V souvislosti s vykuřováním je téma očisty prostoru asi jedním z nefrekventovanějších. Většina lidí, kteří chodí ke mě na kurzy, řeší více či méně právě očistu. Hlavně se objevují dotazy na čištění prostor. Bývají to místa k bydlení, ale i například masérny, místnosti na jógu či nejrůznější terapie, dokonce ordinace, školy a školky, domovy důchodců apod.
Já sama považuji (a praxe mě o tom pravidelně přesvědčuje) vykuřování za funkční a jednoduchý způsob, jak prostor čistit. Není náhoda, že v podstatě všechny generace před námi vykuřování k očistě využívaly. Tak se na to trochu podíváme.
Pokud moje články čtete, asi už vás moc nepřekvapím. Chci tady shrnout jednoduché techniky i jednotlivá vykuřovadla z našich luhů a hájů, která jsou podle mého k očistě nejužitečnější. Přidávám i několik směsí tak snadných, že je bez mrknutí oka připravíte sami… A očista může začít!

Jedle na duchy
„Jedle je víc teplá než studená a má mnoho sil v sobě. A představuje statečnost. Protože na kterém místě je vždy jedlové dřevo, nenávidí a vyhýbají se mu duchové více než jiným místům a kouzla a magie mají méně síly a vystupují zde méně než na jiných místech.“ Hildegard von Bingen, Physica III. Ukázka z díla moudré uznávané bylinářky a mystičky s osvětlením účinků jedle. Pro nás dnes možná trochu šroubované. Ale… Jehličnany obecně jsou silnými čističi na fyzické i energetické rovině. To uznáváme v současnosti i my, “moderní lidé”.
Co potřebujete?
Základní vybavení pro vykuřování – kadidelnici, uhlíky a vykuřovadla. Někdy vám bude stačit svazeček ze šalvěje. Někdy spotřebujete pěknou hromádku bylin a pryskyřic… Ale určitě potřebujete kouř, hodně voňavého očistného kouře! Ten je totiž tím, co čistí!
…