Kateřina Svobodová Brooker: Heřmánek římský – historie, složení a účinky #24

Přeneste se s námi do teplých letních dnů díky vůni heřmánku. Ten patří k základním rostlinám i éterickým olejům, které mají velice všestranné využití. Že jde o bylinku rostoucí u nás, je vzhledem k aktuálně omezenému cestování a dovozu zboží kvůli pandemii naší velkou výhodou – a možná též připomenutím vlastních zdrojů a možnosti obracet se k nim.

O heřmánku římském, jeho dějinách, chemickém složení i léčivých účincích si přečtěte ve volném pokračování seriálu Fascinující svět aromatických rostlin. Tvoří ho pro vás Kateřina Svobodová Brooker, která se studiu heřmánku několik let věnovala. Předchozí díl, zaměřený na kadidlo, najdete tady. (For english version scroll down.)

Fascinující svět aromatických rostlin – část XXIV.

Heřmánek římský (Chamaemelum nobile L.)

Dějiny heřmánku

Chamaemelum pochází z řeckého Khamaimelonu, což znamená „pozemské jablko“. To se týká náznaku jablečné vůně, když se rozemne heřmánková nať. Nobile je z latiny pro slovo ušlechtilý/známý, s odkazem na jeho význam jako léčivou bylinu. Je o ní  zmínka již ve starověkém Egyptě. Používali ji Řekové a Římané, Anglosasové ji považovali za jednu z posvátných bylin. Byla také zahrnuta v knize uznávaného britského bylináře Nicholase Culpepera: Culpeper’s Herbal.

Léčivé a jiné použití heřmánkového éterického oleje 

V aromaterapii velmi ceněný heřmánek římský, Chamaemelum Nobile

Heřmánek je důležitá léčivá bylina s následujícími vlastnostmi:

  • karminativní,
  • antiemetická,
  • spazmolytická,
  • sedativní,
  • mírně analgetická,
  • protizánětlivá
  • a antioxidační.

Hodí se pro inhalace i masáže a můžete ho přidat do koupelové vody. Pomáhá odstraňovat akné, ekzémy, vředy, plenkové vyrážky, zmírňuje drobné popáleniny a rány. Pomáhá uklidnit svalové bolesti a křeče. Jeho analgetické vlastnosti jsou užitečné při léčbě zánětu a bolesti při revmatismu a artritidě. Ústní voda s obsahem heřmánku působí jako antiseptikum a protizánětlivě při léčbě zanícených dásní.

Antispazmodické vlastnosti pomáhají s premenstruačním napětím a menopauzálními příznaky. Působí jako mírné sedativum a pomáhá v boji proti nespavosti.

V potravinářském průmyslu se používá k aromatizaci sladkostí, želatin a pudinků. Je složkou různých likérů, vermutu a některých bylinných piv. Je také široce používán v kosmetickém průmyslu.

Botanika a taxonomie

Autorka se několik let věnovala studiu heřmánku

Heřmánek patří do čeledi Compositae. Je to vytrvalá bylina a šíří se pomocí oddenků. Květy mohou být jednoduché nebo dvojité. Květní lůžko je vyplněno dužinou, zatímco u Matricaria recutita (německý heřmánek) je duté. Semeno je nažka a na gram připadá asi 10 000 semen.

K dispozici je také nekvetoucí klon (Treneague), který se používá pro heřmánkový trávník. Rostliny se množí vegetativním způsobem, asi 100 rostlin na 2,5 metrů čtverečních.

Původ a rozšíření

Rostlina pochází z jižní Evropy a středomořského regionu. Nyní je naturalizovaná v USA a rozšířená v Evropě.

Pěstování heřmánku

Vzhledem k xerofytické povaze rostliny jsou hlavními podmínkami požadovanými pro úspěšnou kultivaci slunečné dny a dobré odvodnění. Rostlina je mrazuvzdorná, ačkoli mladý růst může být poškozen pozdním mrazem na jaře. Jednokvěté odrůdy se pěstují ze semen a lze je pěstovat na stejném místě po dobu 4 let. Dvoukvěté odrůdy se pěstují z řízků. Rostliny se obvykle sklízejí v plném květu, obvykle pomocí kombajnu.

Oba typy se pěstují na tradičních farmách v Norfolku ve Velké Británii a éterický olej se destiluje v moderním velkokapacitním destilačním zařízení. Oba typy mají podobné kvalitativní složení, ale liší se mírně v poměru různých přítomných složek.

