Vůně přírody: Jedle, majestátní kráska, zářivá síla a duchovní opora

Majestátní, sváteční, oslnivá, zářivá, přesto pevná a stálá… taková je jedle. Přivítejte nový rok se sváteční vůní jedlového jehličí. Pomůže vám splnit si vaše sny a touhy kdykoliv budete potřebovat. Naladí vás na sváteční atmosféru. Tuze si ji zamilujete. Otevírá totiž dveře do jiných dimenzí a nechává nás nahlédnout tam, kam běžné oko nedohlédne.

V tomto článku vás seznámím s éterickým olejem z jedle. Vybrala jsem ze všech našich jehličnanů právě jedli, protože je u nás doma (zejména na horách) a přála bych si, aby se do našich lesů vrátila v hojnější míře. Jako éterický olej jedle nad ostatními jehličnany vyniká svojí duchovní složkou. Krásně s ní nahradíte kadidlo a otevře vám cesty k vašim duchovním zážitkům. Posílí vás jak svou silnou energií země (ze svých kořenů), tak prozáří svou energií nebe (ze své koruny). Je to skutečně strom stromů.

Základní druhy jedle jako éterického oleje

V aromaterapii se v našich končinách hojně používají tyto základní druhy jedlí:

  • Jedle bělokorá z Evropy – jehličí nebo šišky (Abies alba)
  • Jedle balzámová z Kanady (Abies balsamea)
  • Jedle sibiřská (Abies sibirica)
  • Jedle himálajská (Abies spectabilis)
  • Jedle obrovská z Evropy (Abies grandis)

Dostupné jsou ale i mnohé další. Je jich opravdu velký počet. Pokud váháte, doporučuji začít u naší evropské klasiky – jedle bělokoré, jejíž vůně vám bude připomínat podzimní Šumavu, Krkonoše nebo třeba Beskydy.

Nejčastěji se při destilaci jedlí zpracovává jehličí. U jedle bělokoré je k dostání i éterický olej z jedlových šišek. Ten je krásně jemňoučký, rozhodně stojí za vyzkoušení.

3 témata jedle jako éterického oleje, které oceníte v období svátečním

  • Duchovní zážitky
  • Vnitřní síla
  • Klid

Čeká-li vás jakákoliv státeční událost, vůni jedle při ní jisto jistě oceníte. Zbaví vás trémy, posílí vás zevnitř a usnadní vám napojení na sebe sama i jiné dimenze.

Vůně jedle

Vůně jedle vyniká nad ostatními jehličnatými stromy. Aroma je teplé, dřevité, svěží či balzámové až pryskyřičné. Jedle sibiřská je ve vůni více pronikavější a velmi oblíbená. Jako by vás prostoupila síla z hor.

Jedli využijete zejména na podzim a v zimě. Síla stromů vám dodá vzpruhu ale i v brzkém jaře jako prevence jarní únavy.

Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček.
Objednejte si odpovídající předplatné a čtěte si s námi inspirativní články po celý rok!
Chci si koupit Bylinky našich babiček 1
Chci si koupit Bylinky našich babiček 2
Nevíte, jaký program zvolit? Váháte? Nebo tápete? Přečtěte si více informací o obou programech!
Zjistím nejdřív více informací o Bylinkách našich babiček
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se

Michaela Lusílija Makulová

Zakladatelka Kouzla vůní, odborná aromaterapeutka at Simbis Plzeň
Michaela je terapeutka, aromaterapeutka, masérka, šéfredaktorka časopisu Kouzlo vůní a kreativní duše Bylinek našich babiček. Vyučuje aromaterapii, pořádá workshopy, přednáší. Míchá léčivé směsi i osobní vůně na míru. Vystudovala ZČU v Plzni a Institut Aromaterapie v Praze a v současné době studuje Tradiční čínskou medicínu. Je členkou Asociace českých aromaterapeutů.
Michaela Lusílija Makulová