Český ženšen? Pěkně pálí a jmenuje se křen

Dnes bych vám chtěla napsat o další rostlině, bez které se dříve neobešla žádná babiččina zahrada. Už staré lidové názvy jako bylina mládí nebo český ženšen napovídají, jaká tajemství tato rostlina ukrývá. A nejen to, dříve byla oblíbena i v lidové magii. Zkrátka všestranné využití. Tak si pojďme říct o křenu něco více.

Křen selský, latinsky Armora rusticana, je mohutná rostlina z čeledi brukvovitých. V našich zemích ho rozšířili pravděpodobně na konci prvního tisíciletí staří Slované, už ti ho používali jako potravinu i léčivo. Někdy se mu také říkalo bylina starých Slovanů. Také mořeplavci prý ho hojně využívali vedle kysaného zelí a cibule, k ochraně před kurdějemi.

Křen hrál u našich předků důležitou roli nejen jako potravina a léčivo, ale i v lidové magii. Věřilo se, že kdo si dá plátek syrového křenu do váčku s penězi, nikdy se mu nevyprázdní. Amulety z plátků křenového kořene se dávaly dětem, aby je ochraňovaly. Jako léčivo se používá čerstvě vykopaný kořen, ale v kuchyni můžeme využít i čerstvé lístky, například na ozdobu pokrmů, přihodit pár lístků do salátu, pomazánky nebo jen tak na chleba s máslem.

Křen jako klasická přísada hůře stravitelných jídel, například smažených

Co křen obsahuje

Čím je tedy kořen křenu tak ceněn a jaké jsou obsahové látky? Zmíním jen ty nejdůležitější.

  • vysoký obsah vitamínu C
  • éterické oleje
  • minerály – železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor
  • hořčičné glykosidy, ze kterých se uvolňuje hořčičná silice
  • allylisothiokyanát, a ta dodává křenu jeho charakteristickou chuť a vůni

A spoustu dalších látek, např. polysulfát pentosan, který má protiartritické vlastnosti.

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele programu Bylinky našich babiček 1.

Objednejte si Bylinky našich babiček 1

Přihlaste se

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.

Přečtěte si podobné články

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d bloggers like this: