Začínáme s aromaterapií: jak používat éterické oleje na kůži? [video]

Druhý díl videoseriálu o aromaterapii pro nadšené začátečníky se věnuje mazání. Dozvíte se, jaké éterické oleje je vhodné aplikovat na kůži, jak používat roll-on a na co si dát pozor. Jaké zvolit dávkování, chcete-li se hýčkat a rozmazlovat, a jaké naopak při řešení konkrétních obtíží? A jak si vyrobit vlastní pleťové či tělové oleje a masti?

Již druhým rokem pro vás sepisuji svoje zkušenosti s éterickými oleji do košatých článků Vůně přírody. Vždy vysvětluji, jak olej vnímám já, jaké použití je u něj doporučováno v kvalitní literatuře, jaké má kontraindikace a jak jej používat ve směsích. Článek vždy završuji praktickými recepty. Z dotazů našich čtenářů a předplatitelů vznikl popud podívat se ještě na základy aromaterapie obecně a seriál tak hezky zastřešit. A tak vznikla videa s nejpalčivějšími tématy, které užijete při míchání vlastních výrobků a směsí. Nechť jsou vám inspirací. 🙂

Video je součástí online programu Bylinky našich babiček 2 a už teď pro vás s radostí natáčíme další. Jukněte taky na předchozí video o inhalacích.

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se

Moringový olej je plný života. Seznamte svou pleť s jeho blahodárnými účinky

Moringa se jmenuje olejodárná – Moringa oleifera. Prostě má svůj poklad přímo v názvu. Není na světě mnoho takových rostlin, právem se jí říká „zázračný strom“. Moringový strom je pro místní obyvatele nepostradatelným zdrojem živin, v Africe se konzumují hlavně listy, v Indii zase plody. A olej získávaný z jejích semen je také mimořádný. Obzvláště pro naši pokožku.

Přečtěte si,

  • proč je moringa opravdový zázrak a co všechno umí,
  • jak olej využívaly už starověké kultury,
  • jak poznat opravdu kvalitní moringový olej,
  • na jakou se hodí pleť a jakou máme s moringovým olejem zkušenost my v redakci 🙂

Upřímně, zdá se to až neuvěřitelné, co všechno tenhle nenápadný strom umí. Ano, moringa je jedním z hitů současné zdravé výživy a oslavují ji i vyznavači „superfoods“. Já se prokousala reklamním balastem výrobců i prodejců a došla až k podloženým odborným studiím. Jak je u mne obvyklé, vedla moje objevná cesta přes tradiční starobylé způsoby použití mezi původními obyvateli. A musím odpovědně zvolat: Je to opravdu zázrak! Například nadrcená semena díky svým koagulačním vlastnostem umí čistit vodu! Čtěte a mažte se. Moringa určitě překvapí i vás.

Moringa – zázračný strom života, ale proč?

Moringa olejodárná
Moringové lusky jsou až 60 cm dlouhé.

Moringový strom je nejen zázračný, ale je i velice zajímavý z botanického úhlu pohledu. Roste velice rychle, až 3 metry za rok, kvete již ve dvou letech. Vykvétá dvakrát za rok a průběžně vytváří plody. Dá se pěstovat tak, že se urychlí jeho plodnost. Dobře odolává suchu díky hlízám, které si vytváří na kořenech.

V oblastech s dostatkem tepla a vody lze listy získávat z mladých stromků již za 2,5 měsíce po výsadbě, na 1 ha plantáže lze za rok vyprodukovat až 27 t čerstvých listů. Listy moringy jsou velmi důležitou a nutričně bohatou složkou stravy hlavně v Africe. Konzumují se syrové ve formě salátů i vařené v polévkách a omáčkách. V období nadbytku se i suší. Obsahují mnoho minerálů, vitamínů a proteinů.

Z Afriky také pochází moringový olej Saloos, kterým jsem se při psaní článku poctivě mazala…

Moringová semena jako zdroj super oleje, ale i čistič vody

Plody se vyvíjejí asi 3 měsíce, začínají jako narůžovělá zkroucená trubice která se postupně prodlužuje do průměrné délky 20 cm (maximálně i přes 60 cm). Zelené, ještě nezralé lusky, jsou velmi oblíbené zejména na indickém subkontinentu. Připravují se obdobně jako zelené fazolové lusky, vyvážejí se dokonce i konzervované. Semena ze zralých plodů se praží a chutnají jako ořechy.

