Také milujete citrusové vůně? Zvláště teď v létě přinášejí příjemné osvěžení. V aromaterapii se využívají desítky různých bylin s citrusovými tóny nebo přímo vůní citrusů. Pojďte si v nich udělat jasno. Kateřina Svobodová vám připravila přehled rostlin s citronovou vůní a také klasifikaci citrusových vůní samotných. Všechny dodají vašim voňavým výrobkům svěžest. Mají také mnohé prokázané příznivé účinky na organismus, jejich výčet najdete na konci článku.
Kateřina Svobodová Brooker spolu se svým mužem Johnem Brooker pro vás připravili 15dílný seriál z tajuplného a fascinujícího světa aromatických rostlin. Začtěte se do 6. dílu u šálku odpoledního čaje, ať si ho náležitě vychutnáte. 5. díl najdete tady. (For english version scroll down)
Rostliny vonící po citronech – díl VI.
Citronová vůně
Tradičně jsou citronové a jiné citrusové příchutě a vonné látky vyrobeny ze směsi citronu, sladkých a hořkých pomerančů, mandarinek, neroli, grapefruitu a bergamotových těkavých olejů v různých koncentracích. Výtažky z citrónových rostlin se používají mnoha způsoby: jako maskovací činidla ve farmaceutických přípravcích, jako příchutě v potravinách, nealkoholických a alkoholických nápojích (vermut, likéry, koňak a brandy), ve vonných látkách, aromaterapii, květinových vodách, jako repelenty proti hmyzu a jako agrochemikálie.
Rostlinný původ citronové vůně
Velké množství rostlin má citronovou vůni. Nejoblíbenějšími a nejznámějšími jsou: meduňka (Melissa officinalis), tymián (Thymus x citriodorus), bazalka (Ocimum x citriodorum), máta (Mentha piperita var. citrata), šanta (Nepeta cataria var. citriodora), včelník (Dragocephalum moldavica), levandule (Lavandula viridis) a saturejka (Satureja biflora), všechny z čeledi Labiatae.
Existuje však mnoho dalších druhů, včetně keřů, stromů a travin ze subtropických a tropických oblastí. Tyto rostliny zahrnují širokou škálu čeledí: Cupressaceae (Cupressus macrocarpa), Geraniaceae (Pelargonium ‘Lemon fancy), Gramineae (Cymbopogon citratus, C. nardus), Liliaceae (Lilium parryi), Magnoliacae (Magnolia grandiflora, M. salicifolia) Myricaceae (Myrica pennsylvanica), Myrtaceae (Backhousia citriodora, Callistemon citrinus, Eucalyptus citriodora, E. staigeriana, Leptospermum petersonii), Pittosporaceae (Pittosporum eugenioides), Verbenaceae (Aloysia triphylla).
Citrusové druhy
Rod Citrus patří do čeledi Rutaceae a pravděpodobně pochází z jihovýchodní Asie a Tichomoří. Snadnost hybridizace vedla k mnoha intergenním a intragenním hybridům. Všechny druhy mohou původně pocházet z Citrus medica (C. limon), C. maxima a C. reticulata.
Citrus medica byl znám v Mezopotámii v roce 4000 př.n.l. Dnes jsou všechny citrusové plody pěstovány ve velkém měřítku, a to jak v tropických, tak subtropických oblastech. Každý druh má svůj vlastní příběh, například Citrus limon byl přinesen do Itálie křižáky; Vasco de Gama pravděpodobně přivezl Citrus sinensis do jižní Evropy z Mysu dobré naděje a Columbus přivezl Citrus aurantifolia do Ameriky.
Esenciální oleje se nacházejí v ovocné kůře, v listech, větvičkách a květech.
Složení citronové vůně
Limonen je hlavní složkou v koncentracích mezi 30 a 98 % z celkového množství oleje. Tato vůně je v mnoha druzích modifikována přítomností citralu (isomerů geranial a neral). Dalšími důležitými terpeny jsou geraniol, nerol, linalool, citronellol, citronellal, gamma-terpinen, p-cymen, myrcene a ocimen.
Rozdíly mezi různými éterickými oleji jsou obvykle způsobeny složkami, které jsou přítomny ve velmi malých množstvích (méně než 1 % nebo dokonce méně než 0,001 % celkového množství oleje), například dimethyl-antranilát je odpovědný za podstatné rozdíly mezi mandarínovými a tangerinovými oleji. Nootkatone dává specifickou vůni grapefruitu a sinensal dává sladkou vůni Citrus sinensis.
