Kateřina Svobodová Brooker: Kadidlo – původ, zpracování a účinky #23

V čem nám může pomoci kadidlový esenciální olej? Odkud kadidlo pochází, jak se získává a proč se brzy zřejmě zařadí mezi ohrožené druhy?

O tom, jakou roli hrálo kadidlo v našich dějinách a jaká ho čeká budoucnost, si přečtěte ve volném pokračování seriálu Fascinující svět aromatických rostlin. Tvoří ho pro vás Kateřina Svobodová Brooker, která se několik let věnovala voňavému výzkumu zaměřenému na kadidlovníky. Předchozí díl najdete tady. (For english version scroll down.)

Fascinující svět aromatických rostlin – část XXIII.

Kadidlo (Boswellia ssp.) oleoresin a esenciální olej ze Somálska

Kadidlo v dějinách lidstva

Ženy třídí pryskyřici podle velikosti a podle barvy. Foto: autorka

Ve starověku bylo kadidlo stejně drahé jako zlato. Po celá staletí mělo velký význam a bylo vyváženo do rozsáhlých oblastí celého světa, mimo jiné do Číny během vlády dynastie Ming.

Během 1. století našeho letopočtu se obchod s kadidlem stal velmi lukrativním a ročně se z jižní Arábie do Petry vyvezlo až 3 000 tun. Domestikace velblouda umožnila transport pryskyřice ze vzdálených oblastí sklizně. Tyto trasy pečlivě kontrolovali Arabové, kteří stavěli přístavy a města, z nichž se každodenní karavany a lodě vydávaly na cesty do Řecka, Říma, Egypta a Indie.

Původ a distribuce kadidla

Vytříděná pryskyřice do 1. a 2. jakostní třídy. Foto: autorka

Kadidlo je gumová pryskyřice, sklízená ze stromů rodu Boswellia (kadidlovníků). Podřadné formy kadidla pocházejí z Boswellia papyrifera vyskytujícího se v Etiopii, Súdánu a východní Africe, Boswellia odorata v Nigérii a Kamerunu, Boswellia neglecta v Etiopii, Keni, Tanzanii, Ugandě, Boswellia socotrana a Boswellia ameero nalezených v Sokotře a z indického druhu Boswellia serrata.

Boswellia sacra (syn. Boswellia carteri; stromy se nazývají „moxor“ a jejich kadidlo „beeyo“) a Boswellia frereana (stromy se nazývají „yagcar“ a incense „maydi“) představují pravé původní somálské druhy s vysoce kvalitní oleoresinou a esenciálním olejem. Extrémní adaptace na prostředí vedly k velkým morfologickým variacím uvnitř druhu. Hlavní oblasti produkce jsou v regionech Bari a Saanag na severovýchodě a severozápadě Somálska.

Druh Boswellia sacra se také vyskytuje v Etiopii, Jemenu a Ománu. Roste v kopcích, roklích a útesech v nadmořských výškách do 1230 metrů nad mořem. Boswellia frereana je původem pouze ze severního Somálska, roste hlavně podél pobřežních cest nebo na strmých vertikálních svazích do 750 m. Pokusy zavést tento druh do jiných oblastí se setkaly s malým úspěchem.

Vzdělávejte se v aromaterapii s námi! Seriál pro vás publikujeme zcela zdarma díky laskavé podpoře firmy Saloos.

Sekreční struktury kadidlovníku

Mikroskopický snímek kůry a exudátu po naříznutí. Foto: autorka

Pryskyřice je syntetizována biochemickými pochody v intracelulárních schizogenních rezervoárech (dutinách nebo kanálcích) uvnitř kůry stromu. Vlastní syntéza probíhá v parenchymálních buňkách, které tvoří výstelku dutiny nebo kanálku.

Sklizeň kadidlové pryskyřice

Nařezávání stromové kůry. Se stejným nástrojem se potom pryskyřice seškrabává. Foto: autorka

Kadidlo se sklízí ze stromů metodou nařezávání kůry, obvykle když jsou stromy staré 5–7 let. Exudát trvá přibližně 2 týdny a poté se změní na tvrdou pryskyřici, která se seškrábe z řezů v kůře.

