Dnes, v období virů a nachlazení, se nám bude hodit povídáni o cibuli, která se může hrdě hlásit k superpotravinám. Všichni ji známe a všichni ji používáme. Někdo na ni nedá dopustit, někdo ji nemusí. A protože jsou mé články o širokém uplatnění domácích surovin nejen k jídlu, nakoukneme do přírodní lékárny, do kuchyně, na zahradu a nabídnu vám i recept na kosmetiku či velikonoční tvoření.
Přečtěte si a inspirujte se…
- Co cibule obsahuje, jaké má účinky a jaké její druhy známe?
- Jak nám cibule může pomoci při nachlazení, popáleninách nebo hnisajících ránách? (členská část)
- Jak využít cibuli v kosmetice (recept na domácí elixír proti vráskám), na zahradě (recept na postřik na růže a při barvení velikonočních vajíček? (členská část)
Druhy cibule
- cibule kuchyňská – žlutá, bílá nebo červená klasika
- cibule šalotka – má drobnější cibulky, které rostou ve shlucích. Má jemnější chuť, není tak ostrá. Také déle vydrží, ať už na záhonu nebo uskladněná. Hodí se k vaření, do salátů, ale také k nakládání do sladkokyselého nálevu, buďto samostatně, nebo do zeleninových směsí.
- cibule zimní (ošlejch) – kdysi u nás byla hodně rozšířená, časem se na ni neprávem trochu pozapomnělo. Snáší i velmi silné mrazy, proto ji můžeme sklízet celou zimu. Sklízí a konzumuje se zelená nať, nejlépe syrová, protože obsahuje spoustu vitamínu C. Takže přes zimu, kdy není pažitka, nám poslouží stejně dobře na přizdobení třeba brambor, polévek, do pomazánek atd.
Co cibule obsahuje?
- vitamíny řady B
- vitamín C
- antibioticky působící fytoncidy, složené ze zvláštních sirných sloučenin
- silice
- cukry
- organické kyseliny
- flavonoidy a další látky
Jaké má účinky?
- působí antibioticky
- zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a ve střevech
- zvyšuje sekreci žluče
- zvyšuje tvorbu pankreatických enzymů
- uvolňuje zahlenění dýchacích cest a usnadňuje vykašlávání
- stimuluje srdečně-cévní systém a působí na něj antiskleroticky
- působí desinfekčně ve střevech
- účinná je při léčbě trichomonózy
…