Prášek z rozdrcených semen nebo pokrutin dokáže vyčistit kalnou vodu (0,2 g prášku pročistí 1 litr kalné vody). Ve vodě rozpustné proteiny ve funkci koagulantu dokážou vyvločkovat (flokuovat) vodní zákal, který usedne na dno nádoby. V některých oblastech okolo Nilu se takto voda před převařením tradičně upravuje.

Jeden z nejstarších olejů světa

Moringový olej
Vypadá celkem nenápadně, ale mnoha lidem pomáhá přežít.

Zralá semena obsahují velké množství oleje (až 40 %) , který se po vylisování používá jednak pro kulinářské účely a kosmetiku, ale i v jemné mechanice, např. hodinářství.

Olej prodávající se někdy také pod názvem „behenový“ je nevysychavý a má mimořádně dlouhou trvanlivost. Byl oblíbeným olejem i ve starověkých kulturách, využíval se pro maceraci aromatických bylin a pryskyřic. Vzniklý olej byl pak tím, co známe z pramenů jako vonné oleje.

I ve starém Egyptě věděli o blahodárných účincích moringového oleje. Oblíbený byl díky svým pozitivním účinkům na ochranu pokožky proti ničivému prachu, písku a slunci a při dlouhých cestách v poušti. Byl zde natolik ceněný, že lahvička moringového oleje patřila i výbavě zemřelých.

Jak poznat pravý moringový olej?

Zeptali jsme se u odborníků. Pan Harašta, majitel společnosti Saloos, odpovídá: „Kvalitních moringových olejů na trhu není mnoho. Základním určujícím faktorem kvalitního moringového oleje je vysoký obsah kyseliny behenové 5–6 %, díky které moringový olej tuhne. Někdy se mu proto říká behenový olej. Jednoduchý pokus může být, když jej na chvíli vložíte do ledničky: kvalitní olej za nějakou dobu ztuhne, to je právě důkazem obsahu kyseliny behenové.

Potěšení pleti se jmenuje moringový olej

Květy moringy olejodárné
Konzumují se i květy, například v salátech, a kořeny chutnají jako křen.

Tento vysoce vyživující olej vyniká také svými protizánětlivými a antiseptickými účinky. Mimořádně vhodný je na extrémně vysušenou, znečistěnou a problematickou pokožku se sklony k akné. Pomáhá zmenšit rozšířené póry a zlepšuje vzhled kůže tím, že ji zanechá nádherně rozzářenou.

Cestu k moringovému oleji si našla na Bali i naše redaktorka Petra Torová:

Na moringový olej jsem byla velmi zvědavá. Před dvěma lety jsem byla na Bali a tam jsem se od místních lidí dozvěděla, jak ceněný a univerzální tento strom je, co všechno z něj využívají a jak jsou nejen listy plné minerálů a vitamínů. Olej je lehce nažloutlý, voní po pražených oříšcích a moc dobře se roztírá a vstřebává.

Protože sama ráda ověřuji věci tradičně dlouho využívané, hledala jsem moringový olej od doby, kdy jsem o něm četla v knize Tekuté slunce od Jana Kusmirka. Postupně jsem vyzkoušela několik různých variant od více firem a musím konstatovat, že kvalita moringového oleje od Saloos jednoznačně vítězí. Má krásnou jemnou oříškovou vůni, skvělou konzistenci a účinky naprosto odpovídají předpokladům. Budu si ho kupovat, jak jen to půjde. Moje pleť jásá!

Právě proto, že je tak úžasný, zeptala jsem se v Saloosu, jestli nemají v plánu ho přidávat i do kosmetiky. Zatím ne, ale lahvička s čistým olejem je sama o sobě skvělým kosmetickým produktem!

