Původní obyvatelé Ameriky moc dobře věděli, proč společně pěstují kukuřici a fazole. To bylo před pár tisíci lety. Kouzlo společného pěstování různých plodin objevili na sklonku šedesátých let hipíci. A dnes je společné pěstování zeleniny a bylinek znovu hitem. Má totiž plno výhod.
Přečtěte si…
- 9 výhod společného pěstování bylinek a zeleniny.
- Jak funguje osvědčená kombinace rajče–bazalka–afrikán? (členská část)
- Jakou zeleninu pěstovat s konkrétními bylinkami a proč? (členská část)
Na začátku byla kukuřice a fazole
Cesta ke společnému pěstování plodin začala zhruba před deseti tisíci lety v Mexiku: kukuřicí a fazolemi. Kukuřice sloužila jako opěra pro fazole, které se po ní pnuly. Fazole zase do půdy dodávaly dusík, jenž kukuřici svědčil. Z moudrosti staré mnoho generací těží zemědělství i teď. Když jsem projížděla severozápadem USA, na polích často rostlo víc plodin pohromadě.
Společné pěstování se znovu do povědomí lidstva dostalo v končící éře hippies, když se květinové děti postupně usazovaly a hledaly alternativní způsoby života. V Americe proběhlo hnutí prosazující organické pěstování už před více než čtyřiceti lety. Protože bylo jednou z jeho zásad zahradničení bez chemie, není divu, že se ke slovu dostala příroda. Což se dost podobá dnešku.
9 výhod společného pěstování
Společné pěstování bylin, květin a zeleniny má plno výhod. Tady jsou některé z nich:
- Vhodně vybrané rostliny vysazené vedle sebe se vzájemně podporují v růstu a ochraňují se před škůdci nebo chorobami.
- Ušetříte za chemii. Nebudete svoji půdu zatěžovat pesticidy nebo herbicidy.
- Snadněji na zahrádce udržíte vyvážený ekosystém.
- Záhony budou pestré a hodné obdivu.
- Ušetříte místo a využijete každý centimetr půdy.
- Vysoké rostliny pěstované v blízkosti menších jim poskytnou stín.
- Vyšší a odolné rostliny poskytnou ochranu před větrem těm choulostivějším.
- Květiny vysazené blízko zeleniny přitáhnou opylovače (včely, motýly…).
- Aromatické bylinky, například levandule, odpuzuje některé škůdce (třeba slimáky).