Moringový olej je plný života. Seznamte svou pleť s jeho blahodárnými účinky

Moringa se jmenuje olejodárná – Moringa oleifera. Prostě má svůj poklad přímo v názvu. Není na světě mnoho takových rostlin, právem se jí říká „zázračný strom“. Moringový strom je pro místní obyvatele nepostradatelným zdrojem živin, v Africe se konzumují hlavně listy, v Indii zase plody. A olej získávaný z jejích semen je také mimořádný. Obzvláště pro naši pokožku.

Přečtěte si,

  • proč je moringa opravdový zázrak a co všechno umí,
  • jak olej využívaly už starověké kultury,
  • jak poznat opravdu kvalitní moringový olej,
  • na jakou se hodí pleť a jakou máme s moringovým olejem zkušenost my v redakci 🙂

Upřímně, zdá se to až neuvěřitelné, co všechno tenhle nenápadný strom umí. Ano, moringa je jedním z hitů současné zdravé výživy a oslavují ji i vyznavači „superfoods“. Já se prokousala reklamním balastem výrobců i prodejců a došla až k podloženým odborným studiím. Jak je u mne obvyklé, vedla moje objevná cesta přes tradiční starobylé způsoby použití mezi původními obyvateli. A musím odpovědně zvolat: Je to opravdu zázrak! Například nadrcená semena díky svým koagulačním vlastnostem umí čistit vodu! Čtěte a mažte se. Moringa určitě překvapí i vás.

Moringa – zázračný strom života, ale proč?

Moringa olejodárná
Moringové lusky jsou až 60 cm dlouhé.

Moringový strom je nejen zázračný, ale je i velice zajímavý z botanického úhlu pohledu. Roste velice rychle, až 3 metry za rok, kvete již ve dvou letech. Vykvétá dvakrát za rok a průběžně vytváří plody. Dá se pěstovat tak, že se urychlí jeho plodnost. Dobře odolává suchu díky hlízám, které si vytváří na kořenech.

V oblastech s dostatkem tepla a vody lze listy získávat z mladých stromků již za 2,5 měsíce po výsadbě, na 1 ha plantáže lze za rok vyprodukovat až 27 t čerstvých listů. Listy moringy jsou velmi důležitou a nutričně bohatou složkou stravy hlavně v Africe. Konzumují se syrové ve formě salátů i vařené v polévkách a omáčkách. V období nadbytku se i suší. Obsahují mnoho minerálů, vitamínů a proteinů.

Z Afriky také pochází moringový olej Saloos, kterým jsem se při psaní článku poctivě mazala…

Moringová semena jako zdroj super oleje, ale i čistič vody

Plody se vyvíjejí asi 3 měsíce, začínají jako narůžovělá zkroucená trubice která se postupně prodlužuje do průměrné délky 20 cm (maximálně i přes 60 cm). Zelené, ještě nezralé lusky, jsou velmi oblíbené zejména na indickém subkontinentu. Připravují se obdobně jako zelené fazolové lusky, vyvážejí se dokonce i konzervované. Semena ze zralých plodů se praží a chutnají jako ořechy.

Prášek z rozdrcených semen nebo pokrutin dokáže vyčistit kalnou vodu (0,2 g prášku pročistí 1 litr kalné vody). Ve vodě rozpustné proteiny ve funkci koagulantu dokážou vyvločkovat (flokuovat) vodní zákal, který usedne na dno nádoby. V některých oblastech okolo Nilu se takto voda před převařením tradičně upravuje.

Jeden z nejstarších olejů světa

Moringový olej
Vypadá celkem nenápadně, ale mnoha lidem pomáhá přežít.

Zralá semena obsahují velké množství oleje (až 40 %) , který se po vylisování používá jednak pro kulinářské účely a kosmetiku, ale i v jemné mechanice, např. hodinářství.

Olej prodávající se někdy také pod názvem „behenový“ je nevysychavý a má mimořádně dlouhou trvanlivost. Byl oblíbeným olejem i ve starověkých kulturách, využíval se pro maceraci aromatických bylin a pryskyřic. Vzniklý olej byl pak tím, co známe z pramenů jako vonné oleje.