Moringa v tradicích a historii

V lidovém léčitelství má moringa olejodárná také široké využití, kořenů se používá při poruchách trávení, proti břišním a střevním parazitům i jako lék tlumící bolest, semena působí protizánětlivě i snižují horečku, listy jsou účinné proti kurdějím. Moringa původně pochází z Indie, kde je již po tisíciletí používána v ajurvédské medicíně.

 

Zdroje:

  • Moringa olejodárná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2019 [cit. 2019-05-21]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Moringa_olejod%C3%A1rn%C3%A1
  • Super potravina Moringa oleifera [online]. Nová Regena, 2015 [cit. 2019-05-21]. Dostupné z: https://www.e-regena.cz/superpotravina-moringa-oleifera/
  • Phytother Res. [online]. John Wiley, 2005, 2005(21) [cit. 2019-05-21]. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2023
  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.

 

Foto: Pixabay.com

 

Partnerem článku je:

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Zamilujte si švestkový olej: českou tradici i voňavý hit současnosti

Troufám si konstatovat, že tomuhle oleji okamžitě propadnete. Jeho vůně je ve světě přírodních produktů opravdu „něco“ s velkým „N“. A jeho účinky, zdaleka nejen kosmetické, taky. Tak mne vlastně nepřekvapilo, když jsem objevila, že švestkový olej se i v našich končinách lisoval už dávno a patřil ke kuchyňským pokladům hospodyněk. Jakmile ho zkusíte, pochopíte. Pravda, my ho dnes využijeme spíš jako přírodní anti-age kosmetiku než prostředek na smažení koblížků…

V článku se dozvíte:

  • jaké má švestkový olej složení,
  • jak působí na pleť,
  • proč jsme se do něj zamilovaly na první přičichnutí,
  • originální tipy na jeho využití
  • a něco málo z historie.

Ovšem tu jeho krásnou specifickou vůni, tu k vám takhle nedoručím… ale už na ni nikdy nezapomenu.

Marcipánový, hydratační a trvanlivý

Vaše pleť bude rozradostněná po použití švestkového oleje.

Švestkový bio olej má zlatavou barvu, již zmiňovanou překrásnou, výraznou vůni jemně hořkých mandlí, voní „marcipánově“. Velmi dobře se vstřebává. Nezanechává pocit mastnoty ani neucpává póry. Pleť je po něm vláčná, zářivá a spokojená.

Je plný výživných omega mastných kyselin (13 různých druhů) a vitamínů A a E, které pomáhají hydratovat suchou pokožku, vlasy a nehty. Obsahuje i vitamín B, provitamín B5 (beta-karoten).

Jen pro zajímavost, bio švestkový olej pokožce poskytuje ještě výraznější ochranu před volnými radikály než arganový olej.

A protože i nás dostala jeho vůně, ptáme se pana Harašty, majitele společnosti Saloos, jestli si pamatuje na svůj první pocit z bio švestkového oleje: “Pamatuji si velmi přesně. Žádný jiný mě tolik neoslovil vůní jako tento. Bio švestkový olej si nás v Saloos okamžitě získal už při prvním přivonění a dotyku. Má příjemnou a jemnou vůni, nečekaně připomíná sladký marcipán a jemně nahořklé mandle. Sametově hebká a projasněná pokožka, to jsou pocity při prvním použití.”

TIP autorky: Voňavý kondicionér na vlasy? Vetřete 2 kapky do konečků vlhkých, umytých vlasů.

Olej má také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat potíže s podrážděním pleti, tmavými skvrnami, kruhy pod očima i vráskami. Svým exkluzivním složením působí proti volným radikálům. Obsah účinných látek udržuje i vysokou stabilitu oleje.

TIP autorky: Použijte švestkový olej jako balzám na rty. Stačí rozetřít jednu či dvě kapky. Je to velká dobrota a skvěle funguje!

Peckové rostlinné oleje

V rámci mých kurzů o rostlinných olejích mají oleje lisované z pecek ovocných plodů své čestné místo. Jsou si podobné, nicméně každý má svá specifika. Asi nejznámější i nejpoužívanější je olej z meruňkových jader, často je doporučován i pro dětskou pokožku.

