Český ženšen? Pěkně pálí a jmenuje se křen

Dnes bych vám chtěla napsat o další rostlině, bez které se dříve neobešla žádná babiččina zahrada. Už staré lidové názvy jako bylina mládí nebo český ženšen napovídají, jaká tajemství tato rostlina ukrývá. A nejen to, dříve byla oblíbena i v lidové magii. Zkrátka všestranné využití. Tak si pojďme říct o křenu něco více.

Křen selský, latinsky Armora rusticana, je mohutná rostlina z čeledi brukvovitých. V našich zemích ho rozšířili pravděpodobně na konci prvního tisíciletí staří Slované, už ti ho používali jako potravinu i léčivo. Někdy se mu také říkalo bylina starých Slovanů. Také mořeplavci prý ho hojně využívali vedle kysaného zelí a cibule, k ochraně před kurdějemi.

Křen hrál u našich předků důležitou roli nejen jako potravina a léčivo, ale i v lidové magii. Věřilo se, že kdo si dá plátek syrového křenu do váčku s penězi, nikdy se mu nevyprázdní. Amulety z plátků křenového kořene se dávaly dětem, aby je ochraňovaly. Jako léčivo se používá čerstvě vykopaný kořen, ale v kuchyni můžeme využít i čerstvé lístky, například na ozdobu pokrmů, přihodit pár lístků do salátu, pomazánky nebo jen tak na chleba s máslem.

Křen jako klasická přísada hůře stravitelných jídel, například smažených

Co křen obsahuje

Čím je tedy kořen křenu tak ceněn a jaké jsou obsahové látky? Zmíním jen ty nejdůležitější.

  • vysoký obsah vitamínu C
  • éterické oleje
  • minerály – železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor
  • hořčičné glykosidy, ze kterých se uvolňuje hořčičná silice
  • allylisothiokyanát, a ta dodává křenu jeho charakteristickou chuť a vůni

A spoustu dalších látek, např. polysulfát pentosan, který má protiartritické vlastnosti.

Působení křenu

  • Zvyšuje vylučování trávicích enzymů a ovlivňuje složení střevní mikroflóry, proto je výborným doplňkem k masité stravě.
  • Je močopudný – podporuje prokrvení ledvin, stimuluje vylučování žluči, činnost jater, slinivky a trávení.
  • Má silné antibiotické a antibakteriální účinky pomáhá při nachlazení a chřipce, astmatických potížích.
  • Rozřeďuje hlen a mírní dráždění ke kašli a výborně odhleňuje průdušky.
  • Podporuje imunitu organismu zejména proti infekcím horních cest dýchacích.
  • Pomáhá i při bolestech: bolestivé menstruaci, dně, revmatických bolestech, čistí krev a celkově povzbuzuje organismus.
  • Působí proti paradontóze.

Nastrouhat a dobře uzavřít

Aby se antibioticky působící látky z kořene uvolnily, je potřeba kořen rozdrtit nebo postačí nastrouhat. Tyto látky jsou velmi prchavé, proto taky u strouhání křenu obvykle pláčeme. Pokud nastrouhaný křen nespotřebujeme ihned, měli bychom ho uložit do vzduchotěsné nádoby, nejlépe zavařovací sklenice, aby nám účinné látky nevyprchaly.

Nejlépe je ovšem používat křen čerstvý. Strouhání křenu se doporučuje i pro zpracování na léčebné účely. Nestačí tedy křen jen nakrájet na kousky, ale je nutné ho najemno nastrouhat a co nejrychleji zpracovat. Samozřejmě zastudena.

Kontraindikace

Používá se vnitřně i vně, je ale potřeba zmínit několik kontraindikací, při kterých bychom měli být opatrní s podáváním křenu. Při vnitřním použití jsou to žaludeční a dvanácterníkové vředy a chronické problémy s močovým měchýřem a ledvinami (hodně je prokrvuje a může ve velkých dávkách zapříčinit krvácení).

Při vnějším použití je to pak přecitlivělá pokožka.

Křen je třeba nastrouhat, pozor na oči!
Zbytek článku je pouze pro členy vzdělávacího programu Bylinky našich babiček. Přidejte se k nám!
Členem se můžete stát vyplněním objednávky v horním menu
Pokud jste členem, můžete se přihlásit:
Přihlásit se
Koupit členství v programu
Koupit členství v programu včetně dárku

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.
Iveta Klímová