Pigmentové skvrny a jak na ně s éterickými oleji

Pigmentové skvrny jsou strašákem nás všech. Objevují se hlavně u starších osob, ale nevyhýbají se ani dětem. Jsou to hnědé skvrny na pokožce, různě veliké a různých tvarů. Pigmentové skvrny se rozdělují na ty, které vznikají vnitřně, například hormonálně. A pak jsou i pigmentové skvrny vznikající díky fotosenzitivitě éterických olejů. A to nejen nesprávným užíváním, ale například i používáním syntetických parfémů obsahujících jednotlivé fotosenzitivní složky vytáhnuté z éterických olejů.

Časté příčiny vzniku pigmentových skvrn

Příčinami vzniku pigmentových skvrn bývají:

  • hormonální změny v organismu,
  • hyperpigmentace – zvýšená tvorba kožního barviva,
  • depigmentace – snížená tvorba kožního barviva,
  • přesušená, poškozená nebo zjizvená tkáň,
  • časté návštěvy solárií,
  • záněty na pokožce,
  • nedostatek vitamínů ad.

Pigmentové skvrny postihují častěji ženy než muže. Mohou za to větší hormonální výkyvy během života ženy a vliv pohlavních hormonů estrogenu i progesteronu. U mužů vznikají nejčastěji díky genetickým faktorům.

Sluníčko, zhnědl jsem maličko

A protože vliv sluníčka na vznik pigmentových skvrn je více než jasný, tak co s tím? Samozřejmě použít ochranný opalovací krém s UV faktorem, který chrání před spálením pokožky (ideálně přírodní :-)).

Pokud se přeci jenom zadaří, a skvrny vzniknou, nejdůležitější je rychlost zásahu, který následuje okamžitě po zjištění skvrn. U starších skvrn je potom důležitý čas a trpělivost.

Skvrny vznikají fotosenzitivitou

První pomoc při pigmentových skvrnách ze sluníčka – citronová šťáva

Fotosenzitivní jsou zejména éterické oleje z citrusů, a to získaných lisováním. Největší pozor byste si měli dát na bergamot. Éterické oleje z citrusů získané destilací nejsou fotosenzitivní. U většiny citrusů platí, že pokud jejich koncentrace při dávkování nepřesáhne 2 %, jsou lisované éterické oleje z citrusů bezpečné (platí zejména pro sladké citrusy, např. sladký pomeranč).

Hlavními viníky vzniku hnědých skvrn na kůži jsou látky obsažené v éterických olejích. Nejhlavnějšími jsou například: bergapten, furokumarin, kumarin, psoralen. Pokud se namažeme rostlinným olejem nebo krémem obsahujícím éterické oleje s těmito látkami a půjdeme do solárka nebo na sluníčko, máme o pigmentaci kůže s jistotou postaráno. Toto bylo objeveno v roce 1970, kdy se dávaly citrusy do opalovacích olejů a lidem se dělaly puchýře. Od té doby se všechny rostliny testují. Některé jsou fototoxické už při 0,001% koncentraci.

Pozor na parfémy z drogerie

Důležité je dávat si pozor na parfémy z drogérie. I tyto lahvičky jsou plné vůní, které reagují na sluníčku vyházením skvrn na kůži. Parfémy si nejčastěji aplikujeme na krk. Spousta mých klientů má právě nejvíce pigmentových skvrn na krku díky parfémům.

Známá je také látka s názvem limonene. Často se vyskytuje v parfémech a v éterických olejích. Když zoxiduje, je fototoxická. Netýká se to éterických olejů z citrusů, které se místo klasického lisování destilovaly. Při destilaci totiž výše jmenované látky do éterického oleje neprojdou.

Nejhorší na skvrny je bergamot, který obsahuje bergapten!

Příběh z praxe s vůní bergamotu

Klientka si vyrobila domácí pleťovou vodu s bergamotem. Aplikovala si ji na kůži před spaním. Ráno vstala a za tmy šla do práce. Na sluníčko se tak dostala až po pracovní době po 15 hod. Na krku ji vyskákaly pigmentové skvrny, které vypadaly jako cucflek ?. Okamžitě mě napadlo jako první pomoc, aby si koupila v obchodě plod citronu. Rozřízla ho a půlkou citrónu si krk se skvrnami potírala. Fleky k obrovské úlevě klientky zmizly do 7 dnů.

Čím si pomoci při pigmentových skvrnách?

1) Cist – pomoc při starých skvrnách

Éterický olej z cistu a květová voda z cistu jsou úžasnými pomocníky v boji proti starým skvrnám. V kombinaci s éterickým olejem z citrónu je to jistota.

2) Éterický olej citrón

Citron je velmi silný, dezinfekční a pohlcuje pachy. Ve vhodné koncentraci vyběluje pokožku, vyhlazuje jizvy a působí i proti otokům.

3) Slaměnka

Slaměnkový hydrolát má antiseptické účinky, pomáhá hojit rány, akné, ekzémy, léčí poruchu melaninu, který způsobuje ztrátu pigmentu či naopak pigmentové skvrny.

4) Pampeliška

Destilovali jsme s manželem minulý rok květy pampelišky. Tato destilace nám pročistila a doslova vybělila destilátor. To nás přesvědčilo, že pampeliška má bělící účinky. Nevím ale, nakolik zvládne vybělit pleť nálev z pampelišky. Domnívám se ale, že pampeliška v jakékoliv formě je velmi vhodná při léčbě problému kůže s pigmentací.

5) Petržel

Čekali byste to? Že petržel je výborná na bělení pleti? Zkuste to. Stačí petržel povařit a nálev použít k omývání pleti. Spolu s citrónovou šťávou máte bezpečnou pleťovou vodu nejen na pigmentové skvrny.

6) Datlový rostlinný olej

Datlový rostlinný olej je jeden z nejlepších na solární dermatitidu. Je úžasným doplňkem pro zředění éterických olejů na pokožku poznamenanou pigmentovými skvrnami.

Tip redakce: Přečtěte si článek cistové květové vodě

Recept: Domácí olej na pigmentové skvrny

Do 50 ml lahvičky vlijeme:

  • 20 ml datlového oleje
  • 20 ml jojobového oleje
  • 5 ml pupalkového oleje
  • 8 kapek éterického oleje citron
  • 8 kapek éterického oleje cist
  • 4 kapek slaměnky
  • 2 kapky šalvěje muškátové

Vše promícháme. Aplikujeme ráno a večer na očištěnou pokožku.

Recept: Domácí pleťová voda k vybělení pigmentových skvrn

100 g petržele i s natí nasekáme na kousky. Zalijeme 150 ml vody. Přivedeme do bodu varu a 1 minutu povaříme. Necháme vychladnout do rána v té vodě. Ráno přidáme tak 0,5 dcl citrónové šťávy z citrónu. Opláchneme obličej ráno i večer. Pozor na oči! Na úporné skvrny naneseme na vatový tampón a zvlášť čistíme.

Tuto pleťovou vodu je potřeba každý druhý večer z hygienických opatření tímto způsobem vyrobit novou. Je to z toho důvodu, že voda je nositelem baktérií a pokud bychom ji nechali déle a nedali žádný konzervant, mohou se v ní vytvořit plísně a pleť nám ještě více poškodit.

Co říci závěrem?

Je potřeba si dávat pozor, jaký parfém a jaký éterický olej si hlavně v době velké intenzity sluníčka na sebe aplikujeme. V létě používáme ochranné opalovací přípravky s UV faktorem. Snažíme se pročistit játra.

Autorkou článku je Xenie Bodorík Pilíková, Foto: Pixabay.

Vznik tohoto článku podpořila firma Yasminka, děkujeme.

Firma YASMINA CZECH s.r.o. a internetový obchod www.yasminka.cz byl vytvořen s cílem nabídnout zákazníkům kvalitní masážní, esenciální oleje, přírodní mýdla, tělové peelingy, pleťové krémy a přípravky s bylinkami, které nejsou běžně k dostání v České republice. Laboratoř, kde jsou všechny tyto výrobky tvořeny, patří mezi nejlepší výrobce přírodní kosmetiky v celé severní Africe. Naše firma je přímým dovozcem té nejlepší přírodní kosmetiky nejen ze severní Afriky, ale i z dálného východu, zemí Středozemí aj. Máme exkluzivní zastoupení pro ČR a SR. Kosmetika Yasminka je vyrobena ze 100 % přírodních surovin a je vyrobena na základě tisíciletých tradičních receptur.

Zdroje:

  • I-lékárna [online]. [cit. 2018-02-23]. Dostupné z: http://www.i-lekarna.cz/tema/pigmentove-skvrny
  • výpisky z přednášky biochemie éterických olejů od Kateřiny Svobodové z Institutu aromaterapie
  • Yasminka.cz [online]. [cit. 2018-02-23]. Dostupné z: www.yasminka.cz

Datle do vašeho života přinesou slunce

Je vysoká, je štíhlá, je elegantní dáma tyčící se ve své velikosti, která pod svými listy poskytuje poutníkům tolik potřebný stín k odpočinku. Nabízí své plody k posilnění i jen tak pro potěchu mlsného jazýčku. Je to strážkyně horkých oblastí a pouští – Palma datlová.

Odkud pochází datlovník?

Palma datlová neboli Datlovník pravý Phoenix dactylifera pochází z Přední Asie, z oblasti Mezopotámie a oáz Severní Afriky. Jedny z prvních informací o jejím výskytu a pěstování člověkem se objevují již v mladší době kamenné. O datlích je psáno jak v Bibli, tak i v Koránu. Tato jednoděložná rostlina bez letokruhů dosahuje výšky 15 až 25 metrů s korunou z listů dlouhých 3 až 5 m, pod nimiž se ukrývají trsy hnědých plodů. V prosinci za příznivého počasí nastává období sklizně. Datle se nejprve na ochranu kvality rychle ukládají do pytlů. Následně se umyjí, přerovnají do beden a navlhčí.