Méně známé jsou například oleje z broskví či třešní. Všechny oleje z peckovin, které jsem vyzkoušela, mají společnou jistou „šťavnatost“. Tu jako by byly schopné přenést i na naši pleť.

A s čím exkluzivní bio švestkový oleje kombinovat? Pan Harašta ze Saloos doporučuje: “V kombinaci s bio švestkovým olejem bych doporučil mandlový olej a jojobový olej v poměru 1:1. V kvalitní aromaterapii představují nedílnou součást masážních směsí a jsou nesmírně příznivé pro pokožku.”

Otestovaly jsme pro vás bio švestkový olej Saloos

„Švestkový olej má nádhernou vůni. Cítím z něho jak švestky, tak jádra, která jsou nahořklá a připomínají mi lehce vůni mandlí. Olej je rychle vstřebatelný a nezanechává mastné stopy. Stačí ho použít jen pár kapek (cca 5) a mám krásně natřený celý obličej. Olej je příjemný na obličej i na ruce, zkoušela jsem ho i na nohy po holení a super. Prostě mě nadchnul. :-)“

– Hana Perková

„Švestkový olej je pro mě příjemně zvláčňující, nezanechává mastný film a úžasně voní.“

– Sára Rottová

„Pro jeho výjimečnou vůni a účinky na suchou pleť ho ráda používám do pleťového séra či ho přimísím k makadamiovému oleji a natřu se po koupeli – pak jsem k sežrání…“ 

– Hana Heřmanová (Čarokrásno)

„Švestkový olej je velmi příjemný na pleť. Dávám si ho na noc, dobře se vstřebává. Krásně voní po švestkových jádrech, lehce navinule, zpočátku připomíná marcipán, pak trochu švestky v rumu… Je to taková voňavá specialitka mezi oleji, možná by se hodil i na dezerty nebo pečení.“ 

– Petra Torová

Tip redakce: Otestovaly jsme také další olejové skvosty… šípkový, chia a malinový olej.

Povidla, slivovice a… Olej!

Švestkový olej najde i kulinářské využití.

Švestková jádra coby olejodárná surovina byla pro naše předky využitím jinak bezcenného materiálu. Nejvíce se ze švestek vařila povidla nebo pálila slivovice. Pecky se schraňovaly, sušily, jadérka vyloupávala.

Asi vás nepřekvapí, že tenhle olej byl dobře známý na Moravě. Ve skanzenu v Rožnově si můžete původní mechanický lis dodnes prohlédnout. Na slováckém Horňácku se tlačil (lisoval) „kostkový“ (peckový) olej.

Paní Marie Balejová ze severních Čech vzpomínala v anketě L.N. roku 1941: „Jakmile začala sezona vaření švestkových povidel, schovávala babička pečlivě všechny pecky ze švestek. Mívala jich na půdě, kde je sušila, rozprostřenou velkou hromadu. V zimě se pak jádra vytloukala kladívkem a znovu sušila. Z těch potom si dala babička ve stupárně vytlačiti olej. Měla ho vždy velkou bandasku – byl to lahodný, vonný a vydatný olej, který věru stál za tu práci. Buchtičky na něm pečené a smažené měly rajsky křupavé kůrčičky.“ (Úlehlová-Tilschová, 2011)

TIP autorky: Experimentujete se zeleninovými saláty? Zkuste jednou přidat k listovým salátům a oblíbené zelenině nakrájené sušené švestky a do zálivky kromě kvalitního oleje, balzamika a trošky dobré hořčice ještě pár kapek švestkového oleje.

Zdroje:

  • ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, Marie. Česká strava lidová. Praha: Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-421-6.
  • Cosmetics. Plumoil [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné z: http://www.plumoil.com/cosmetics.html
  • Plum Kernel Oil. Fragrant Earth [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné z: https://www.fragrantearth.com/Plum-Kernel-Oil
  • Persic-carrier-oils-for-aromatherapy-apricot-cherry-peach-and-plum. Sedonaaromatics [online]. [cit. 2019-04-09]. Dostupné z: https://sedonaaromatics.com/persic-carrier-oils-for-aromatherapy-apricot-cherry-peach-and-plum/