I ve starém Egyptě věděli o blahodárných účincích moringového oleje. Oblíbený byl díky svým pozitivním účinkům na ochranu pokožky proti ničivému prachu, písku a slunci a při dlouhých cestách v poušti. Byl zde natolik ceněný, že lahvička moringového oleje patřila i výbavě zemřelých.

Jak poznat pravý moringový olej?

Zeptali jsme se u odborníků. Pan Harašta, majitel společnosti Saloos, odpovídá: „Kvalitních moringových olejů na trhu není mnoho. Základním určujícím faktorem kvalitního moringového oleje je vysoký obsah kyseliny behenové 5–6 %, díky které moringový olej tuhne. Někdy se mu proto říká behenový olej. Jednoduchý pokus může být, když jej na chvíli vložíte do ledničky: kvalitní olej za nějakou dobu ztuhne, to je právě důkazem obsahu kyseliny behenové.

Potěšení pleti se jmenuje moringový olej

Květy moringy olejodárné
Konzumují se i květy, například v salátech, a kořeny chutnají jako křen.

Tento vysoce vyživující olej vyniká také svými protizánětlivými a antiseptickými účinky. Mimořádně vhodný je na extrémně vysušenou, znečistěnou a problematickou pokožku se sklony k akné. Pomáhá zmenšit rozšířené póry a zlepšuje vzhled kůže tím, že ji zanechá nádherně rozzářenou.

Cestu k moringovému oleji si našla na Bali i naše redaktorka Petra Torová:

Na moringový olej jsem byla velmi zvědavá. Před dvěma lety jsem byla na Bali a tam jsem se od místních lidí dozvěděla, jak ceněný a univerzální tento strom je, co všechno z něj využívají a jak jsou nejen listy plné minerálů a vitamínů. Olej je lehce nažloutlý, voní po pražených oříšcích a moc dobře se roztírá a vstřebává.

Protože sama ráda ověřuji věci tradičně dlouho využívané, hledala jsem moringový olej od doby, kdy jsem o něm četla v knize Tekuté slunce od Jana Kusmirka. Postupně jsem vyzkoušela několik různých variant od více firem a musím konstatovat, že kvalita moringového oleje od Saloos jednoznačně vítězí. Má krásnou jemnou oříškovou vůni, skvělou konzistenci a účinky naprosto odpovídají předpokladům. Budu si ho kupovat, jak jen to půjde. Moje pleť jásá!

Právě proto, že je tak úžasný, zeptala jsem se v Saloosu, jestli nemají v plánu ho přidávat i do kosmetiky. Zatím ne, ale lahvička s čistým olejem je sama o sobě skvělým kosmetickým produktem!

Moringa v tradicích a historii

V lidovém léčitelství má moringa olejodárná také široké využití, kořenů se používá při poruchách trávení, proti břišním a střevním parazitům i jako lék tlumící bolest, semena působí protizánětlivě i snižují horečku, listy jsou účinné proti kurdějím. Moringa původně pochází z Indie, kde je již po tisíciletí používána v ajurvédské medicíně.

 

Zdroje:

  • Moringa olejodárná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2019 [cit. 2019-05-21]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Moringa_olejod%C3%A1rn%C3%A1
  • Super potravina Moringa oleifera [online]. Nová Regena, 2015 [cit. 2019-05-21]. Dostupné z: https://www.e-regena.cz/superpotravina-moringa-oleifera/
  • Phytother Res. [online]. John Wiley, 2005, 2005(21) [cit. 2019-05-21]. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2023
  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.

 

Foto: Pixabay.com

 

Partnerem článku je:

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

7 exkluzivních rostlinných olejů na pomoc proti vráskám a unavené pleti

Marocké arganové oříšky, rudé šípky, tobolky moringového stromu, lahodné makadamiové ořechy, semínka pupalky dvouleté či jadérka granátového jablka. Všechny tyto přírodní plody mají něco společného. Ukrývají v sobě tekutý poklad. Velmi kvalitní výživné oleje s úžasnými účinky pro pleť. Těchto sedm vybraných rostlinných olejů pomáhá obzvláště pleti zralé, suché, nedostatečně vyživené nebo jinak stresované.

