Co s letošní nadúrodou ovoce? Je na čase naučit se kvasit. Kvašenou šťávu jsem ještě nikdy nezkoušela. Překvapilo mě, jak je to snadné, musíte být jen 10 dní doma a nikam nejet, aby vám šťáva při kvašení nezplesnivěla. A taky najít zaručený recept.
Tuhle šťávu je podle mě nejlepší vypít ještě v létě, tedy čerstvě nakvašenou. Přeci jen cukr, ovoce i máta ochlazují, a to se nám v létě hodí.
Recept na kvašenou rybízovou šťávu
Recepty na kvašenou šťávu se různí, některé pracují s celým ovoce, jiné ho nejdřív odšťaví, já zvolila střední cestu – odstopkovat (stopky prý ve šťávě hořknou) a nechat kvasit celé kuličky. Taky jsme se neshodli s naší skoro babičkou, zda kvasit v teple nebo chladu. Ona kvasí malinovku ve sklepě, ale nám doma dosud nic při nižších teplotách nevykvasilo, nechala jsem tedy tentokrát šťávu kvasit hezky v teple na parapetu. Pro kvašení se doporučuje vyšší úzká sklenice. Doba kvašení rybízu má být údajně delší, potvrzuji, 10 dní je akorát.
Volně přetvořeno dle receptu z kuchařky Domácí konzervování ovoce a zeleniny.
Budete potřebovat
- 1 kg odstopkovaných kuliček bílého rybízu
- 250 g třtinového cukru (mletého – rozpustí se snáze, melu ho ve vysokootáčkovém mixéru)
- 3 hrsti nasekaných lístků sladké máty (dodá šťávě lepší chuť)
- velká zavařovací sklenice (cca 3 litrová v mém případě)
Z uvedeného množství připravíte 2 asi 300ml sklenice. Takže kvaste rovnou ve větším.

Tip redakce: Chcete vědět o rybízu více? Přečtěte si náš článek o černém rybízu
Příprava
- Rybíz odstopkujte. Nasypte do mísy a nadrťte ho jako v hmoždíři. Já použila dřevěný váleček s placatým okrajem.
Otrhejte lístky máty a nasekejte je. Velmi rychlé je to s nůžkami na bylinky, leč jsou kovové a kov jak známo bylinky nerady. Nechám na vás, u mě zvítězila rychlost. Mátu přidejte k rozdrcenému rybízu.
- Přisypte třtinový cukr. Můžete si ho předtím namlít v mlýnku nebo mixéru, aby se rychleji rozpustil.
- Směs promíchejte, krásně pustí šťávu a nemusíte přidávat vodu. Nalijte do velké zavařovací sklenice, přikryjte látkou nebo ubrouskem proti muškám a zagumičkujte, aby ke šťávě šel vzduch a přendejte na parapet na slunce.
- Nechte kvasit 10 dní na parapetu. Každý den promíchejte, aby se vám nevytvořila plíseň. Asi po 3 nebo 4 dnech začala šťáva teprve kvasit.
- Po 10 dnech směs protlačte přes šnekový odšťavňovač nebo takový ten starý rybízový strojek. Zkoušeli jsme ji odšťavit na nízkootáčkovém odšťavňovači, ale ten se ucpal semínky. Příště vyndám starý strojek. Šlo by to i propasírovat ručně, ale bude to dřina nebo velké ztráty.
- Uložte do chladu (tím zastavíte kvašení) a rychle vypijte nebo…
- Nebo směs rychle svařte, nalijte do čistých sterilizovaných sklenic a krátce zavařte. Připravovala jsem stejně jako v postupu u broskvové přesnídávky, dokonce jsem je i spolu zavařovala.
P.S. Někde se doporučuje šťávu dlouho vařit, ale v kuchařce z roku 1980 uvádějí pouze 4-6 minut vařit a odstraňovat pěnu (to jsem nedělala).
Takovéto skleničky by vám měly vydržet po celou zimu i po několik sezon, když na to přijde. To teprve otestuju 🙂
Chuť je výborná, bílý rybíz miluju!

Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, foto: autorka.
Zdroje
- HOSTAŠOVÁ, Božena, Eduard NĚMEC a Libuše VLACHOVÁ. Domácí konzervování ovoce a zeleniny. Praha: Avicenum, 1980.