7 exkluzivních rostlinných olejů na pomoc proti vráskám a unavené pleti

Marocké arganové oříšky, rudé šípky, tobolky moringového stromu, lahodné makadamiové ořechy, semínka pupalky dvouleté či jadérka granátového jablka. Všechny tyto přírodní plody mají něco společného. Ukrývají v sobě tekutý poklad. Velmi kvalitní výživné oleje s úžasnými účinky pro pleť. Těchto sedm vybraných rostlinných olejů pomáhá obzvláště pleti zralé, suché, nedostatečně vyživené nebo jinak stresované.

Každý je trochu jiný. Mají specifické účinky, barvu i vůní. Můžete je najít ve složení těch nejdražších krémů proti projevům stárnutí. Nepatří zrovna k nejlevnějším rostlinným olejům, ale vřele doporučuji zkusit, co umí. Možná se pak od značkových anti-age produktů obrátíte k čisté síle přírody v podobě za studena lisovaných olejů. Na konci článku najdete 3 recepty na regenerační oleje pro různé typy pleti.

Kde se rostlinné oleje berou a jak se získávají? Dozvíte se v prvním dílu seriálu o rostlinných olejích.

Arganový olej – Argania spinosa oil

Ořechy, z nichž se získává, jsou pochoutkou marockých koz. Pokud otevřete lahvičku s arganovým olejem, můžete zacítit typickou vůni až pach připomínající právě kozy. Nelekejte se však! Olej obsahuje vysoké množství antioxidačního vitaminu E, karoteny a skvalen.

Tradičně se lisuje za studena v jižním Maroku. V místech svého původu je po staletí používaný na zkrášlení pokožky a udržení mladistvého vzhledu. Vyhlazuje vrásky a zjemňuje pleť, udržuje její hydrataci. Dále zlepšuje stav pleti vysušené sluncem či větrem. Je vhodný i jako jemný prostředek k péči o oční okolí.

Prodává se z nepražených (vhodný spíše pro pleť) i pražených (spíše ke konzumaci) jader. V marocké kuchyni je arganový olej známou přísadou, u nás pro jeho vysokou cenu k jídlu moc využíván není.

Marocká koza na arganovém stromě
Arganové oříšky, z nich se lisuje olej

Olej ze semen granátového jablka – Punica Granatum Oil

Hustý a výživný olej s výraznou sladkou vůní, samostatně může být až trochu moc hutný, ale ve směsi například s jojobovým nebo mandlovým olejem je ideálním pomocníkem pro suchou, stárnoucí, unavenou, popraskanou pleť. Obnovuje totiž jak elasticitu, tak přirozenou hydrataci. Dobře dělá i vlasům ve vlasových olejích a zábalech, přidává se do šamponů i kondicionérů.

Granátové jablko obsahuje vzácné rostlinné hormony

Tento olej je unikátní, stejně jako plody, z nichž se získává. Jeho léčivé působení znaly všechny civilizace v oblastech, kde roste. V Číně, Indii, na Blízkém východě i ve Středomoří si cenily jeho vlastností. Díky unikátnímu komplexu látek (kyseliny, antioxidanty, rostlinné hormony) pomáhá vnitřně hlavně na potíže způsobené hormonální nerovnováhou. Návaly horka a pocení v menopauze, osteoporóza, PMS, ale i vysoký tlak, arterioskleróza, diabetes…

 

Jojobový olej – Simmondsia chinensis oil

Simondsie čínská a její plody

Simondsie čínská je stromem, který vydrží uprostřed pouště až rok bez vláhy. Velmi ceněný pleťový i tělový olej vhodný pro všechny typy pleti včetně velmi citlivé. Chemickými vlastnostmi se jedná o tekutý vosk s unikátním poměrem vysoce nenasycených mastných kyselin. Jeho životnost je poměrně delší než u ostatních rostlinných olejů. I proto je ideálním základem olejových parfémů. Přirozeně chrání před slunečním zářením (ochrana cca odpovídá UV faktoru 3).

regenerační schopnosti, dobře se vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelným používání pomáhá vyšší odolnosti pleti. Dobře dělá pokožce vysušené a popraskané, ekzematické. Je protizánětlivý, a tedy vhodný i pro pleť mastnou či s akné. Pokud vmasírujete několik kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Já osobně ho ráda používám místo krému na ruce, pár dobře rozetřených kapek zajistí výživu i ochrannou vrstvičku.

Makadamiový olej – Macadamia ternifolia oil

Makadamiové ořechy

Olej se lisuje z ořechů s vysokým obsahem oleje a je pro pokožku nesmírně výživný. Jeho celkové složení je velmi blízké lidskému kožnímu mazu. Obsahuje i vzácnou kyselinu palmitoolejovou, která je zásadní pro udržení vitality pokožky na buněčné úrovni. Během menopauzy této kyseliny v pokožce rapidně ubývá, proto je makadamiový olej významným pomocníkem proti stárnutí pleti.

Podporuje hydrataci, zajišťuje regeneraci tkáně a má antioxidační účinky. Hodí se pro pleť zralou, suchou a citlivou včetně ošetření očního okolí. Velmi dobře a rychle se vstřebává a pokožku zanechává sametovou, je ideální k obohacení masážních směsí.