Každý je trochu jiný. Mají specifické účinky, barvu i vůní. Můžete je najít ve složení těch nejdražších krémů proti projevům stárnutí. Nepatří zrovna k nejlevnějším rostlinným olejům, ale vřele doporučuji zkusit, co umí. Možná se pak od značkových anti-age produktů obrátíte k čisté síle přírody v podobě za studena lisovaných olejů. Na konci článku najdete 3 recepty na regenerační oleje pro různé typy pleti.

Kde se rostlinné oleje berou a jak se získávají? Dozvíte se v prvním dílu seriálu o rostlinných olejích.

Arganový olej – Argania spinosa oil

Ořechy, z nichž se získává, jsou pochoutkou marockých koz. Pokud otevřete lahvičku s arganovým olejem, můžete zacítit typickou vůni až pach připomínající právě kozy. Nelekejte se však! Olej obsahuje vysoké množství antioxidačního vitaminu E, karoteny a skvalen.

Tradičně se lisuje za studena v jižním Maroku. V místech svého původu je po staletí používaný na zkrášlení pokožky a udržení mladistvého vzhledu. Vyhlazuje vrásky a zjemňuje pleť, udržuje její hydrataci. Dále zlepšuje stav pleti vysušené sluncem či větrem. Je vhodný i jako jemný prostředek k péči o oční okolí.

Prodává se z nepražených (vhodný spíše pro pleť) i pražených (spíše ke konzumaci) jader. V marocké kuchyni je arganový olej známou přísadou, u nás pro jeho vysokou cenu k jídlu moc využíván není.

Marocká koza na arganovém stromě
Arganové oříšky, z nich se lisuje olej

Olej ze semen granátového jablka – Punica Granatum Oil

Hustý a výživný olej s výraznou sladkou vůní, samostatně může být až trochu moc hutný, ale ve směsi například s jojobovým nebo mandlovým olejem je ideálním pomocníkem pro suchou, stárnoucí, unavenou, popraskanou pleť. Obnovuje totiž jak elasticitu, tak přirozenou hydrataci. Dobře dělá i vlasům ve vlasových olejích a zábalech, přidává se do šamponů i kondicionérů.

Granátové jablko obsahuje vzácné rostlinné hormony

Tento olej je unikátní, stejně jako plody, z nichž se získává. Jeho léčivé působení znaly všechny civilizace v oblastech, kde roste. V Číně, Indii, na Blízkém východě i ve Středomoří si cenily jeho vlastností. Díky unikátnímu komplexu látek (kyseliny, antioxidanty, rostlinné hormony) pomáhá vnitřně hlavně na potíže způsobené hormonální nerovnováhou. Návaly horka a pocení v menopauze, osteoporóza, PMS, ale i vysoký tlak, arterioskleróza, diabetes…

 

Jojobový olej – Simmondsia chinensis oil

Simondsie čínská a její plody

Simondsie čínská je stromem, který vydrží uprostřed pouště až rok bez vláhy. Velmi ceněný pleťový i tělový olej vhodný pro všechny typy pleti včetně velmi citlivé. Chemickými vlastnostmi se jedná o tekutý vosk s unikátním poměrem vysoce nenasycených mastných kyselin. Jeho životnost je poměrně delší než u ostatních rostlinných olejů. I proto je ideálním základem olejových parfémů. Přirozeně chrání před slunečním zářením (ochrana cca odpovídá UV faktoru 3).

regenerační schopnosti, dobře se vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelným používání pomáhá vyšší odolnosti pleti. Dobře dělá pokožce vysušené a popraskané, ekzematické. Je protizánětlivý, a tedy vhodný i pro pleť mastnou či s akné. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Já osobně ho ráda používám místo krému na ruce, pár dobře rozetřených kapek zajistí výživu i ochrannou vrstvičku.

Makadamiový olej – Macadamia ternifolia oil

Makadamiové ořechy

Olej se lisuje z ořechů s vysokým obsahem oleje a je pro pokožku nesmírně výživný. Jeho celkové složení je velmi blízké lidskému kožnímu mazu. Obsahuje i vzácnou kyselinu palmitoolejovou, která je zásadní pro udržení vitality pokožky na buněčné úrovni. Během menopauzy této kyseliny v pokožce rapidně ubývá, proto je makadamiový olej významným pomocníkem proti stárnutí pleti.

