničce. Je potřeba spotřebovat co nejdříve, protože takto připravený sirup není nijak zakonzervovaný. Do limonády můžete dát 50 ml sirupu, citrónovou šťávu, osvěžit polévkovou lžící mátového nebo myrtového hydrolátu, litr perlivé / pramenité vody a máte originální občerstvení pro jarní posezení s kamarády.

…