Palma datlová

V arabských a severoafrických zemích se s těmito plody setkáváme velmi často. V podstatě na ně narazíme téměř na každém kroku a to v různých podobách. Mají své nezastupitelné místo v každodenní kuchyni. Zapékají se do chleba, vyrábí se z nich datlový „med“ – hustý sirup z čerstvých plodů, datlové víno, cukr. Čerstvé datle se lisují jako krmivo pro zvířata – především velbloudy.

Datle – ideální při nedostatku slunce

Datle při sušení

U nás se tato ovocná dobrůtka objevuje převážně v období Vánoc. Známe ji zejména v sušené nebo kandované podobě. Kandované datle vydrží maximálně půl roku, kdežto sušené jsou mnohem trvanlivější (záleží především na způsobu skladování).

Datlové plody jsou cca 3 – 5 cm dlouhé. Jelikož jsou velmi výživné (100 g má cca 300 kcal) a trvanlivá potraviny, staly se hlavním zdrojem potravy pouštních karavan. Mají nízký obsah vody, 70 % sacharidů, jsou zdrojem draslíku, chlóru, železa, vit. B atd. Obsahují také spánkový hormon tryptofan. Řadí se k potravinám elementu Země.

Chrání proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Pro svůj vysoký obsah železa jsou vhodné při anémii. Oproti tomu nízký obsah bílkovin je zase předurčuje jako potravinu blahodárnou při onemocnění ledvin. Vitamín B1 v kombinaci s magnesiem je prospěšný pro náš nervový systém. V arabských zemích se traduje, že datle působí jako mírné afrodisiakum. Mezi nejznámější datle patří Deglet Noor (v překladu prsty světla) ze severní Afriky.

V severní Africe se také vyráběly maceráty a různé výluhy z datlí, které pomáhaly při žluté zimnici a nemocech přenášejících se komáry.

Tajemství datlového oleje

Dozrávající plody datlovníku

Otevírám-li lahvičku datlového oleje, je to jako, kdybych otevřela lahvičku, ve které je ukryté tekuté slunce. Mé smysly zaplavuje lehce nasládlá vůně. Léto si již bez tohoto olejíčku nedovedu představit. Jeho opojná vůně dělá dostatečný prostor pro lásku, jde do hloubky a oslovuje svojí moudrostí. Můžeme říci, že se jedná o olej přátelství, který pomáhá uzavírat a stmelovat. Jelikož lehce působí na hormony, můžeme se s ním zaměřit v této rovině i na problém impotence. V zemích blízkého východu se tímto olejem masírují ženy při porodu a děťátko po narození. Své místo nalézá i při překonávání životních překážek. Pomáhá s odvykáním při závislosti na nikotinu. Díky složce tryptofanu je vhodný i při nespavosti.

Datlový olej se vyrábí z pecek. Jedinou možností, jak získat éterický olej je za pomoci etanolové extrakce. V parfémech je využíván jako fixátor vůně. Mezi hlavní chemotypy patří: heptanal, kariofylen, methyl ether, diethyl, tryptofan.

Péče o pokožku

Datlový olej má své významné místo v péči o pokožku, a to zejména v létě. Je velmi výživný, hydratuje a omlazuje. Doporučuje se pro zralou pleť, kterou nádherně rozzáří. Má blahodárné účinky na regeneraci pokožky. Je to nejlepší olej na sluneční alergii a to jak při prevenci, tak i při akutní fázi. Vyzkoušeno, otestováno na celé rodině včetně malých dětí. Na letní dovolenou již bez datlového oleje nevyrážíme.

Masážní směs na sluneční alergii

  • 30 ml jojobového oleje lisovaného za studena (Simmondsia Chinensis Seed Oil)
  • 9 kapek datlového éterického oleje – přírodní výtažek (Phoenix dactylifera)

V případě kombinace sluneční alergie a spálení od sluníčka přidáme do směsi několik kapiček levandulového éterického oleje (Lavandula angustifolia).

Pro malé děti nám postačí 1 polévková lžíce jojobového oleje a 1 kapka datlového éterického oleje – přírodního výtažku (Phoenix dactylifera).

Přeji Vám krásné voňavé dny,

Vaše Kateřina

Autorkou článku je Kateřina Langerová. Foto: Pixabay.

Děkujeme za podporu firmě Yasminka.

Firma YASMINA CZECH s.r.o. a internetový obchod www.yasminka.cz byl vytvořen s cílem nabídnout zákazníkům kvalitní masážní, esenciální oleje, přírodní mýdla, tělové peelingy, pleťové krémy a přípravky s bylinkami, které nejsou běžně k dostání v České republice. Laboratoř, kde jsou všechny tyto výrobky tvořeny, patří mezi nejlepší výrobce přírodní kosmetiky v celé severní Africe. Naše firma je přímým dovozcem té nejlepší přírodní kosmetiky nejen ze severní Afriky, ale i z dálného východu, zemí Středozemí aj. Máme exkluzivní zastoupení pro ČR a SR. Kosmetika Yasminka je vyrobena ze 100% přírodních surovin a je vyrobena na základě tisíciletých tradičních receptur.

Literatura:

  • Přednášky – Holisticka aromaterapeutické škola – Hana Yasmínka Šimčíková
  • Cs.m.wikipedia.org
  • www.yasminka.cz