V ideálním případě by měl každý strom odpočívat po dobu 5 let. Původní materiál místní lidé třídí na smíšený, červený a bílý (Boswellia sacra) a do šesti stupňů podle barvy, velikosti a tvaru (Boswellia frereana).

Destilace kadidla a analýza GC/MS

Výtěžek esenciálních olejů z pryskyřice kadidlovníku je vysoký:

  • 12–20 % (v/w) pro Boswellia frereana
  • 8–10 % pro Boswellia sacra

Analýza odhalila 10 hlavních složek nad 0,5 % celkového oleje. Mezi menší složky patří seskviterpeny, jako je delta-cadinen, alfa-humulen, beta-bourbonen, beta-elemen, beta-karyofylen, alo-aromadendren a incensole. Mezi složením oleje těchto dvou druhů a následně v jejich biologických aktivitách nejsou žádné velké rozdíly. Cenové rozdíly na trhu nejsou opodstatněné.

Hlavní složky (% z celkového oleje):

složka B. frereana B. sacra
α-pinene 59–76 10–38
α-thujene 10–19 0–2.5
β-pinene 1.7–2.6 1.2–1.7
Sabinene 3.5–7.8 8.6–21
Myrcene 0.2–0.7 8.6–42
p-cymene 1–2.7 0.4–5.3
Limonene 0.5–1.0 6.4–20
Caryophyllene 0.3–1.2 0.6–7.5
Bornyl acetate 0.6–1.3
Verbenone 0.6–1.0 0.5–2.8

Využití kadidlového esenciálního oleje

Patří sem účinky proti těmto klinickým stížnostem:

  • problémy s trávením,
  • infekce močových cest,
  • infekce dýchacích cest,
  • záněty,
  • stres.

Kadidlový esenciální olej má také obecně následující vlastnosti:

  • je antiseptický,
  • adstringentní,
  • sedativní,
  • uklidňující,
  • podporuje hojení ran.

Je hojně využíván jako:

  • vůně pro různé kosmetické výrobky,
  • repelent proti hmyzu,
  • kadidlo či směs pryskyřičných vůní pro kostely.

Varování a slovo autorky závěrem

V současné době dochází k nadměrnému odběru pryskyřice, zanedbávají se tradiční způsoby ošetřování stromů a to spolu s válečnými konflikty v této oblasti bude mít za následek, že se kadidlo zařadí mezi ohrožené druhy.

Dr. Kateřina Svoboda vedla po 3 roky výzkumnou práci týkající se pěstovaní, sběru a chemického složení kadidla v Somálsku, spolu s kolegy z Irska, USA a Švédska.

© Kouzlo vůní, Kateřina Svobodová

Foto: archiv Kateřiny Svobodové

Kateřina Svobodová Brooker (BSc Hons, PhD)

Autorka s eukalyptovým stromem v Austrálii

Po emigraci do Británie pracovala na katedře botaniky Glasgow University a udělala doktorát na Farmaceutické fakultě se specializací na rostlinnou biochemii a využití přírodních produktů. Jako jedna z prvních byla zodpovědná za výzkum aromatických rostlin z hlediska botaniky, fyziologie, biochemie a biotechnologie, zkoumat aromatické rostliny byl její sen, za kterým si šla celou svoji kariéru.

Publikovala v odborných časopisech (přes 100 odborných a populárních článků) a měla přes 70 odborných příspěvků na mezinárodních konferencích – v Evropě, Israeli, Japonsku, Koreji, Brazilii a USA. Pracovala jako editorka pro CAB Abstracts on Aromatic and Medicinal Plants (Commonwealth Agriculture Bureau) a též jako poradce ve výboru BHTA (British Herb Trade Association).

Aktuálně žije po většinu roku v ČR a aktivně zde vyučuje při Asociaci českých aromaterapeutů. Je vdaná a má 2 syny, kteří žijí v zahraničí. Při psaní seriálu jí vypomáhá i její manžel John Brooker.

