Léto do skleničky: nakládané tofu s bylinkami

Vlastně nevím, proč tenhle super jednoduchý recept nedělám častěji. Možná proto, že se na hotovou dobrotu musí aspoň 3 dny čekat. A možná taky proto, že jak je hotovo, nedá se přestat s ujídáním ze skleničky. Výborně funguje jako originální pohoštění pro přátele vegany, ale i ty ostatní, jako pochoutka k vínu, jako lehká večeře… Mňam vám!

Tofu, olej, bylinky

Základem tohohle receptu je přírodní tofu, ovšem výborná je i varianta s neupraveným tempehem. Pokud vám víc sedí tofu či tempeh uzený nebo už marinovaný výrobcem, klidně ho použijte. Výsledek bude chuťově výraznější.

Něco ze zahrádky, něco ze spíže

Další důležitou ingrediencí je opravdu kvalitní rostlinný olejolivový, konopný nebo nějaký další. Jsem maličko posedlá kombinováním různých druhů, tady jsem přidala olej z hroznových jadérek k základní olivovo-konopné směsi. Má specifickou chuť po víně a dodává receptu něco navíc.

Máme chuť ochutnat a otestovat skoro 20 různých rostlinných olejů na vlastní kůži? Přijďte na můj kurz!

No a zbytek do skleničky? To už závisí na vašich výpěstcích či chuťových preferencích. Hodí se zelené bylinky čerstvé i sušené (tymián, šalvěj, rozmarýn), papričky méně i více pálivé, cibule, česnek, olivy, sušená rajčátka, ořechy atd… A další přídavky, co fantazie a spíž přivane.

Recept na nakládané pikantní tofu

Pěkně navrstveno a šup s ním do lednice
  • Tofu (event. tempeh) nakrájené na kostičky naložíme do marinády aspoň na hodinu.
  • Připravíme si čisté sklenice se šroubovacím víčkem. Kostičky marinovaného tofu pak vkládáme dovnitř ve vrstvách s tenkými plátky cibule, ořechů, bylin.
  • Stlačíme a zalijeme olejem, aby vše bylo ponořeno a bez vzduchových bublin.
  • V lednici pak uchováme a snažíme se aspoň tři dny čekat.

Marináda

Tofu se pikantně marinuje
  • Olej nebo směs olejů (já dala olivový, konopný a hroznový)
  • Na jemno nasekaný rozmarýn či jiné bylinky
  • Čerstvě mletý pepř
  • Kvalitní sojová omáčka
  • Trochu ume octa
  • Lžička hrubozrnné hořčice
  • Lžička kurkumy
  • Nadrcený nebo na tenoučké plátky nakrájený česnek
  • Nasekané chilli papričky nebo paprika v prášku
  • Přidala jsem ještě mé oblíbené koření zaatar, směs divokého tymiánu, sezamu a soli

Vše v misce promíchat vidličkou a kostičky tofu obalit. Zakrýt a nechat 1 – 3 hodiny v chladu.

Rudé papričky a zelený rozmarýn, krásná barevná kombinace

A s čím a jak to zbaštit? No tak s tím si už jistě poradíte sami. Sledujte naši sérii Léto do skleničky, recepty redaktorek Kouzla vůní, i nadále! Každý týden jeden recept.

Autorka článku: Kateřina Polívková, foto: autorka.

Propojme se

Kateřina Polívková

Aromaterapeutka at Dobré vůně Praha
„Skrze vůně vnímám svět. Vždy mě fascinovaly. Až jsem dospěla ke studiu a praktikování vykuřování a aromaterapie. Příroda přirozeně voní. A mě moc baví tenhle aromatický vesmír odkrývat i ostatním. Třeba prostřednictvím míchání osobních parfémů nebo na workshopech Vůně pro každý den. A neustále se učím, od života i od přírody."
Kateřina se masážím a aromaterapii intenzivně věnuje přes 4 roky. Vystudovala Institut aromaterapie, pravidelně se odborně dále vzdělává, setkala se s mnoha inspirujícími osobnostmi aroma světa... Vede kurzy, školení a workshopy v oblasti aromaterapie a vykuřování pro jednotlivce i firmy.
Spolupracuje například s Asociací českých aromaterapeutů, Českou asociací saunérů, blogem Kosmetika hrou.
Kateřina Polívková
Propojme se