Podporuje hydrataci, zajišťuje regeneraci tkáně a má antioxidační účinky. Hodí se pro pleť zralou, suchou a citlivou včetně ošetření očního okolí. Velmi dobře a rychle se vstřebává a pokožku zanechává sametovou, je ideální k obohacení masážních směsí.

Moringový olej – Moringa oleifera oil

Moringový pouštní strom

Je lehčí než většina zde představovaných olejů, přesto vysoce vyživující. Kromě toho má protizánětlivé a antiseptické účinky a harmonizuje produkci kožního mazu. Hodí se i na pokožku nečistou a extrémně suchou.

V kosmetice se využívá zejména pro své antioxidační účinky při kůrách proti stárnutí. Rychle se vstřebává. Zvlhčuje, zvláčňuje, čistí a pěstí.

Někdy se vyskytuje jako behenový olej. Patří k olejům, které lidstvo využívá od nepaměti, byl známý již ve starověkém Egyptě. Než se začal používat alkohol, ředily se moringovým olejem parfémy, velmi dobře totiž vzdoruje oxidaci. Spolu s jojobovým olejem patří k nejtrvanlivějším rostlinným olejům vůbec.

Kromě oleje je dnes k dostání mnoho dalších produktů z Moringy olejodárné, například prášek s listů jako doplněk stravy nebo čaj.

Tip redakce: Přečtěte si o moringovém oleji více

Pupalkový olej – Oenothera biennis oil

Olej z pupalky je významný i jako doplněk stravy

Olej se lisuje z maličkých semínek pupalky dvouleté a má významné regenerační účinky na problematickou a poškozenou pokožku. Díky obsahu cenné kyseliny gama-linolenové účinně navrací pleti elasticitu, pomáhá při ekzémech a lupence, ošetřuje citlivou, suchou a zralou pleť.

Je účinnou regenerační složkou v mnoha kosmetických přípravcích a dobře se kombinuje s makadamiovým olejem pro dokonalou výživu zralé pleti po klimakteriu. Hodí se i na vlasy a nehty. Na mnoho potíží se s úspěchem užívá i vnitřně (PMS, hormonální nerovnováha, revmatoidní artritida).

Šípkový olej – Rosa rubiginosa oil

Šípkový olej obsahuje mimo jiné betakaroten, proto ta barva

 

Má výraznou oranžovo červenou barvu. Je dobré ho míchat s dalšími rostlinnými oleji, silnou účinnost si udržuje i při 10% koncentraci.

Je to výjimečný a luxusní olej hlavně pro své výborné účinky proti vráskám a jizvám, i těm starším zatvrdlým. Při pravidelném používání delší dobu se zjizvený povrch kůže výrazně vyhlazuje, chce to jen trochu trpělivosti. Zmírňuje i další projevy stárnutí a pomáhá hydrataci, Doporučuje se též na léčbu dermatitidy, akné nebo ekzémů.

Jak všechny ty rostlinné oleje voní, jak chutnají? Na mém workshopu mažeme, čicháme, ochutnáváme kolem 30 různých druhů… Kdy a kde? TADY!

Recepty na regenerační pleťové oleje:

Pro zralou pleť:

  • ⅓ jojobového
  • ⅓ moringového
  • ⅓ oleje z granátového jablka
  • 2 kapky éterického oleje z kadidla do lahvičky 20ml s kapátkem

Pro pleť v menopauze:

  • ⅓ oleje z granátového jablka
  • ⅓ makadamiového
  • ⅓ pupalkového oleje
  • 2 kapky éterického oleje z růže nebo růžového geránia do lahvičky 20ml s kapátkem

Pro pleť s akné:

  • ⅓ pupalkového
  • ⅓ moringového
  • ⅓ jojobového oleje
  • 1 kapku bergamotu
  • 1 kapku levandule spike
  • 1 kapku šalvěje do lahvičky 20ml s kapátkem

Tip redakce: Přečtěte si o vlasových olejových kůrách od Veroniky Němcové

Zdroje a použitá literatura:

  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, c2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • Skripta Institutu aromaterapie – Fytoterapie.