Vzdělávejte se v aromaterapii s námi! Seriál pro vás publikujeme zcela zdarma díky laskavé podpoře firmy Saloos.
Klasifikace citrusových vůní
Éterické oleje na trhu mají specifická jména a často existuje zmatek o původu oleje
- Citrus aurantifolia (limeta, ovocná kůra) EO – limeta / lime
- Citrus aurantium subsp. amara (hořký pomeranč, listy a větvičky) EO – pomerančový petitgrain / petitgrain orange / petitgrain bigarade
- Citrus aurantium (hořký pomeranč, ovocná kůra) EO – hořký pomeranč / bitter orange
- Citrus aurantium (hořký pomeranč, květy) EO – neroli (pomerančový květ) / oil of neroli
- Citrus aurantium, subsp. bergamia (listy a větvičky) EO – bergamot / bergamot orange / petitgrain bergamier
- Citrus limon (listy a větvičky, kůra nezralého ovoce) EO – citron (zelený) / citronnier
- Citrus limon (ovocná kůra) EO – citron / lemon
- Citrus x paradisi (ovocná kůra) EO – grapefruit
- Citrus reticulata (ovocná kůra) EO – mandarinka / mandarin / tangerine
- Citrus reticulata (listy a větvičky, kůra nezralého ovoce) EO – mandarinka (zelená) / mandarinier
- Citrus sinensis (ovocná kůra) EO – sladký pomeranč / sweet orange
- Citrus latifolia (ovocná kůra) EO – Persian lime
- Citrus aurantifolia (ovocná kůra) EO – Key lime
Pozn. EO = éterický olej
Chtěli byste znát nějaká čísla?
- Zralý plod pomeranče má v kůře asi 8 000 až 12 000 olejových žláz.
- Výnos éterických olejů citrusových plodů je mezi 0,5 – 2 % (v / w).
- Éterický olej z petitgrain má více než 400 jednotlivých chemických složek.
- Destilace pro éterický olej z neroli z porenčového květu vyžaduje asi 850 kg květu na 1 kg éterického oleje.
- Pravý bigarádový petitgrain by měl mít pouze listy; 100 kg listů dává přibližně 400 ml éterického oleje.
Pozn. redakce v/w = volume/weight, objem získaného EO na váhu destilované hmoty
Hlavní vlastnosti citronových voňavých olejů
- analgetikum
- antidepresivum
- afrodiziakum
- antiseptikum
- antispazmodik
- antivirální
- karminativní
- srdeční
- deodorantní
- zažívací
- expektorant
- sedativní
- tonizující
© Kouzlo vůní, Kateřina Svobodová
Kateřina Svobodová Brooker (BSc Hons, PhD)
Po emigraci do Británie pracovala na katedře botaniky Glasgow University a udělala doktorát na Farmaceutické Fakultě se specializací na rostlinnou biochemii a využití přírodních produktů. Jako jedna z prvních byla zodpovědná za výzkum aromatických rostlin z hlediska botaniky, fyziologie, biochemie a biotechnologie, zkoumat aromatické rostliny byl její sen, za kterým si šla celou svoji kariéru.
Publikovala v odborných časopisech (přes 100 odborných a populárních článků) a měla přes 70 odborných příspěvků na mezinárodních konferencích – v Evropě, Israeli, Japonsku, Koreji, Brazilii a USA. Pracovala jako editorka pro CAB Abstracts on Aromatic and Medicinal Plants (Commonwealth Agriculture Bureau) a též jako poradce ve výboru BHTA (British Herb Trade Association).
Aktuálně žije po většinu roku v ČR a aktivně zde vyučuje při Asociaci českých aromaterapeutů. Je vdaná a má 2 syny, kteří žijí v zahraničí. Při psaní seriálu jí vypomáhá i její manžel John Brooker.
Autorkou článku je Kateřina Svobodová, předmluva: Michaela Lusílija Makulová, foto: Pixabay, archiv Kateřiny Svobodové.
Partnerem seriálu pro rok 2018 je firma Saloos. Díky této laskavé podpoře vám seriál přinášíme zcela zdarma.
Lemon Scented Plants – part VI.