Moringový olej – Moringa oleifera oil

Moringový pouštní strom

Je lehčí než většina zde představovaných olejů, přesto vysoce vyživující. Kromě toho má protizánětlivé a antiseptické účinky a harmonizuje produkci kožního mazu. Hodí se i na pokožku nečistou a extrémně suchou.

V kosmetice se využívá zejména pro své antioxidační účinky při kůrách proti stárnutí. Rychle se vstřebává. Zvlhčuje, zvláčňuje, čistí a pěstí.

Někdy se vyskytuje jako behenový olej. Patří k olejům, které lidstvo využívá od nepaměti, byl známý již ve starověkém Egyptě. Než se začal používat alkohol, ředily se moringovým olejem parfémy, velmi dobře totiž vzdoruje oxidaci. Spolu s jojobovým olejem patří k nejtrvanlivějším rostlinným olejům vůbec.

Kromě oleje je dnes k dostání mnoho dalších produktů z Moringy olejodárné, například prášek s listů jako doplněk stravy nebo čaj.

Tip redakce: Přečtěte si o moringovém oleji více

Pupalkový olej – Oenothera biennis oil

Olej z pupalky je významný i jako doplněk stravy

Olej se lisuje z maličkých semínek pupalky dvouleté a má významné regenerační účinky na problematickou a poškozenou pokožku. Díky obsahu cenné kyseliny gama-linolenové účinně navrací pleti elasticitu, pomáhá při ekzémech a lupence, ošetřuje citlivou, suchou a zralou pleť.

Je účinnou regenerační složkou v mnoha kosmetických přípravcích a dobře se kombinuje s makadamiovým olejem pro dokonalou výživu zralé pleti po klimakteriu. Hodí se i na vlasy a nehty. Na mnoho potíží se s úspěchem užívá i vnitřně (PMS, hormonální nerovnováha, revmatoidní artritida).

Šípkový olej – Rosa rubiginosa oil

Šípkový olej obsahuje mimo jiné betakaroten, proto ta barva

 

Má výraznou oranžovo červenou barvu. Je dobré ho míchat s dalšími rostlinnými oleji, silnou účinnost si udržuje i při 10% koncentraci.

Je to výjimečný a luxusní olej hlavně pro své výborné účinky proti vráskám a jizvám, i těm starším zatvrdlým. Při pravidelném používání delší dobu se zjizvený povrch kůže výrazně vyhlazuje, chce to jen trochu trpělivosti. Zmírňuje i další projevy stárnutí a pomáhá hydrataci, Doporučuje se též na léčbu dermatitidy, akné nebo ekzémů.

Jak všechny ty rostlinné oleje voní, jak chutnají? Na mém workshopu mažeme, čicháme, ochutnáváme kolem 30 různých druhů… Kdy a kde? TADY!

Recepty na regenerační pleťové oleje:

Pro zralou pleť:

  • ⅓ jojobového
  • ⅓ moringového
  • ⅓ oleje z granátového jablka
  • 2 kapky éterického oleje z kadidla do lahvičky 20ml s kapátkem

Pro pleť v menopauze:

  • ⅓ oleje z granátového jablka
  • ⅓ makadamiového
  • ⅓ pupalkového oleje
  • 2 kapky éterického oleje z růže nebo růžového geránia do lahvičky 20ml s kapátkem

Pro pleť s akné:

  • ⅓ pupalkového
  • ⅓ moringového
  • ⅓ jojobového oleje
  • 1 kapku bergamotu
  • 1 kapku levandule spike
  • 1 kapku šalvěje do lahvičky 20ml s kapátkem

Tip redakce: Přečtěte si o vlasových olejových kůrách od Veroniky Němcové

Zdroje a použitá literatura:

  • NOE, Marie. Aromaterapie do kapsy: malá encyklopedie éterických olejů. Praha: One Woman Press, c2014. ISBN 978-80-86356-49-5.
  • KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. Přeložil Viola SOMOGYI, přeložil Oldřich VYHNÁLEK. Praha: One Woman Press, 2005. ISBN 80-86356-41-8.
  • Skripta Institutu aromaterapie – Fytoterapie.

Autorkou článku je Kateřina Polívková, aromaterapeutka, masérka. Foto: Pixabay, Wikipedia commons. Partner článku: Asociace českých aromaterapeutů.

logo-aca-kulate

Tip redakce: Katku můžete navštívit v Praze na Vinohradech a nechat si namasírovat celé tělo těmi nejlepšími rostlinnými oleji.

Kateřina Polívková
Propojme se

Kateřina Polívková

Aromaterapeutka at Dobré vůně Praha
„Skrze vůně vnímám svět. Vždy mě fascinovaly. Až jsem dospěla ke studiu a praktikování vykuřování a aromaterapie. Příroda přirozeně voní. A mě moc baví tenhle aromatický vesmír odkrývat i ostatním. Třeba prostřednictvím míchání osobních parfémů nebo na workshopech Vůně pro každý den. A neustále se učím, od života i od přírody."
Kateřina se masážím a aromaterapii intenzivně věnuje přes 4 roky. Vystudovala Institut aromaterapie, pravidelně se odborně dále vzdělává, setkala se s mnoha inspirujícími osobnostmi aroma světa... Vede kurzy, školení a workshopy v oblasti aromaterapie a vykuřování pro jednotlivce i firmy.
Spolupracuje například s Asociací českých aromaterapeutů, Českou asociací saunérů, blogem Kosmetika hrou.
Kateřina Polívková
Propojme se