Partnerem článku je:

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Kokosový olej je typická jedlá kosmetika s chutí a vůní tropického ráje

A univerzální prostředek do domácnosti. Já osobně mám doma vždy 3 oleje, říkám jim „základní olejová trojka“. Kromě kokosáku je to ještě konopný a dýňový. Kokosový olej je obzvláště v létě jen těžko zastupitelný. V koupelně i v kuchyni. Tak třeba na smažení palačinek nic lepšího neexistuje… A na tělo lehce přismažené od letního slunka asi taky ne. V článku se dozvíte na co všechno ještě tahle dobrota je. A taky proč je tuhý a ne tekutý jako jiné oleje.

Kokosový olej miluje pokožka. Je hydratující a ochlazující, tedy ideální vlastnosti do sluneční sezóny. A může být nějaké pleťová péče víc přírodní, než taková, co ji lze bez váhaní zbaštit? O jeho účincích na náš exteriér i interiér se trochu rozepíšu a přidávám pár receptů jak kosmetických, tak těch od plotny. Plus jednu aromaterapeutickou směs na dny, co potřebují pořádně a luxusně ovonět, směs stvořenou pro tento článek a pro kombinaci s kokosovým olejem.

Ve správném tropickém ráji nesmí kokosová palma chybět

Kokosový olej – tuk – máslo?

Název olej se asi používá nejčastěji. I když jde v podstatě o tuhý tuk, který se rozpouští při 25° C. Což zjistí každý, kdo si ho přibalí na letní dovolenou. Na tu je mimochodem skvělý doplněk, zastane totiž více úkolů najednou a šetří tím pádem místo v zavazadlech.

Kokosovník ořechoplodý Cocos nucifera

Tak se jmenuje palma, z níž jsou známe kokosové ořechy. Olej se získává z bílé dužniny ořechu, před zpracováním se naseká na plátky a usuší. Někdy jste se možná setkali s názvem „kopra“, tak to je právě tahle kokosová dužnina.

Obsahuje až 86% nasycených mastných kyselin, jsou to:

  • Laurová
  • Myristová
  • Palmitová
  • Kaprinová
  • Kaprylová

Tedy mastné kyseliny středně dlouhého řetězce, lidské tělo je neukládá do tukových zásob, ale hned spotřebovává. Vysoký obsah právě těchto kyselin zajišťuje oleji/tuku dobrou stabilitu i tuhou konzistenci.

Výhody kvalitního kokosového oleje

  • má antibakteriální vlastnosti a působí proti plísním
  • je jedním z mála zdrojů kyseliny laurové (obsahuje ji mateřské mléko)
  • napomáhá harmonizovat krevní cukr a krevní tlak
  • podporuje imunitní systém a zažívání
  • posiluje paměť a činnost mozku
  • je dobře stravitelný
Tenhle olej určitě nezapomeňte sbalit na cesty

Obrázky tropických rájů bez typické siluety kokosové palmy? Nemožné…

Kromě turisticky lákavého vzhledu ale tahle palma nabízí mnohem víc. Užitek z jejích plodů – kokosových ořechů – jsme již probrali. Z listů palmy se vyrábějí střechy, rohože i oblečení. Tuhá vlákna ze skořápek ořechu se používají na výrobu hrubých rohožek, kartáčů, provazů, klobouků. Dnes už i u nás můžete zakoupit zeminu s obsahem kokosového vlákna nebo čisté jako mulčovací materiál. Existují kokosové uhlíky do vodních dýmek či pro vykuřování. Strom je tedy mnohostranně využitelný.

Jak se vyznat v kvalitě?

Trh je kokosovými oleji dosti nasycen. Je to už několik let hit a prodejci logicky jdou s dobou. Někdy může tedy být těžké najít ten správný olej. Sama jsem se párkrát nachytala. Moje zkušenost je, že nejlevnější oleje jsou „nic moc“. A ty hodně drahé jsou zas trochu „přeceněné“.

Takže zlatá střední cesta. Hledejte „Panenský za studena lisovaný bio“. Pokud je na obalu i informace, jak jsou palmy pěstované či nějaká zmínka o udržitelných zdrojích, jen dobře!