Vzdělávejte se v aromaterapii s námi! Seriál pro vás publikujeme zcela zdarma díky laskavé podpoře firmy Saloos.

Výnosy květin a oleje

  • Výnos čerstvého květu je 200–250 kg/ha
  • Výnos celé čerstvé rostliny: 4–10 tun/ha
  • Výnos éterického oleje: 0,2–1,2 % (3–10 kg/ha)

Éterický olej je světle modré nebo modrozelené barvy, která se někdy mění na zeleno-modrou. Toto zbarvení je způsobeno seskviterpenovým chamazulenem, který se vyrábí během destilace z jeho chemického prekurzoru, matricinu (proazulenu). Chamazulen je zodpovědný za protizánětlivé a antioxidační vlastnosti heřmánkového oleje.

Sekreční struktury

Éterický olej se produkuje v žlázách, které jsou distribuovány na listech, stoncích a všech částech květů. Kromě těchto žláz je povrch rostliny pokrytý dlouhými, ne žláznatými chlupy, naplněnými vzduchem.

Chemické složení éterického oleje

Hlavní frakce oleje (60–85 %) obsahuje estery angelátu, isobutyrátu, tiglátu a isovalerové kyseliny. Monoterpeny jsou zastoupeny α-pinenem (5–15%), ketony pinokarvonem (4%) a verbenonem (1%). Sesquiterpeny včetně chamazulenu jsou přítomny v méně než 2 %.

Heřmánek a jeho vonné žlázky pod mikroskopem, foto: autorka

Pozor na záměnu s heřmánkem modrým (německým) nebo heřmánkem marockým

Matricaria recutita syn. M. chamomilla, heřmánek modrý alias německý má jiné chemické složení a následně jiné léčivé vlastnosti. Hlavní složky jsou sesquiterpeny farnesene (28%), chamazulene (10-30 %), bisabolol a bisabolol oxide (30 %), a pod 5 % cadinene, muurolene, caryophyllene. Tento druh se pěstuje na Slovensku a má výbornou kvalitu (Dr Ivan Salomon).

Ormenis mixta  syn. O. multicaulis, heřmánek marocký je také zcela jiný druh a hlavní složky jsou alpha pinene a artemisia alkohol.

Slovo autorky závěrem

Autorka tohoto článku mnoho let spolupracovala s farmáři v Norfolku, UK. Jejich éterický olej byl prodáván po celém světě, včetně Japonska, kde jeho kultivace není známa. Působila také jako poradce v Brazílii, kde pomáhala zavést kultivaci heřmánku. Profesor C. Bicchi z Turínské univerzity v Itálii laskavě pomohl při detailní analýze GC-MS různých typů vzorků éterických olejů Norfolku.

© Kouzlo vůní, Kateřina Svobodová

Foto: archiv Kateřiny Svobodové

Kateřina Svobodová Brooker (BSc Hons, PhD)

Autorka s eukalyptovým stromem v Austrálii

Po emigraci do Británie pracovala na katedře botaniky Glasgow University a udělala doktorát na Farmaceutické fakultě se specializací na rostlinnou biochemii a využití přírodních produktů. Jako jedna z prvních byla zodpovědná za výzkum aromatických rostlin z hlediska botaniky, fyziologie, biochemie a biotechnologie, zkoumat aromatické rostliny byl její sen, za kterým si šla celou svoji kariéru.

Publikovala v odborných časopisech (přes 100 odborných a populárních článků) a měla přes 70 odborných příspěvků na mezinárodních konferencích – v Evropě, Israeli, Japonsku, Koreji, Brazilii a USA. Pracovala jako editorka pro CAB Abstracts on Aromatic and Medicinal Plants (Commonwealth Agriculture Bureau) a též jako poradce ve výboru BHTA (British Herb Trade Association).

Aktuálně žije po většinu roku v ČR a aktivně zde vyučuje při Asociaci českých aromaterapeutů. Je vdaná a má 2 syny, kteří žijí v zahraničí. Při psaní seriálu jí vypomáhá i její manžel John Brooker.

Autorkou článku je Kateřina Svobodová, předmluva: Michaela Lusílija Makulová, foto: archiv Kateřiny Svobodové.

Partnerem seriálu pro rok 2020 je firma Saloos. Díky této laskavé podpoře vám seriál přinášíme zcela zdarma.