Autorkou článku je Kateřina Svobodová, předmluva: Michaela Lusílija Makulová, foto: archiv Kateřiny Svobodové.

Partnerem seriálu pro rok 2020 je firma Saloos. Díky této laskavé podpoře vám seriál přinášíme zcela zdarma.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Amazing Aromatic Plants – part XXIII.

Frankincense (Boswellia species) oleoresin and oil from Somalia

Origin and distribution

Frankincense is a gum-resin, harvested from trees of the genus Boswellia. Inferior forms of frankincense come from B. papyrifera found in Ethiopia, Sudan and East Africa, B. odorata in Nigeria and Cameroon, B. neglecta in Ethiopia, Kenya, Tanzania, Uganda, B. socotrana and B. ameero found in Socotra, and from the Indian species, B. serrata.

B. sacra (syn. carteri; trees are called ‘moxor’ and their incense ‘beeyo’) and B. frereana (trees are called ‘yagcar’ and icense ‘meydi’) represent true Somalian species, with high quality oleoresin and oil. Extreme environmental adaptations have resulted in great morphological variations within the species. The main areas of production are in the Bari and the Saanag regions in the north east and north west of Somalia. The species B. sacra is also found in Ethiopia, Yemen and Oman. It grows in hills, gullies and cliffs at altitudes up to 1230 metres above sea level.  B. frereana is native only to Northern Somalia, mainly growing along coastal routes or on steep vertical slopes up to 750 m.  Attempts to introduce this species into other areas have met with little success.

Secretory structures

The resin is produced in intracellular schizogenous reservoirs (cavities or canals) within the tree bark. Its synthesis is in parenchymal cells that form the lining of the cavity or canal.

Harvesting

Frankincense is harvested from trees by the method of tapping the bark, usually when the trees are 5-7 years old.  The exudate takes about 2 weeks to change into a hard resin that is then scraped from the cuts.    Ideally each tree should be rested for 5 years. Original material is graded by local people into mixed, red and white (B. sacra) and into six grades according to the colour, size and shape  (B. frereana).

Distillation and GC/MS analysis

Volatile oil yield of the resin is high: 12-20 % (v/w) for B. frereana and 8-10% for B. sacra.

Analysis revealed 10 major components over 0.5% of total oil. Minor components include sesquiterpenes such as  delta-cadinene, alfa-humulene, beta-bourbonene, beta-elemene, beta-caryophyllene, allo-aromadendrene and incensole. There are no great differences between the composition of the oil of the two species and consequently in their biological  activities. Price differences on the market are not substantiated.

Major components  (% of total oil)

component B. frereana B. sacra
-pinene 59-76 10-38
-thujene 10-19 0-2.5
pinene 1.7-2.6 1.2-1.7
Sabinene 3.5-7.8 8.6-21
Myrcene 0.2-0.7 8.6-42
p-cymene 1-2.7 0.4-5.3
Limonene 0.5-1.0 6.4-20
Caryophyllene 0.3-1.2 0.6-7.5
Bornyl acetate 0.6-1.3
Verbenone 0.6-1.0 0.5-2.8

History

In the ancient world, frankincense was as precious as gold.  It was of great importance throughout the centuries, exported over vast regions of the world, including to China during the Ming dynasty. During the 1st century AD, the frankincense trade became a lucrative business with up to 3000 tons being exported annually from southern Arabia to Petra. Domestication of the camel allowed the transport of resin from remote harvesting areas. These routes were carefully controlled by Arabians who set up ports and towns from which daily caravans and ships embarked on journeys to Greece, Rome, Egypt and India.

Medical benefits of frankincense oil

These include activities against the following clinical complaints: Digestive problems, genito-urinary infections, respiratory infections, inflammation and stress. The oil also generally has properties such as: antiseptic, astringent, wound healing, sedative, calming, fragrance for various cosmetic products, insect repellent and incense for churches.