Také rádi mlsáte? My u nás doma určitě ano! A když si navíc můžeme dobrůtku zpestřit vlastními plody ze zahrádky, tak o to lépe. V létě jsme si pečlivě nasušily několik druhů ovoce. Letos to šlo díky krásnému počasí obzvláště dobře. Takto upravenou úrodu můžeme využít například do domácího pečeného müsli. Nemusíme tak již řešit žádný přidaný cukr, sladidla nebo jiné nežádoucí látky v těch kupovaných. Recept najdete níže, ale předem varuji – tohle müsli velmi rychle mizí.
Co budete potřebovat?
- 200 g vloček (ovesné, špaldové, pohankové, rýžové …)
- 60 g medu
- 50 g ořechů (mandle, lískové, vlašské …)
- 50 ml moštu (jablečný, hruškový, pomerančový) či čerstvě vymačkané šťávy
- 40 g sušeného ovoce (jakékoliv které máte rádi)
- 20 g semínek (slunečnicová, dýňová, …)
Postup
Veškeré ingredience až na sušené ovoce smícháme dohromady. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír na plech nebo pekáč, vložíme do trouby předehřáté na 170° C a necháme zapékat cca 25 minut. Na posledních 5 až 10 minut do směsi přidáme sušené ovoce. Vhodný čas na přidání závisí na druhu ovoce. Pokud ho přidáme příliš brzy, některé druhy se nám spálí. Pozor především na sušené švestky a třešně.
Z ořechů upřednostňuji domácí produkci oříšků, tedy lískové a vlašské, před jinými exotickými druhy jako jsou například makadamové, pekanové či piniové oříšky.
Po upečení necháme domácí pečené müsli vychladnout a uskladníme v uzavíratelné nádobě. Nebo rovnou šup s ním do mističky. Při snídani či svačince ho můžeme zpestřit čerstvým ovocem, přidat bílý jogurt, tvaroh, prostě cokoliv, co kdo má rád. Případně jen tak chroupat bez čehokoliv, jak je oblíbeným zvykem mého muže.
Krásné mlsání Vám přeje,
Vaše Kateřina