Saloos je největší český výrobce certifikované aromaterapeutické biokosmetiky v ČR. Pro výrobu svých značkových přípravků používá výhradně rostlinné oleje lisované za studena. Jako první v ČR dokázal splnit velmi náročné podmínky certifikace a od roku 2007 je držitelem ochranné známky CPK bio. Firma Saloos vyvíjí a vyrábí přípravky s přírodním složením v nejvyšší BIO kvalitě. Posláním Saloos je přirozená péče o pokožku, jakož i dosažení celkové harmonie těla a duše.

Amazing Aromatic Plants – part XXIV.

History

Chamaemelum   comes from the Greek Khamaimelon, meaning ‘ground/earth apple’. This refers to the apple smell from the plant when the leaves are crushed. Nobile is from the Latin for noble/noted, referring to its importance as a medicinal herb. It has been mentioned as far back as ancient Egypt. The Greeks and Romans prescribed it, and the Anglo-Saxons took it as one of the sacred herbs. It was included in Culpeper’s Herbal.

Botany and taxonomy

Chamomile belongs to the family Compositae. It is a perennial herbaceous plant and it spreads by means of rhizomes. The flowers can be single or double.  The receptacle is solid, whereas that of Matricaria recutita (German chamomile) is hollow.  The seed is an achene, and there are about 10 000 seeds per gram. There is also a non-flowering clone (Treneague) that is used for chamomile lawns. The plants are propagated by vegetative means, with about 100 plants per 2.5 square metres.

Native regions of distribution

The plant is native to southern Europe and the Mediterranean region. It is now naturalised in the USA and widespread in Europe.

Cultivation and harvesting

Due to the xerophytic nature of the plant, the main conditions required for successful cultivation are full sun with good drainage. It is frost hardy, although young growth can be damaged by late frost in spring. Single flowered varieties are grown from seed and can be cultivated in the same place for 4 years. The double flowered varieties are grown from cuttings. The plants are generally harvested at full flower, usually using a combine harvester.

Both types are cultivated on traditional farms in Norfolk, UK, using modern distillation equipment. They have similar qualitative compositions, but differ in the proportions of the various components present.

Flowers and oil yield

Fresh flower yield is 200 – 250 kg/ha

Fresh whole plant yield   4 – 10 tonnes /ha

Essential oil yield 0.2 – 1.2 % (3- 10 kg/ha)

The EO is pale blue or blue-green in colour, which sometimes changes to a green-blue.  This colour is due to a sesquiterpene chamazulene, which is produced during the distillation from its chemical precursor, matricine (proazulene). Chamazulene is responsible for the anti-inflammatory and antioxidant properties of chamomile oil.

Secretory structures

EO is produced in the glands that are distributed on leaves, stems, and all parts of flowers. Apart from these glands, the plant surface is covered with long, non-glandular hairs, filled with air.

Chemical composition of EO

The main fraction of the oil (60 – 85%) comprises angelate, isobutyrate, tiglate and isovaleric esters. These represent the characteristics of this plant. Monoterpenes are represented by-pinene (5-15%), ketones by pinocarvone (4%) and verbenone (1%). Sesquiterpenes including chamazulene, are present at less than 2%.

Medicinal and other uses of EO

Chamomile is an important medicinal herb with the following properties: carminative, antiemetic, antispasmodic, sedative, mildly analgesic, anti-inflammatory and antioxidant. It can be used by inhalation, massage, or added to the bath water. It helps clear acne, eczema, boils, nappy rash, alleviates minor burns and wounds. It helps soothe muscular aches and cramps. Its analgesic properties are useful in treating inflammation and the pain of rheumatism and arthritis. A chamomile-containing mouthwash acts as an antiseptic and anti-inflammatory in the treatment of inflamed gums. Antispasmodic properties help with pre-menstrual tension and menopausal symptoms. It acts as a mild sedative and helps to combat insomnia.

In the food industry it is used for flavouring sweets, gelatins and puddings. It is a constituent of bitters, vermouth and some herbal beers.  It is also widely used in the cosmetics industry.

The author of this article cooperated for many years with farmers in Norfolk. Their EO was sold worldwide, including Japan, where its cultivation is unknown. She also acted as an advisor in Brazil, where they introduced its large scale cultivation.  Professor C. Bicchi from Turin University, Italy, kindly assisted in the GC-MS detailed analysis of various types of Norfolk EO samples.