Autorkou článku je Kateřina Polívková, aromaterapeutka, masérka. Foto: Pixabay, Wikipedia commons. Partner článku: Asociace českých aromaterapeutů.

logo-aca-kulate

Tip redakce: Katku můžete navštívit v Praze na Vinohradech a nechat si namasírovat celé tělo těmi nejlepšími rostlinnými oleji.

Rozmazlujte se s moringovým olejem!

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je stromovitá rostlina původem z Indie, odkud se rozšířila i do jiných částí světa. Moringový olej a prášek najdete v mnoha ájurvédských léčivých přípravcích na tělo i pleť. Používá se také jako doplněk stravy na snížení cukru v krvi. My ho nejspíše známe z kosmetického průmyslu, protože několik posledních let zažívá moringový olej svůj “comeback”.

Moringový olej patří mezi specialitky, díky svým skvělým vlastnostem

  • silně vyživuje i náročnou pokožku
  • rychle se vsakuje
  • má vysoký podíl vitamínu C a A
  • přes 70% oleje tvoří kyselina olejová, která se dostane velmi hluboko do pokožky
  • je stabilní – nekazí se a je vhodný na výrobu parfémů
  • má vysoké množství antioxidantů, díky čemuž má vynikající antiaging účinky (bojuje proti vráskám a stárnutí pleti)

Moringový olej (behenový olej) patří mezi nejstarší lidstvu známé oleje. Přestože je strukturou hustý, velmi dobře se vstřebává, zanechává sametový pocit a okamžitě vyhlazuje pleť. Jako jeden z mála olejů je vhodný pro všechny typy pleti.

Moringový olej je ideální na:

  • extrémně suchou pokožku (okamžitě se vstřebává a nezanechává mastnou stopu)
  • pleť s akné a ucpanými póry
  • zralou pleť – má silné antioxidační vlastnosti
  • okolí očí
Moringa olejodárná

Dříve se používal na ředění parfémů, než se začal využívat levnější alkohol. Vyskytoval se převážně na úpatí Himalájí, odkud se poté dále rozšiřoval. Četné zmínky o něm najdeme i v literatuře – byl označován jako “vonný olej”. Přidává se do sér proti vráskám. Je také skvělým bojovníkem s akné, obnovuje elasticitu pleti, má lehce antiseptické vlastnosti, proto je skvělý k léčení ran a vyrážek, dokonce i popálenin a bodnutí hmyzem. Využití má též na vlasy a pokožku hlavy. Je skvělý pro vysušenou pokožku hlavy, kterou hydratuje. Dodává živiny vlasovým kořínkům, což je základ pro růst silných a zdravých vlasů a také předchází tvorbě lupů. Ne nadarmo se mu v Indii přezdívá “strom života” nebo též “zázračný strom”.

Olej a další produkty z moringy se dnes považují za superfoods, díky vysokému obsahu vitaminu C, antioxidantů a minerálů. Dodává energii a je prospěšný pro naše kosti i nervy.

Jan Kusmirek, uznávaný aromaterapeut věnující se převážně rostlinným olejům o něm tvrdí:

“…kokosový, ricinový, slunečnicový olej, které se všechny výborně osvědčují, jojoba a skvalen, jakož i makadamiový olej jsou ve srovnání s ním neúčinné…”

Recept na výživný olej pro vysušenou pleť

  • 8ml meruňkového oleje
  • 2ml moringového oleje
  • 2 kapky eo palmarosa
  • 2 kapky eo heřmánek v jojobě
  • 2 kapky eo santalové dřevo v jojobě
  • 1 kapka eo madnarinka
  • lahvička s kapátkem

Do lahvičky s kapátkem namícháme oleje a esence a necháme den odležet. Přes nanášením doporučuji použít hydrolát z růže. Všechny suroviny můžete zakoupit v eshopu Kosmetika hrou!

Zdroje:

  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • a naše zkušenosti 🙂

Autorkou článku je Judita Klimentová, kosmetická blogerka, Kosmetika hrou. Foto: .

Pozvánka

Hledáte ingredience pro domácí tvoření? Všechno potřebné najdete v novém eshopu Kosmetikahrou.