Vlastně nevím, proč tenhle super jednoduchý recept nedělám častěji. Možná proto, že se na hotovou dobrotu musí aspoň 3 dny čekat. A možná taky proto, že jak je hotovo, nedá se přestat s ujídáním ze skleničky. Výborně funguje jako originální pohoštění pro přátele vegany, ale i ty ostatní, jako pochoutka k vínu, jako lehká večeře… Mňam vám!
Tofu, olej, bylinky
Základem tohohle receptu je přírodní tofu, ovšem výborná je i varianta s neupraveným tempehem. Pokud vám víc sedí tofu či tempeh uzený nebo už marinovaný výrobcem, klidně ho použijte. Výsledek bude chuťově výraznější.
Další důležitou ingrediencí je opravdu kvalitní rostlinný olej – olivový, konopný nebo nějaký další. Jsem maličko posedlá kombinováním různých druhů, tady jsem přidala olej z hroznových jadérek k základní olivovo-konopné směsi. Má specifickou chuť po víně a dodává receptu něco navíc.
No a zbytek do skleničky? To už závisí na vašich výpěstcích či chuťových preferencích. Hodí se zelené bylinky čerstvé i sušené (tymián, šalvěj, rozmarýn), papričky méně i více pálivé, cibule, česnek, olivy, sušená rajčátka, ořechy atd… A další přídavky, co fantazie a spíž přivane.
Recept na nakládané pikantní tofu
- Tofu (event. tempeh) nakrájené na kostičky naložíme do marinády aspoň na hodinu.
- Připravíme si čisté sklenice se šroubovacím víčkem. Kostičky marinovaného tofu pak vkládáme dovnitř ve vrstvách s tenkými plátky cibule, ořechů, bylin.
- Stlačíme a zalijeme olejem, aby vše bylo ponořeno a bez vzduchových bublin.
- V lednici pak uchováme a snažíme se aspoň tři dny čekat.
Marináda
- Olej nebo směs olejů (já dala olivový, konopný a hroznový)
- Na jemno nasekaný rozmarýn či jiné bylinky
- Čerstvě mletý pepř
- Kvalitní sojová omáčka
- Trochu ume octa
- Lžička hrubozrnné hořčice
- Lžička kurkumy
- Nadrcený nebo na tenoučké plátky nakrájený česnek
- Nasekané chilli papričky nebo paprika v prášku
- Přidala jsem ještě mé oblíbené koření zaatar, směs divokého tymiánu, sezamu a soli
Vše v misce promíchat vidličkou a kostičky tofu obalit. Zakrýt a nechat 1 – 3 hodiny v chladu.
A s čím a jak to zbaštit? No tak s tím si už jistě poradíte sami. Sledujte naši sérii Léto do skleničky, recepty redaktorek Kouzla vůní, i nadále! Každý týden jeden recept.
Autorka článku: Kateřina Polívková, foto: autorka.