TIP redakce: O získávání a zpracování rostlinných olejů jsem už psala. Zajímá vás toto téma?

Kokosový olej jako balzám na pokožku

Jedná se o základní rostlinný olej hojně využívaný pro aplikaci na pokožku. Výhodou kokosového oleje pro masáže je, že chvíli zůstává na kůži a vytváří tak dobrou, sametovou skluznou vrstvu. Vhodný je pro sušší a mladší pleť. Tvoří ochranný film, zároveň zjemňuje a hydratuje.

Kůže na ruce před použitím oleje
A viditelně hladší po použití

Využívá se na vlasové zábaly suchých a poškozených vlasů a na ošetření pokožky po holení. Ochlazuje po spálení sluncem, osvědčuje se při zacelování ran, zvlhčuje pokožku.

Vyzkoušejte ho jako nejpřírodnější cestu odlíčení make-upu nebo pro pány jako balzám po holení.

TIP redakce: Unavená pleť? Vysušená, poškozená? Seznamte se, známe 7 olejových pokladů na pomoc!

Vegan základ pro domácí mastičky

Lze jej dobře využít jako základ pro domácí výrobu mastí (místo sádla, vazelíny). Pokud vadí, že se v teple rozteče, namíchejte ho s bambuckým nebo kakaovým máslem půl na půl a vydrží tužší i při vyšší teplotě. Výhodou je dlouhá trvanlivost díky obsahu nasycených kyselin. A rozhodně má takový základ lepší účinek na naši kůži než ropná vazelína.

Přidáním vosku ještě vlastnosti základu vylepšíte. Pokud nechcete použít vosk včelí, jsou dnes k dostání skvělé varianty rostlinných vosků (kokosový, jojobový a další).

A něco navíc!

Využijte ho v domácnosti! Jako prostředek na ošetření dřeva nebo jako krém na koženou obuv…

Myslete na to, že ve větším teple se vám olej rozteče

Recepty kosmetické

Základní masážní olej pro exotickou masáž podle Jana Kusmirka

Kokosový, jojobový, meruňkový smíchejte v přibližně stejném poměru a získáte skvělý masážní základ, lze použít samotný nebo pro přidání éterických olejů.

Nejvoňavější luxusní letní den

Nejvoňavější luxusní den

Jednoduchý tělový peeling (není určeno na obličej!) s krásnou vůní. Já používám třtinový cukr (tělové peelingy stejně dobře vytvoříte z mořské či jemnější himalájské soli nebo z mleté kávy). Směs je opravdu hodně voňavá, pokud chcete něco jemnějšího, uberte éterické oleje. Ale já ji chtěla voňavou. Někdy to prostě člověk potřebuje…

Navíc masáží třtinovým cukrem se pokožka krásně prokrví a provoní. Mícháte-li základ z kokosového oleje, nezapomeňte na to, že voní sám o sobě. A některé esence se s jeho kokosovou vůní nemusí zrovna dobře hodit dohromady. To jen taková rada praktika… Tuhle aroma směs jsem vyladila právě pro kombinaci s jemnou kokosovou vůní. Ideální pro použití před letní party, kde chcete zazářit! Budete díky ní mít výbornou náladu a dost energie na celou noc.

Základ

  • Plastová dóza 50ml naplněná třtinovým cukrem
  • Plastová lahvička 30ml na olejový základ a vůni

Aroma směs

Směs olejů základních nejdříve rozpusťte ve vodní lázni do tekutého stavu, pak přidejte esence a pomalu vlijte do dózičky s cukrem.

TIP redakce: Kvalitní oleje pro kvalitní vlasy, jak je vybírat a používat, aby to fungovalo?

Partnerem článku je firma Yasminka

Po palmovém oleji kokosový?

Za mě je dost pravděpodobné, že podobné kampaně, jaké z posledních let pamatujeme stran palmového oleje, vyvolá v blízké době i produkce kokosového oleje. Mysleme na to již dnes a hledejme olej z udržitelných zdrojů od firem, o kterých víme, že se k přírodě chovají šetrně a rozumně.