Lemon-like fragrance
Traditionally, lemon-like and other citrus flavours and fragrances are produced from a blend of lemon, sweet and bitter orange, mandarin, neroli, grapefruit and bergamot volatile oils at varying concentrations. The extracts from lemon scented plants are used in many ways: as masking agents in pharmaceutical preparations, as flavouring in foods, soft and alcoholic drinks (vermouth, liqueurs, bitters, cognac and brandy), in fragrances, in aromatherapy, floral waters, as insect repellents and as agrochemicals.
Plant variability
A large number of plants are lemon scented. The most popular and widely known are Melissa officinalis, Thymus x citriodorus, Ocimum x citriodorum, Mentha piperita var. citrata, Nepeta cataria var. citriodora, Dragocephalum moldavica, Lavandula viridis and Satureja biflora, all from the Labiatae family. However, there are many other species including shrubs, trees and grasses from both temperate and tropical regions. These plants encompass a wide range of families: Cupressaceae (Cupressus macrocarpa), Geraniaceae (Pelargonium ‘Lemon fancy’), Gramineae (Cymbopogon citratus, C. nardus), Liliaceae (Lilium parryi), Magnoliacae (Magnolia grandiflora, M. salicifolia), Myricaceae (Myrica pennsylvanica), Myrtaceae (Backhousia citriodora, Callistemon citrinus, Eucalyptus citriodora, E. staigeriana, Leptospermum petersonii), Pittosporaceae (Pittosporum eugenioides), Verbenaceae (Aloysia triphylla).
Citrus species
The genus Citrus belongs to the family Rutaceae, and probably originated in Southeast Asia and the Pacific Islands. The ease of hybridization has resulted in many intergenic and intragenic hybrids. All species may have originally derived from Citrus medica (syn. C. limon), C. maxima and C. reticulata. C. medica was known in Mesopotamia in 4000 BC. Today all citrus fruits are cultivated on large scale, both in tropical and subtropical regions. Each species has its own story to tell, for example C. limon was introduced to Italy by the Crusaders; Vasco de Gama probably took C. sinensis to Southern Europe from the Cape of Good Hope and Columbus introduced C. aurantifolia to America. Essential oils are in the peel of the fruit, in leaves, twigs, and flowers.
Composition of lemon fragrance
Limonene is a major component at concentrations between 30 and 98% of total oil. This scent is modified in many species by the presence of citral (isomers geranial and neral). Other important terpenes are geraniol, nerol, linalool, citronellol, citronellal, gamma-terpinene, p-cymene, myrcene and ocimene. Specific differences between various EO are usually caused by components that are present in very low amounts (less than 1% or even less than 0.001% of total oil), for example dimethyl anthranilate is responsible for substantial differences between tangerine and mandarin oils. Nootkatone gives a specific fragrance to grapefruit EO and sinensal gives a sweet aroma to C. sinensis.
EO on the market have specific names and often there is confusion about the origin of the oil
- aurantifolia (lime, fruit) EO – lime
- aurantium subsp. amara (bitter orange, leaves and twigs) EO – petigrain orange/petigrain bigarade
- aurantium (bitter orange, fruit) EO – bitter orange
- aurantium (bitter orange, flowers) EO – oil of neroli (flower oils are generally known as neroli)
- aurantium, subsp. bergamia (leaves, twigs) EO – bergamot orange/petitgrain bergamier
- limon (leaves, twigs, undeveloped fruit) EO – citronnier
- limon (fruit) EO – lemon
- x paradisi (fruit) EO – grapefruit
- reticulata (fruit) EO – mandarin, tangerine
- reticulata (leaves, twigs, undeveloped fruit) EO – mandarinier
- sinensis (fruit) EO – sweet orange
- latifolia (fruit) EO – Persian lime
- aurantifolia (fruit) EO – Key lime
Would you like to see some numbers?
- A mature orange fruit has about 8000 – 12 000 oil glands in its peel.
- EO yield of citrus fruit is between 0.5 – 2% (v/w).
- Petigrain EO has over 400 individual chemical components.
- Distillation for neroli EO from orange blossom requires about 850 kg of flowers for 1 kg of EO.
- True bigarade petigrain should have leaves only; 100 kg of leaves gives about 400 ml of EO.
Main properties of lemon scented oils
Analgesic, antidepressant, aphrodisiac, antiseptic, antispasmodic, antiviral, carminative, cordial, deodorant, digestive, expectorant, sedative and tonic.