Dnes je na trhu několik výrobku z Indie či Filipín, kde rostou kokosové palmy společně s banánovníky, plantáže jsou spravovány v souladu s ekologickým hospodařením.

Další bod je i naše vlastní odpovědná spotřeba, tedy používání v rozumné míře.

Osobně jsem ochutnala oleje z běžné monokultury a ty z kombinovaných zahrad a je to opravdu cítit. Olej je jemnější chutí i vůní, skoro jako by v něm byly trošku cítit i ty banány…

Z vlastní zkušenosti doporučuju kokosový olej na smažení

Kokosový olej jako kuchyňská stálice

V Indii se kokos považuje za posvátnou potravinu. Stará legenda praví, že ho lidé dostali jako dar od bohů. Za studena lisovaný olej je dobře stravitelný.

Jedná se o jeden z nejlepších olejů na smažení, jeho kouřový bod (tedy teplota, kdy se začíná přepalovat) je 190°C. Pokud byste nechtěli ve svém pokrmu ani náznak kokosové vůně, pořiďte si olej dezodorizovaný. Ale něco mu pak bude chybět…

Protože je tento olej při běžné pokojové teplotě tuhý, báječně se hodí pro přípravu polev, domácích čokolád a různého nepečeného cukroví. Dokáže nahradit máslo v křehkém těstě nebo v drobence (v kombinaci s namletými vločkami, cukrem / sirupem a namletými oříšky / semínky).

Recept na zdravý dezert či snídani

Ovocný crumbles s mandlovou drobenkou BEZ CUKRU

Na 4 porce použijte:

  • 500g ovoce
  • 50g kokosového oleje + trochu na vymazání forem
  • 8 lžic javorového sirupu
  • 125g špaldových vloček
  • 100g madlí
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • Špetka soli

V misce si připravte drobenku smícháním vloček, namletých mandlí, vanilky a špetky soli s rozehřátým kokosovým olejem (tekutým) a větší částí sirupu. Nakrájené ovoce trochu osladíte sirupem a nasypete do 4 zapékacích misek lehce vymazaných kokosovým olejem, zasypete drobenkou a dáte zapékat do trouby na 180 stupňů 25 minut.

Dobrou kokosovou chuť! A zdar vašim kokosovým experimentům!

Autorka článku : Kateřina Polívková. Foto: autorka a Pixabay.com.

Vznik tohoto článku podpořila firma Yasminka, děkujeme.

Firma YASMINA CZECH s.r.o. a internetový obchod www.yasminka.cz byl vytvořen s cílem nabídnout zákazníkům kvalitní masážní, esenciální oleje, přírodní mýdla, tělové peelingy, pleťové krémy a přípravky s bylinkami, které nejsou běžně k dostání v České republice. Laboratoř, kde jsou všechny tyto výrobky tvořeny, patří mezi nejlepší výrobce přírodní kosmetiky v celé severní Africe. Naše firma je přímým dovozcem té nejlepší přírodní kosmetiky nejen ze severní Afriky, ale i z dálného východu, zemí Středozemí aj. Máme exkluzivní zastoupení pro ČR a SR. Kosmetika Yasminka je vyrobena ze 100 % přírodních surovin a je vyrobena na základě tisíciletých tradičních receptur.

Zdroje:

  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • JOHARI, Harish. Ájurvéda: léčivá kuchyně: 200 vegetariánských receptů pro zdraví, rovnováhu a dlouhý život. Hodkovičky [Praha]: Pragma, c2007. ISBN 978-80-7349-086-7
  • Dobroty. Beroun: Country Life, 2017, Léto 2017(20). ISSN 1805-5265.
  • Kokosový olej – všestranný voňavý parťák: Kokosový olej a jeho všestranné využití v kuchyni, při péči o tělo a vlasy, ale také v domácnosti. www.eccevita.cz [online]. [cit. 2018-06-26]. Dostupné z: https://www.eccevita.cz/192-kokosovy_olej_-_vsestranny_vonavy_partak
  • HANZLÍKOVÁ, Martina. ŠEDIVÝ, Zbyněk. Skripta Fytoterapie: Institut Aromaterapie, 2010.